Njujork dobija Muzej 11. septembra

Nepunih trinaest godina nakon terorističkog napada, Njujork danas otvara Muzej 11. septembra, izuzetno osetljiv projekat koji su obeležile polemike i mučni pregovori.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

09:31

Default images

Muzej je sagrađen na mestu srušenih tornjeva Svetskog trgovinskog centra (WTC), a prvih šest dana biće otvoren samo za porodice žrtava, preživele građane Njujorka i spasioce.

Govor na svečanosti otvaranja održaće predsednik Barak Obama, koji će sa suprugom Mišel posetiti muzej i memorijalni centar. Očekuje se i dolazak bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga, koji je predsednik Memorijalnog centra i muzeja, kao i gradonačelnika u vreme napada Rudija Đulijanija.
BETA/AP Photo
Muzej je ukopan u zemlju, ima sedam spratova i prostire se na 10.210 m². Smešten je između dva bazena Memorijalnog centra otvorenog 11. septembra 2011. na mestu napada na jugu Menhetna, koji je od tada posetilo više od 12 miliona ljudi.

Projekat je u realizaciji nailazio na teškoće, s obzirom na njegovu osetljivost i na ponekad suprotna očekivanja u vezi s njegovim izgledom, a bilo je i finansijskih teškoća.
BETA/AP Photo
Posetioci koji su spremni da plate 25 dolara - cenu koju neki smatraju previsokom - moći će ovde da vide mnoštvo ličnih predmeta žrtava, audio i video snimke, deo stepenica kojima su bežale stotine preživelih i dva čelična stuba ostala od srušenih tornjeva.

Muzej odaje počast za 2.983 muškarca, žene i deteta, koji su poginuli u napadu 11. septembra 2001. i u ranijem napadu na WTC 26. februara 1993. u kojem je život izgubilo šest ljudi.
BETA/AP Photo
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: