Pluton će uskoro biti "na dohvat ruke"

NASA letelica New Horizons je budna i približava se Plutonu.

Život

Izvor: latimes.com

Nedelja, 07.12.2014.

11:55

Default images

Poslednja hibernacija okončana je u subotu i letelica je poslala radio signal kojim je potvrdila da se uspešno aktivirala.

New Horizons je na 4,6 milijardi kilometra od naše planete, a poslednjih devet godina putovao je svemirom. Od toga je barem dve trećine vremena proveo u “polusnu”.

Nekoliko instrumenata sve vreme je prikupljalo podatke o solarnim vetrovima i česticama prašine u međuplanetarnoj prazniji, a letelica se “budila” barem dva puta godišnje, kako bi proveravala njihovu ispravnost i vežbala manevre koje će izvoditi oko Plutona.

Posle ovog buđenja, međutim, više se neće vraćati u hibernaciju. Posmatranja Plutona iz daljine počeće 15. januara.

Imajući u vidu da se taj planetoid nalazi u Sunčevom sistemu, naučnici iznenađujuće malo znaju o njemu.

Prvi put je primećen 1930. ali su astronomi tek devedesetih saznali da nije sam u njegovoj dalekoj orbiti. On je zapravo deo složenog sistema više od 1.000 nebeskih tela poznatog kao Kojperov pojas.

Stručnjaci i dalje ne znaju u koju klasu da ga svrstaju. “Geofizička definicija planete je da to mora biti objekat dovoljne mase da ga njegova gravitacija čini savršenom sferom”, objašnjava Harold Viver iz Džons Hopkins instituta i jedan od naučnika koji rade na New Horizons misiji.

“Pluton je skoro savršena sfera, a u ovoj misiji ćemo saznati da li ima i dovoljnu masu, kako bi bio u kategoriji planeta”.

Takođe, niko ne zna kako on zapravo izgleda. Ni jedan od Voyagera nije posetio Pluton na svom putovanju kroz Sunčev sistem.

Tako je priložena slika najbolja koju imamo. Napravio ju je Hubble teleskop 1994.

Ipak, mnogo više ćemo naučiti kada kamere visoke definicije zabeleže detaljne fotografije Plutona.

Drugi instrumenti će proučavati njegov hemijski sastav, mapirati topografiju, pratiti kako reaguje na solarne vetrove i da li ima prstenove.

Ona se trenutno nalazi na 260 miliona kilometara od Plutona, a najbliže će mu biti u julu 2015. – 12.000 kilometara od njegove površine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: