“Zelena” vozila su opasnost za bezbednost pešaka?

Pešaci imaju 40 odsto veće šanse da im se dogodi saobraćajna nesreća ako je u pitanju električno ili hibridno vozilo, pokazalo je jedno britansko istraživanje.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

13:05

Default images

Rezultati istraživanja dobrotvnornog udruženja “The Guide Dog” pokazali su da je između 2012. i 2013. godine procenat učešća električnih automobila u saobraćajnim nezgodama porastao za 54 odsto.

Glavni razlog ovog skoka krije se u nečujnosti motora - vozila na električni pogon kreću se tiho, tako da postoji znatno veća verovatnoća da ljudi ne opaze auto koji se približava.

Proizvođači automobila i pojedine nezavisne kompanije zato sada rade na stvaranju brojnih generatora zvukova koji će smanjiti rizik od nesreće.

Većina projekata zasniva se na zvučnicima pričvršćenim za auto koji će zvuk puštati u pravcu kretanja automobila, kako ne bi uznemiravao ostale ljude u okruženju.

Foto: Brian Snelson/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: