SAD uništile supersonično oružje zbog "javne bezbednosti"

Eksperimentalno supersonično oružje, razvijeno sa ciljem da pogodi mete bilo gde u svetu u roku od jednog sata, uništeno je svega nekoliko sekundi nakon lansiranja. Vojska SAD tvrdi da je to učinjeno zbog „javne bezbednosti“, piše "Independent".

Život

Izvor: Independent

Utorak, 26.08.2014.

12:56

Default images

Test na Aljasci prekinut je nakon što su kontrolori detektovali problem sa sistemom, izjavio je Pentagon. Veruje se da je prenosna letelica uništena pre nego što je raketa lansirana.

Svedoci su posmatrali uzlet rakete pre nego što je ona brzo počela da ponire, a sve se završilo eksplozijom, prenosi radio KMXT.

Skot Vajt, koji je fotografisao eksploziju iz Kejp Grenvila koji je udaljen oko 20 kilometara od mesta lansiranja, tvrdi da je eksplozija bila prilično glasna i zastrašujuća.

Novo oružje leti brzinom od 5.600 kilometara na sat (Mah 5), a deo je programa koji za cilj ima stvaranje rakete koja bi mogla da pogodi metu bilo gde na Zemlji u roku od sat vremena nakon dobijanja potrebnih podataka i dozvole za lansiranje.

Prilikom eksplozije niko nije povređen, ali su pojedini delovi postrojenja oštećeni usled pada ostataka rakete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: