San svakog astronauta: Prava kafa u svemiru

Verovali li ne, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici do sada nisu mogli da uživaju u kafi na kakvu smo navikli na Zemlji.

Život

Izvor: Tportal.hr

Sreda, 18.06.2014.

08:45

Default images

Koristili su različite instant napitke, ali sada zahvaljujući italijanskoj svemirskoj agenciji, Argotecu i Lavazzi stvari će se promeniti.

"Već neko vreme razmišljamo o espresu u svemiru. Danas možemo da prevaziđemo ograničenja bestežinskog stanja i uživamo u dobrom espresu - bez sumnje pravim simbolom proizvoda napravljenih u Italiji - na Međunarodnoj svemirskoj stanici", rekao je u saopštenju Đuzepe Lavaca.

Aparat nazvan ISSpresso je u stanju da barata tečnostima u uslovima velikog vazdušnog pritiska i temperature.

Za razliku od uobičajene plastične cevi koja nosi vodu, on ima čeličnu, koja može izdržati pritisak od 400 bara.

ISSpresso je zapravo toliko složen da je mase 20 kilograma, a zadovoljava sve uslove koje je postavila italijanska svemirska agencija:

Aparat će se uskoro naći na Međunarodnoj svemirskoj stanici u misiji kojom stiže i kapetan Samanta Kristoforeti, prvi ženski astronaut iz Italije.

Ona bi trebalo da bude i prva koja će probati kafu na stanici. Iako neće biti servirana u tradicionalnoj šoljici, nego u kesici, ukus ne bi trebalo da bude promenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

19 h

Podeli: