Život

Četvrtak, 12.09.2013.

20:30

Pogledajte najbolju 3D mapu Mlečnog puta

Naučnici su korišćenjem podataka Evropske svemirske opservatorije napravili najbolju tridimenzionalnu mapu Mlečnog puta.

Izvor: Businessinsider.com

Default images

Centralni region, poznat kao i galaktička izbočina, sastoji se od masovnog oblaka koji čini 10.000 miliona zvezda.

Veruje se da se u centru većine galaktičkih izbočina nalaze sumer-masivne crne rupe, ali nažalost, one ne mogu biti direktno posmatrane.

Astronomima je bilo izuzetno teško da dobiju dobar pogled na centralnu izbočinu Mlečnog puta, zato što pogled blokiraju velike količine teškog gasa i oblaka. Međutim, nova istraživanja posmatrala su više od vidljivih boja, tačnije, naučnici su gledali boje koje su blie infracrvenom spektru, koji se lakše posmatra kada su velike glaaktičke razdaljine u pitanju.

Naučnici su tokom istraživanja uspeli da identifikuju zvezde koje su 30 puta bleđe nego tokom prethodnih posmatranja izbočine. Podaci do kojih su došli daju „spljošten“ izgled galaksije, zato što je jako teško proceniti koliko su te zvezde udaljene od Zemlje pošto bi velika udaljenija zvezda izgledala maloj zvezdi koja je bliža Zemlji.

Kako bi dobili sliku o 3D lokaciji tih zvezda, rezultati naučnika dodati su podacima koje je sakupio poseban teleskop u periodu od 11 godina.

Sa oba seta podataka naučnici su bili u stanju da naprave najprecizniju 3D mapu oblika izbočine. Ova tridimenzionalna lokacija na mapi rezultovala je predivnom umetničkom impresijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: