Aktuelno

Nedelja, 23.03.2014.

12:52

Ključ za pronalaženje nestalog leta 370 leži u 18. veku?

Izvor: Newser

Kljuè za pronalaženje nestalog leta 370 leži u 18. veku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

dr Petrovic

pre 10 godina

@drvobradi, a da ti malo objasnis zasto nas je nemacka bombardovala 3 x u 1 veku ?
Slucajno ?
U dva svetska rata su dobili po tamburi od nas. Nas Srbin je bio feldmarsal AustroUgarske vojske.
Slucajno ?
Matematika i logika ponekad ne idu zajedno, ukoliko si u matisu uopste dobar.

dr Petrovic

pre 10 godina

@drvobradi, a da ti malo objasnis zasto nas je nemacka bombardovala 3 x u 1 veku ?
Slucajno ?
U dva svetska rata su dobili po tamburi od nas. Nas Srbin je bio feldmarsal AustroUgarske vojske.
Slucajno ?
Matematika i logika ponekad ne idu zajedno, ukoliko si u matisu uopste dobar.

drvobradi

pre 10 godina

@dr Petrovic
Eto sta se desava kada se pomesa limitirano znanje matematike, sa malo medicine i paranoje. Samo jos da objasnis zbog cega bi neko imao tako veliki plan za Srbiju ali to je vec malo teze.

Saxpg

pre 10 godina

By the way, AF447 uopste nije pronadjen ovom metodom. Mjesto njegovog udesa se odmah znalo. On je za razliku od MH370 emitovao ACARS signal po kome je pronadjen. Inace metoda je potpuno OK za ovakve slucajeve gdje je potrebno suziti polje pretrage.

white

pre 10 godina

@Politika je jedno, nauka je drugo
Sve je to tačno, ali zar ne misliš da nešto o uslovima za naučni rad govori i podatak da je A. Linde, kojeg si ti naveo, prešao iz Moskve u CERN 1989. godine, a odatle na Stenford godinu dana kasnije?
Da li je to samo puka slučajnost ili ima neke veze sa većim/manjim mogućnostima da se čovek bavi naukom?
I neka to bude samo jedan primer, pored hiljade drugih ruskih intelektualaca koji su pobegli za vreme Oktobarske revolucije.
Uopšte ne nameravam da ulazim u diskusiju koji je narod dao više genijalaca u bilo kom polju, jer duboko verujem da to nema nikakve veze sa pripadnošću tom narodu, ali isto tako pretpostavljam da će neko u sredini u kojoj se u nauku ulaže, u kojoj vlada bolja naučna atmosfera, imati kvalitetnije rezultate.

koristiti vidovite ljude

pre 10 godina

koristiti vidovite ljude je jos bolji nacin.Avion je prvo otet ali ne od strane terorista nego od strane osoba koje su htele da putnike iskrcaju na neko ostrvo pre toga oduzevsi svima mobilne telefone.U medjuvremenu,nisu verovali pi_lotima da nemaju dovoljno goriva da do tog ostrva i dodju te su ih prisilili da nastave.Dalje se zna ishod,avion je poceo da "pusustaje" u vazduhu te su tek tad uvideli da su piloti govorili istinu.Zatim su pokusali zajedno sa pilotima da se lagano "spuste na vodu" kao u slucaju aviona u Njujorku koji se spustio na reci ali otmicari da su inteligentni bili bi doktori i arhitekte a ne=otmicari.Avion je ipak CEO skliznuo po vodi pri cemu su se napravile nekoliko rupe na njemu kroz kojih je usla voda pod velikim pritiskom i za svega 7-8 minuta avio je CEO uronuo u more.Zato i nema "ostataka" jer nije eksplodirao.Svi su poginuli(podavili se).Objavite ovaj komentar i zapamtite ga jer ce avion biti pronadjen podmornicama.

dr Petrovic@Helios

pre 10 godina

Kolika je verovatnoca da stignemo od Beograda do Zagreba preko Honolulua slucajno?
To je prica o namernom unistavanju Srbije i definitivno sadrzi algoritam.
Nestanak aviona isto ima algoritam.

7h x 900 Km/h =radius 3600 Km.
Koliko je avion imao goriva?
Koliko to aerodroma pokriva ?
Na koje aerodrome sigurno nije sleteo?
Koji radari ga usput sigurno nisu snimili, ukljucujuci i brodovlje?
Sateliti?
Tako se pravi potraga.
Isto tako je i sa Srbijom.
Ko je sta kupovao, od koga, ko je vukao konce privatizacije?
Ko ima koristi od naseg unistavanja?
I potraga moze da pocne. Algoritmi kso i koziji rogovi ne lazu.kw

miro split

pre 10 godina

A, šta ako je ovi avion srušila vojska?Recimo da su skužili da su u avionu teroristi koji se spremaju zalipit u neki neboder.Lipo ga sruše iznad mora,a posli dezinformacijama zbune i šefa i stanicu.Bolje i to nego da plačaju ogromne odštete familijama putnika,a sebe da optuže za bešćutno ubojstvo nevini ljudi.
Meni je to palo na pamet ali me je straj da me ne optuže ko poklonika teorije zavjera.

Politika je jedno, nauka je drugo

pre 10 godina

@zajedalo

Bas daleko od toga da sam rusofil, ali vecu nebulozu skoro nisam cuo.

Ako nisi cuo za jednog od najvecih "prirodnjaka" svih vremena Lomonosova, za eksperimente Pavlova, za Popova koji je izmislio radio ili Basova koji je omogucio pronalazak lasera, verovatno si nekad koristio ili video druge da to rade, neke od pronalazaka koja su nam doneli Rusi, poput elektricne zeleznice, video rekordera, helikoptera, solarnih celija, elektricnih transformatora, televizije, benzina, sinteticke gume... Nadam se da si barem cuo za Mendeljejeva, koji je, kad smo vec kod metoda predvidjanja, uspeo da napravi periodni sistem elemenata kada to niko nije mogao da sanja, a neke elemente jos uvek nismo pronasli, ali zbog njega znamo da postoje.

Mozes da potrazis neka od ovih imena preko Gugla koji je napravio Rus Sergej Brin i nema razloga da se pribojavas virusa ako koristis Kasperski sistem, vec samo zahvali jednom Jevgeniju. To rade i Amerikanci i Kinezi kada se popnu na svoj deo Medjunarodne svemirske stanice iz Kazahstana preko ruskog Sojuza!

Konacno mozda si citao (mada sumnjam) da je pre par dana preliminarno dokazana teorija velikog praska (Teorija inflacije svemira) koju je izmedju ostalih postavio Rus Andrej Linde.

Zapadna civilizacija nam je donela genijalna otkrica i na tome treba da vecno budemo zahvalni velikim umovima Amerike, Engleske, Nemacke, Francuske, Italije, ljudima jevrejskog porekla... Ali Rusija je ime koje ce uvek imati svoje mesto u ovoj grupi.

@zajedalo

pre 10 godina

1) Ova dva aviona na fotografiji su Iljušin Il-76
2) Vest je o teoriji verovatnoće, a da znaš bar malo o njoj znao bi za Kolmogorova
3) Primitivci sa "rašljama i gnjuranjem" su trenutno jedini koji mogu da prebace ljudsku posadu na međunarodnu svemirsku stanicu. Amerikanci im plaćaju 70 miliona dolara po sedištu.

banana :)

imorales

pre 10 godina

Monstruozna slika! (Znam, 23. mart 2014 18:49)

Ajde podeli sa nama šta je monstruozno na slici :) Nevezano za vest, meni je ovo odlična fotografija. Inače na slici su 2 Iljušina Il-76, jedan iza drugog. Slikani čini mi se juče u Pertu, video sam ih na BBC. Kinezi ih poslali da se pridruže potrazi.

Voja i deca

pre 10 godina

@zajedalo

Rusima mozete pripisati mnogo sto sta, ali da su neuki i da nemaju jednu od najrazvijenih nauka na svetu - to je netacno i bezobrazno. Ne postoji nacija koja je zbirno dala vise u fundamentalnoj nauci od Rusa. A to sto vi ne znamte - to je problem nivo skolovanja.

vfvf

pre 10 godina

Jedan pilot je dao teoriju o tome šta se desilo i gde bi mogao biti avion. Upravo se to i poklapa sa poslednjim tragovima u moru:

http://www.wired.com/autopia/2014/03/mh370-electrical-fire/

Helios

pre 10 godina

@Predrag - odličan komentar; nije dovoljno preneti tekst, pogotovu ako je sam izvor nejasan i nebulozan. Bez ikakvih parametara avion može biti bilo gde koliko god je imao goriva, ili je sleteo negde tajno itd.
@dr Petrovic - interesantno pitanje i daleko, daleko od poimanja javnosti koju sluđeje Reality Show politike. To jeste svakako prirodna pretpostavka: ovakav baš maskimum katastrofe deluje kao da je dirigovan. Da je prosta stohastika, da nema nikakvog uređenja, ne bi moglo biti ovoliko loše.
Ipak, nema ovde mesta za razrađivanje teme: samorganizujući sistemi, bez "centralne inteligencije", ovog puta u smislu (auto)destrukcije; "uređenje" sistema ali sa greškom koje dovodi do infarkta ili epilepsije itd. Ekstrem lošeg ipak nije dokaz zavere, osim one čuvene "međunarodne zavere idiota".

@zajedalo - ali od svega najbolji je primer ovakve "svesti" koja je aktivna u ovim nakaradnim procesima u Srbiji. Em nema veze sa temom, ni sa mozgom, ni sa Rusijom, em se napada Rusija koja jeste nesrećna na mnogo načina - ali je u matematici decenijama najjača na svetu... E, zajedalo, kad bi znao šta si napisao, da tragična i haotična Rusija održava status nekakve supersile zahvaljujući fantastičnoj matematici...

dr Petrovic

pre 10 godina

Sve vreme o tome pricam. Kolika je verovatnoca da se Srbija ovako upropasti bez striktno vodjenog plana ? Gde su pokradeni novci ? Koliko se nacija Srbije medicinski iskompromitovala ? Da li je cilj satiranje ? Mozda nije tema, ali matematika verovatnoce radi u svakom slucaju, pa i sa avionima, podmornicama i sa nacijama i ekonomijama a naravno i sa zdravljem.

Predrag

pre 10 godina

Graficki modeli kao sto su Bayesian networks i njima pridruzeni algoritmi kao sto su razne verzije Belief-Propagation algoritama su danas fundamentalne tehnike u velikom broju matematickih, fizickih i inzenjerskih problema. U pitanju je veoma mocan i intuitivan alat, ali zahteva dobre ulazne podatke, pametne modele "ispod haube" i ljude koji dobro razumeju ovaj deo primenjene matematicke statistike. Zar nije ovaj tekst preuzet sa BBC-a, sa obzirom da se isti pojavio tamo pre dan-dva, zbog njihove zelje da se prisete genija Thomasa Bayesa?

Frodo

pre 10 godina

"Ova tehnika nazvana je po matematičaru Tomasu Bajesu i omogućava stručnjacima da svakoj tački na mapi dodele nekoliko faktora. Primera radi, koja je šansa da se avion srušio usled mehaničkog kvara? Koliko daleko avion može da se sruši u poređenju sa njegovom poslednjom poznatom lokacijom? Kolika je šansa da su ekipe za potragu previdele ostatke aviona na različitim lokacijama?"

Mislio sam da se ova metoda praktikuje rutinski kad god nema nikakvih pouzdanih materijalnih tragova, kao u ovom slučaju. To bi sigurno bilo korisnije i dalo bi više rezultata od nasumičnog i preskupog pretraživanja mora brodovima i avionima.

Ako je taj avion pao u more, suviše je dugo vremena prošlo od nesreće da bi nešto ostalo od tragova. Odsada, u najboljem slučaju, možda će jednog dana neko pronaći negde na nekoj plaži naplavljen kofer ili neku sitnicu sa tog leta, ali to će biti sasvim slučajno.

City Girl

pre 10 godina

Malezija ne koristi nikakav metod. Trebalo im je pet dana da objave da su sateliti snimili zvukove koji pokazuju da je avion leteo do 7 sati posto je nestao sa radara, mada im je engleska kompanija koja prima te znakove tu informaciju odmah dostavila. Umesto da potragu organizuju na krajnjoj tacki tog koridora, oni su proveli nekoliko dana tražeci avion pored Malezije. Sada se odjednom pojavljuju satelitski snimci krajnje tacke juznog koridora. Vrlo cudno.

dr Petrovic

pre 10 godina

Sve vreme o tome pricam. Kolika je verovatnoca da se Srbija ovako upropasti bez striktno vodjenog plana ? Gde su pokradeni novci ? Koliko se nacija Srbije medicinski iskompromitovala ? Da li je cilj satiranje ? Mozda nije tema, ali matematika verovatnoce radi u svakom slucaju, pa i sa avionima, podmornicama i sa nacijama i ekonomijama a naravno i sa zdravljem.

Politika je jedno, nauka je drugo

pre 10 godina

@zajedalo

Bas daleko od toga da sam rusofil, ali vecu nebulozu skoro nisam cuo.

Ako nisi cuo za jednog od najvecih "prirodnjaka" svih vremena Lomonosova, za eksperimente Pavlova, za Popova koji je izmislio radio ili Basova koji je omogucio pronalazak lasera, verovatno si nekad koristio ili video druge da to rade, neke od pronalazaka koja su nam doneli Rusi, poput elektricne zeleznice, video rekordera, helikoptera, solarnih celija, elektricnih transformatora, televizije, benzina, sinteticke gume... Nadam se da si barem cuo za Mendeljejeva, koji je, kad smo vec kod metoda predvidjanja, uspeo da napravi periodni sistem elemenata kada to niko nije mogao da sanja, a neke elemente jos uvek nismo pronasli, ali zbog njega znamo da postoje.

Mozes da potrazis neka od ovih imena preko Gugla koji je napravio Rus Sergej Brin i nema razloga da se pribojavas virusa ako koristis Kasperski sistem, vec samo zahvali jednom Jevgeniju. To rade i Amerikanci i Kinezi kada se popnu na svoj deo Medjunarodne svemirske stanice iz Kazahstana preko ruskog Sojuza!

Konacno mozda si citao (mada sumnjam) da je pre par dana preliminarno dokazana teorija velikog praska (Teorija inflacije svemira) koju je izmedju ostalih postavio Rus Andrej Linde.

Zapadna civilizacija nam je donela genijalna otkrica i na tome treba da vecno budemo zahvalni velikim umovima Amerike, Engleske, Nemacke, Francuske, Italije, ljudima jevrejskog porekla... Ali Rusija je ime koje ce uvek imati svoje mesto u ovoj grupi.

Predrag

pre 10 godina

Graficki modeli kao sto su Bayesian networks i njima pridruzeni algoritmi kao sto su razne verzije Belief-Propagation algoritama su danas fundamentalne tehnike u velikom broju matematickih, fizickih i inzenjerskih problema. U pitanju je veoma mocan i intuitivan alat, ali zahteva dobre ulazne podatke, pametne modele "ispod haube" i ljude koji dobro razumeju ovaj deo primenjene matematicke statistike. Zar nije ovaj tekst preuzet sa BBC-a, sa obzirom da se isti pojavio tamo pre dan-dva, zbog njihove zelje da se prisete genija Thomasa Bayesa?

Voja i deca

pre 10 godina

@zajedalo

Rusima mozete pripisati mnogo sto sta, ali da su neuki i da nemaju jednu od najrazvijenih nauka na svetu - to je netacno i bezobrazno. Ne postoji nacija koja je zbirno dala vise u fundamentalnoj nauci od Rusa. A to sto vi ne znamte - to je problem nivo skolovanja.

City Girl

pre 10 godina

Malezija ne koristi nikakav metod. Trebalo im je pet dana da objave da su sateliti snimili zvukove koji pokazuju da je avion leteo do 7 sati posto je nestao sa radara, mada im je engleska kompanija koja prima te znakove tu informaciju odmah dostavila. Umesto da potragu organizuju na krajnjoj tacki tog koridora, oni su proveli nekoliko dana tražeci avion pored Malezije. Sada se odjednom pojavljuju satelitski snimci krajnje tacke juznog koridora. Vrlo cudno.

dr Petrovic@Helios

pre 10 godina

Kolika je verovatnoca da stignemo od Beograda do Zagreba preko Honolulua slucajno?
To je prica o namernom unistavanju Srbije i definitivno sadrzi algoritam.
Nestanak aviona isto ima algoritam.

7h x 900 Km/h =radius 3600 Km.
Koliko je avion imao goriva?
Koliko to aerodroma pokriva ?
Na koje aerodrome sigurno nije sleteo?
Koji radari ga usput sigurno nisu snimili, ukljucujuci i brodovlje?
Sateliti?
Tako se pravi potraga.
Isto tako je i sa Srbijom.
Ko je sta kupovao, od koga, ko je vukao konce privatizacije?
Ko ima koristi od naseg unistavanja?
I potraga moze da pocne. Algoritmi kso i koziji rogovi ne lazu.kw

Frodo

pre 10 godina

"Ova tehnika nazvana je po matematičaru Tomasu Bajesu i omogućava stručnjacima da svakoj tački na mapi dodele nekoliko faktora. Primera radi, koja je šansa da se avion srušio usled mehaničkog kvara? Koliko daleko avion može da se sruši u poređenju sa njegovom poslednjom poznatom lokacijom? Kolika je šansa da su ekipe za potragu previdele ostatke aviona na različitim lokacijama?"

Mislio sam da se ova metoda praktikuje rutinski kad god nema nikakvih pouzdanih materijalnih tragova, kao u ovom slučaju. To bi sigurno bilo korisnije i dalo bi više rezultata od nasumičnog i preskupog pretraživanja mora brodovima i avionima.

Ako je taj avion pao u more, suviše je dugo vremena prošlo od nesreće da bi nešto ostalo od tragova. Odsada, u najboljem slučaju, možda će jednog dana neko pronaći negde na nekoj plaži naplavljen kofer ili neku sitnicu sa tog leta, ali to će biti sasvim slučajno.

@zajedalo

pre 10 godina

1) Ova dva aviona na fotografiji su Iljušin Il-76
2) Vest je o teoriji verovatnoće, a da znaš bar malo o njoj znao bi za Kolmogorova
3) Primitivci sa "rašljama i gnjuranjem" su trenutno jedini koji mogu da prebace ljudsku posadu na međunarodnu svemirsku stanicu. Amerikanci im plaćaju 70 miliona dolara po sedištu.

banana :)

Helios

pre 10 godina

@Predrag - odličan komentar; nije dovoljno preneti tekst, pogotovu ako je sam izvor nejasan i nebulozan. Bez ikakvih parametara avion može biti bilo gde koliko god je imao goriva, ili je sleteo negde tajno itd.
@dr Petrovic - interesantno pitanje i daleko, daleko od poimanja javnosti koju sluđeje Reality Show politike. To jeste svakako prirodna pretpostavka: ovakav baš maskimum katastrofe deluje kao da je dirigovan. Da je prosta stohastika, da nema nikakvog uređenja, ne bi moglo biti ovoliko loše.
Ipak, nema ovde mesta za razrađivanje teme: samorganizujući sistemi, bez "centralne inteligencije", ovog puta u smislu (auto)destrukcije; "uređenje" sistema ali sa greškom koje dovodi do infarkta ili epilepsije itd. Ekstrem lošeg ipak nije dokaz zavere, osim one čuvene "međunarodne zavere idiota".

@zajedalo - ali od svega najbolji je primer ovakve "svesti" koja je aktivna u ovim nakaradnim procesima u Srbiji. Em nema veze sa temom, ni sa mozgom, ni sa Rusijom, em se napada Rusija koja jeste nesrećna na mnogo načina - ali je u matematici decenijama najjača na svetu... E, zajedalo, kad bi znao šta si napisao, da tragična i haotična Rusija održava status nekakve supersile zahvaljujući fantastičnoj matematici...

miro split

pre 10 godina

A, šta ako je ovi avion srušila vojska?Recimo da su skužili da su u avionu teroristi koji se spremaju zalipit u neki neboder.Lipo ga sruše iznad mora,a posli dezinformacijama zbune i šefa i stanicu.Bolje i to nego da plačaju ogromne odštete familijama putnika,a sebe da optuže za bešćutno ubojstvo nevini ljudi.
Meni je to palo na pamet ali me je straj da me ne optuže ko poklonika teorije zavjera.

koristiti vidovite ljude

pre 10 godina

koristiti vidovite ljude je jos bolji nacin.Avion je prvo otet ali ne od strane terorista nego od strane osoba koje su htele da putnike iskrcaju na neko ostrvo pre toga oduzevsi svima mobilne telefone.U medjuvremenu,nisu verovali pi_lotima da nemaju dovoljno goriva da do tog ostrva i dodju te su ih prisilili da nastave.Dalje se zna ishod,avion je poceo da "pusustaje" u vazduhu te su tek tad uvideli da su piloti govorili istinu.Zatim su pokusali zajedno sa pilotima da se lagano "spuste na vodu" kao u slucaju aviona u Njujorku koji se spustio na reci ali otmicari da su inteligentni bili bi doktori i arhitekte a ne=otmicari.Avion je ipak CEO skliznuo po vodi pri cemu su se napravile nekoliko rupe na njemu kroz kojih je usla voda pod velikim pritiskom i za svega 7-8 minuta avio je CEO uronuo u more.Zato i nema "ostataka" jer nije eksplodirao.Svi su poginuli(podavili se).Objavite ovaj komentar i zapamtite ga jer ce avion biti pronadjen podmornicama.

imorales

pre 10 godina

Monstruozna slika! (Znam, 23. mart 2014 18:49)

Ajde podeli sa nama šta je monstruozno na slici :) Nevezano za vest, meni je ovo odlična fotografija. Inače na slici su 2 Iljušina Il-76, jedan iza drugog. Slikani čini mi se juče u Pertu, video sam ih na BBC. Kinezi ih poslali da se pridruže potrazi.

white

pre 10 godina

@Politika je jedno, nauka je drugo
Sve je to tačno, ali zar ne misliš da nešto o uslovima za naučni rad govori i podatak da je A. Linde, kojeg si ti naveo, prešao iz Moskve u CERN 1989. godine, a odatle na Stenford godinu dana kasnije?
Da li je to samo puka slučajnost ili ima neke veze sa većim/manjim mogućnostima da se čovek bavi naukom?
I neka to bude samo jedan primer, pored hiljade drugih ruskih intelektualaca koji su pobegli za vreme Oktobarske revolucije.
Uopšte ne nameravam da ulazim u diskusiju koji je narod dao više genijalaca u bilo kom polju, jer duboko verujem da to nema nikakve veze sa pripadnošću tom narodu, ali isto tako pretpostavljam da će neko u sredini u kojoj se u nauku ulaže, u kojoj vlada bolja naučna atmosfera, imati kvalitetnije rezultate.

vfvf

pre 10 godina

Jedan pilot je dao teoriju o tome šta se desilo i gde bi mogao biti avion. Upravo se to i poklapa sa poslednjim tragovima u moru:

http://www.wired.com/autopia/2014/03/mh370-electrical-fire/

Saxpg

pre 10 godina

By the way, AF447 uopste nije pronadjen ovom metodom. Mjesto njegovog udesa se odmah znalo. On je za razliku od MH370 emitovao ACARS signal po kome je pronadjen. Inace metoda je potpuno OK za ovakve slucajeve gdje je potrebno suziti polje pretrage.

drvobradi

pre 10 godina

@dr Petrovic
Eto sta se desava kada se pomesa limitirano znanje matematike, sa malo medicine i paranoje. Samo jos da objasnis zbog cega bi neko imao tako veliki plan za Srbiju ali to je vec malo teze.

dr Petrovic

pre 10 godina

@drvobradi, a da ti malo objasnis zasto nas je nemacka bombardovala 3 x u 1 veku ?
Slucajno ?
U dva svetska rata su dobili po tamburi od nas. Nas Srbin je bio feldmarsal AustroUgarske vojske.
Slucajno ?
Matematika i logika ponekad ne idu zajedno, ukoliko si u matisu uopste dobar.

dr Petrovic

pre 10 godina

@drvobradi, a da ti malo objasnis zasto nas je nemacka bombardovala 3 x u 1 veku ?
Slucajno ?
U dva svetska rata su dobili po tamburi od nas. Nas Srbin je bio feldmarsal AustroUgarske vojske.
Slucajno ?
Matematika i logika ponekad ne idu zajedno, ukoliko si u matisu uopste dobar.

koristiti vidovite ljude

pre 10 godina

koristiti vidovite ljude je jos bolji nacin.Avion je prvo otet ali ne od strane terorista nego od strane osoba koje su htele da putnike iskrcaju na neko ostrvo pre toga oduzevsi svima mobilne telefone.U medjuvremenu,nisu verovali pi_lotima da nemaju dovoljno goriva da do tog ostrva i dodju te su ih prisilili da nastave.Dalje se zna ishod,avion je poceo da "pusustaje" u vazduhu te su tek tad uvideli da su piloti govorili istinu.Zatim su pokusali zajedno sa pilotima da se lagano "spuste na vodu" kao u slucaju aviona u Njujorku koji se spustio na reci ali otmicari da su inteligentni bili bi doktori i arhitekte a ne=otmicari.Avion je ipak CEO skliznuo po vodi pri cemu su se napravile nekoliko rupe na njemu kroz kojih je usla voda pod velikim pritiskom i za svega 7-8 minuta avio je CEO uronuo u more.Zato i nema "ostataka" jer nije eksplodirao.Svi su poginuli(podavili se).Objavite ovaj komentar i zapamtite ga jer ce avion biti pronadjen podmornicama.

dr Petrovic

pre 10 godina

Sve vreme o tome pricam. Kolika je verovatnoca da se Srbija ovako upropasti bez striktno vodjenog plana ? Gde su pokradeni novci ? Koliko se nacija Srbije medicinski iskompromitovala ? Da li je cilj satiranje ? Mozda nije tema, ali matematika verovatnoce radi u svakom slucaju, pa i sa avionima, podmornicama i sa nacijama i ekonomijama a naravno i sa zdravljem.

Politika je jedno, nauka je drugo

pre 10 godina

@zajedalo

Bas daleko od toga da sam rusofil, ali vecu nebulozu skoro nisam cuo.

Ako nisi cuo za jednog od najvecih "prirodnjaka" svih vremena Lomonosova, za eksperimente Pavlova, za Popova koji je izmislio radio ili Basova koji je omogucio pronalazak lasera, verovatno si nekad koristio ili video druge da to rade, neke od pronalazaka koja su nam doneli Rusi, poput elektricne zeleznice, video rekordera, helikoptera, solarnih celija, elektricnih transformatora, televizije, benzina, sinteticke gume... Nadam se da si barem cuo za Mendeljejeva, koji je, kad smo vec kod metoda predvidjanja, uspeo da napravi periodni sistem elemenata kada to niko nije mogao da sanja, a neke elemente jos uvek nismo pronasli, ali zbog njega znamo da postoje.

Mozes da potrazis neka od ovih imena preko Gugla koji je napravio Rus Sergej Brin i nema razloga da se pribojavas virusa ako koristis Kasperski sistem, vec samo zahvali jednom Jevgeniju. To rade i Amerikanci i Kinezi kada se popnu na svoj deo Medjunarodne svemirske stanice iz Kazahstana preko ruskog Sojuza!

Konacno mozda si citao (mada sumnjam) da je pre par dana preliminarno dokazana teorija velikog praska (Teorija inflacije svemira) koju je izmedju ostalih postavio Rus Andrej Linde.

Zapadna civilizacija nam je donela genijalna otkrica i na tome treba da vecno budemo zahvalni velikim umovima Amerike, Engleske, Nemacke, Francuske, Italije, ljudima jevrejskog porekla... Ali Rusija je ime koje ce uvek imati svoje mesto u ovoj grupi.

miro split

pre 10 godina

A, šta ako je ovi avion srušila vojska?Recimo da su skužili da su u avionu teroristi koji se spremaju zalipit u neki neboder.Lipo ga sruše iznad mora,a posli dezinformacijama zbune i šefa i stanicu.Bolje i to nego da plačaju ogromne odštete familijama putnika,a sebe da optuže za bešćutno ubojstvo nevini ljudi.
Meni je to palo na pamet ali me je straj da me ne optuže ko poklonika teorije zavjera.

Helios

pre 10 godina

@Predrag - odličan komentar; nije dovoljno preneti tekst, pogotovu ako je sam izvor nejasan i nebulozan. Bez ikakvih parametara avion može biti bilo gde koliko god je imao goriva, ili je sleteo negde tajno itd.
@dr Petrovic - interesantno pitanje i daleko, daleko od poimanja javnosti koju sluđeje Reality Show politike. To jeste svakako prirodna pretpostavka: ovakav baš maskimum katastrofe deluje kao da je dirigovan. Da je prosta stohastika, da nema nikakvog uređenja, ne bi moglo biti ovoliko loše.
Ipak, nema ovde mesta za razrađivanje teme: samorganizujući sistemi, bez "centralne inteligencije", ovog puta u smislu (auto)destrukcije; "uređenje" sistema ali sa greškom koje dovodi do infarkta ili epilepsije itd. Ekstrem lošeg ipak nije dokaz zavere, osim one čuvene "međunarodne zavere idiota".

@zajedalo - ali od svega najbolji je primer ovakve "svesti" koja je aktivna u ovim nakaradnim procesima u Srbiji. Em nema veze sa temom, ni sa mozgom, ni sa Rusijom, em se napada Rusija koja jeste nesrećna na mnogo načina - ali je u matematici decenijama najjača na svetu... E, zajedalo, kad bi znao šta si napisao, da tragična i haotična Rusija održava status nekakve supersile zahvaljujući fantastičnoj matematici...

Voja i deca

pre 10 godina

@zajedalo

Rusima mozete pripisati mnogo sto sta, ali da su neuki i da nemaju jednu od najrazvijenih nauka na svetu - to je netacno i bezobrazno. Ne postoji nacija koja je zbirno dala vise u fundamentalnoj nauci od Rusa. A to sto vi ne znamte - to je problem nivo skolovanja.

white

pre 10 godina

@Politika je jedno, nauka je drugo
Sve je to tačno, ali zar ne misliš da nešto o uslovima za naučni rad govori i podatak da je A. Linde, kojeg si ti naveo, prešao iz Moskve u CERN 1989. godine, a odatle na Stenford godinu dana kasnije?
Da li je to samo puka slučajnost ili ima neke veze sa većim/manjim mogućnostima da se čovek bavi naukom?
I neka to bude samo jedan primer, pored hiljade drugih ruskih intelektualaca koji su pobegli za vreme Oktobarske revolucije.
Uopšte ne nameravam da ulazim u diskusiju koji je narod dao više genijalaca u bilo kom polju, jer duboko verujem da to nema nikakve veze sa pripadnošću tom narodu, ali isto tako pretpostavljam da će neko u sredini u kojoj se u nauku ulaže, u kojoj vlada bolja naučna atmosfera, imati kvalitetnije rezultate.

@zajedalo

pre 10 godina

1) Ova dva aviona na fotografiji su Iljušin Il-76
2) Vest je o teoriji verovatnoće, a da znaš bar malo o njoj znao bi za Kolmogorova
3) Primitivci sa "rašljama i gnjuranjem" su trenutno jedini koji mogu da prebace ljudsku posadu na međunarodnu svemirsku stanicu. Amerikanci im plaćaju 70 miliona dolara po sedištu.

banana :)

dr Petrovic@Helios

pre 10 godina

Kolika je verovatnoca da stignemo od Beograda do Zagreba preko Honolulua slucajno?
To je prica o namernom unistavanju Srbije i definitivno sadrzi algoritam.
Nestanak aviona isto ima algoritam.

7h x 900 Km/h =radius 3600 Km.
Koliko je avion imao goriva?
Koliko to aerodroma pokriva ?
Na koje aerodrome sigurno nije sleteo?
Koji radari ga usput sigurno nisu snimili, ukljucujuci i brodovlje?
Sateliti?
Tako se pravi potraga.
Isto tako je i sa Srbijom.
Ko je sta kupovao, od koga, ko je vukao konce privatizacije?
Ko ima koristi od naseg unistavanja?
I potraga moze da pocne. Algoritmi kso i koziji rogovi ne lazu.kw

Predrag

pre 10 godina

Graficki modeli kao sto su Bayesian networks i njima pridruzeni algoritmi kao sto su razne verzije Belief-Propagation algoritama su danas fundamentalne tehnike u velikom broju matematickih, fizickih i inzenjerskih problema. U pitanju je veoma mocan i intuitivan alat, ali zahteva dobre ulazne podatke, pametne modele "ispod haube" i ljude koji dobro razumeju ovaj deo primenjene matematicke statistike. Zar nije ovaj tekst preuzet sa BBC-a, sa obzirom da se isti pojavio tamo pre dan-dva, zbog njihove zelje da se prisete genija Thomasa Bayesa?

imorales

pre 10 godina

Monstruozna slika! (Znam, 23. mart 2014 18:49)

Ajde podeli sa nama šta je monstruozno na slici :) Nevezano za vest, meni je ovo odlična fotografija. Inače na slici su 2 Iljušina Il-76, jedan iza drugog. Slikani čini mi se juče u Pertu, video sam ih na BBC. Kinezi ih poslali da se pridruže potrazi.

Frodo

pre 10 godina

"Ova tehnika nazvana je po matematičaru Tomasu Bajesu i omogućava stručnjacima da svakoj tački na mapi dodele nekoliko faktora. Primera radi, koja je šansa da se avion srušio usled mehaničkog kvara? Koliko daleko avion može da se sruši u poređenju sa njegovom poslednjom poznatom lokacijom? Kolika je šansa da su ekipe za potragu previdele ostatke aviona na različitim lokacijama?"

Mislio sam da se ova metoda praktikuje rutinski kad god nema nikakvih pouzdanih materijalnih tragova, kao u ovom slučaju. To bi sigurno bilo korisnije i dalo bi više rezultata od nasumičnog i preskupog pretraživanja mora brodovima i avionima.

Ako je taj avion pao u more, suviše je dugo vremena prošlo od nesreće da bi nešto ostalo od tragova. Odsada, u najboljem slučaju, možda će jednog dana neko pronaći negde na nekoj plaži naplavljen kofer ili neku sitnicu sa tog leta, ali to će biti sasvim slučajno.

City Girl

pre 10 godina

Malezija ne koristi nikakav metod. Trebalo im je pet dana da objave da su sateliti snimili zvukove koji pokazuju da je avion leteo do 7 sati posto je nestao sa radara, mada im je engleska kompanija koja prima te znakove tu informaciju odmah dostavila. Umesto da potragu organizuju na krajnjoj tacki tog koridora, oni su proveli nekoliko dana tražeci avion pored Malezije. Sada se odjednom pojavljuju satelitski snimci krajnje tacke juznog koridora. Vrlo cudno.

vfvf

pre 10 godina

Jedan pilot je dao teoriju o tome šta se desilo i gde bi mogao biti avion. Upravo se to i poklapa sa poslednjim tragovima u moru:

http://www.wired.com/autopia/2014/03/mh370-electrical-fire/

drvobradi

pre 10 godina

@dr Petrovic
Eto sta se desava kada se pomesa limitirano znanje matematike, sa malo medicine i paranoje. Samo jos da objasnis zbog cega bi neko imao tako veliki plan za Srbiju ali to je vec malo teze.

Saxpg

pre 10 godina

By the way, AF447 uopste nije pronadjen ovom metodom. Mjesto njegovog udesa se odmah znalo. On je za razliku od MH370 emitovao ACARS signal po kome je pronadjen. Inace metoda je potpuno OK za ovakve slucajeve gdje je potrebno suziti polje pretrage.

dr Petrovic

pre 10 godina

@drvobradi, a da ti malo objasnis zasto nas je nemacka bombardovala 3 x u 1 veku ?
Slucajno ?
U dva svetska rata su dobili po tamburi od nas. Nas Srbin je bio feldmarsal AustroUgarske vojske.
Slucajno ?
Matematika i logika ponekad ne idu zajedno, ukoliko si u matisu uopste dobar.

dr Petrovic

pre 10 godina

@drvobradi, a da ti malo objasnis zasto nas je nemacka bombardovala 3 x u 1 veku ?
Slucajno ?
U dva svetska rata su dobili po tamburi od nas. Nas Srbin je bio feldmarsal AustroUgarske vojske.
Slucajno ?
Matematika i logika ponekad ne idu zajedno, ukoliko si u matisu uopste dobar.