Naučnici bliže rešenju misterije kamena sa Marsa

Čudna stena koja podseća na krofnu koja se niotkuda pojavila na Marsu potpuno je zbunila naučnike, međutim, čini se da su Nasini stučnjaci blizu objašnjenja za ovu neobičnu pojavu, piše britanski list Telegraf.

Život

Izvor: Telegraph

Petak, 24.01.2014.

17:50

Default images

Mali okrugli kamen niotkuda se pojavio na fotografijama koje je u razmaku od 12 dana načinio rover Oportjuniti.

Stena nije bila na fotografijama načinjenjim 26. decembra 2013. godine ali na onima iz 8. januara jeste. Međutim, šta je u pitanju?

„Izgleda kao krofna, bela po ivicama a crvena u sredini. Posmatrali smo objekat pod mikroskopom i definitivno je u pitanju kamen“, izjavio je Stiv Skajres, zadužen za Nasine istraživačke rovere na Marsu.

Međutim, u pitanju je stena kakvu nijedan zemljanin nije video.

Skajres je izjavio da naučnici veruju da je stena, nazvana „Šiljasto ostrvo“, dospela na fotografiju kada je rover načinio okret na prašnjavom tlu Marsa i tako oborio deo okolne stene koji se skotrljao naizbrdo.

„MIslim da je tokom njegovog okretanja rover oborio kamen i nekako ga dogurao do sadašnje pozicije“, izjavio je Skajres.

Ipak, naučnici još nisu pronašli mesto sa kog je taj kamen mogao da stigne, ali veruju da je bio skriven na negde na roveru.

Analiza Oportjunitijevih instrumenata tkaođe je pokazala da stena ima čudan sastav koji se razlikuje od svega što su ranije videli.

Stena sadrži puno sumpora zajedno sa velikom koncentracijom magnezijuma.

„I dalje pokušavamo da u potpunosti razrešimo ovu misteriju. Trenutno ispitujemo kamen. U pitanju je priča o otkriću koja se i dalje razvija“, izjavili su naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: