Ključ za pronalaženje nestalog leta 370 leži u 18. veku?

Zaboravite na satelitske snimke i potragu iz vazduha – najbolji način za pronalaženje nestalog leta 370 mogle bi da budu matematičke tehnike iz 18. veka, prenosi Newser

.

Život

Izvor: Newser

Nedelja, 23.03.2014.

12:52

Default images

Uz pomoć ovih tehnika pronađen je let 447 Er Fransa, a u pitanju je „Bajesova statistika“ koja meri verovatnost toga gde bi avion mogao da bude.

Ova tehnika nazvana je po matematičaru Tomasu Bajesu i omogućava stručnjacima da svakoj tački na mapi dodele nekoliko faktora. Primera radi, koja je šansa da se avion srušio usled mehaničkog kvara? Koliko daleko avion može da se sruši u poređenju sa njegovom poslednjom poznatom lokacijom? Kolika je šansa da su ekipe za potragu previdele ostatke aviona na različitim lokacijama?

U pitanju je tehnika slična onoj na osnovu koje biramo restoran i gledamo da li je prepun, šta o njemu kaže naš omiljeni sajt i tako dalje – sem što su stručnjaci koji su lovili Airbus A330 Er Fransa morali to da učine za svaku tačku koja je mogla da bude mesto njegovog pada.

U pitanju je toliko velik izazov da je grupa eksperata za statistiku iz SAD, koje je pozvala Francuska u slučaju leta Er Fransa, jednostavno odustala. To jest dok nisu manje naglasili jednu činjenicu - crna kutija emituje signal "samo" u 90 odsto slučajeva nakon pada aviona. Oni su potom promenili svoje podatke i smanjili verovatnoću toga da je signal aktivan, i avion je pronađen.

Bajesove tehnike pomogle su ljudima da pronađu podmornice iz Drugog svetskog rata, kao i potopljeno blago, ali trenutno nema nikakvih dokaza da ovaj metod koristi i Malezija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: