Da li je ovo čovekov najstariji predak?

Analiza ostataka australopitekusa nazvanog Malo Stopalo pokazala je da je ovo drevno čovekoliko biće savremenik čuvene Lusi, a možda čak i njen stariji rođak, što bi značilo da je "najstariji čovekov predak".

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 14.03.2014.

17:30

Default images

Visoka 1,10 metara i teška 40 kilograma, Lusi, ženka australopitekusa stara 3,2 miliona godina, proglašena je "bakom čovečanstva" kada je otkrivena tokom ekspedicije u etiopskoj pustinji 1974.

Danas bi drugi australopitekus, čiji je skelet pronađen 1997. u paleontološkom nalazištu Sterkfotejn, na severoistoku Južne Afrike, mogao da joj otme titulu pračoveka.

Nazvan Malo Stopalo (Little Foot), ovaj gotovo savršeno očuvani skelet (99 odsto) iznova je datiran, a rezultati, objavljeni u časopisu"Žurnal ljudske evolucije" (Journal of Human Evolution), pokazali su da je mnogo stariji nego što se dosad mislilo.

Jedan od autora studije Loran Brisel, geomorfolog na francuskom Nacionalnom institutu za arheološka i preventivna istraživanja (Inrap), rekao je da Malo Stopalo nema 2,2 miliona godina, kako su paleontolozi tvrdili, već "više od tri miliona godina".

Do ove procene naučnici nisu došli analizom ostataka australopitekusa, već proučavanjem okruženja u kojem je pronađen. Najpre su se pozabavili načinom nastanka doline, njenom strukturom, izradili 3D topografsku mapu, a zatim datirali pojedine slojeve tla.

"Brzo smo shvatili da postoji problem: pojedini slojevi oko tela Malog Stopala naknadno su popunjeni kalcitom", objasnio je francuski naučnik, dodajući da je na osnovu njih napravljeno prvobitno datiranje skeleta.

Zahvaljujući novom, sveobuhvatnom datiranju, stručnjaci se nadaju da će doći do preciznijih podataka o starosti Malog Stopala.

Ukoliko se ispostavi da je stariji od Lusi, mogao bi da napravi pravu revoluciju u dosadašnjem znanju o precima čoveka. I to ne samo u pogledu dvonoštva, već i kada je reč o određenju mesta "kolevke čovečanstva". Iako bi i dalje ostalo u Africi, čovekov "zavičaj" morao bi da se pomeri više prema jugu kontinenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: