Život

Ponedeljak, 29.07.2013.

10:01

Da li ste za hamburger od 250.000 funti?

Krajem meseca u Londonu će prvi put biti poslužen hamburger težak oko 150 grama, čija je proizvodnja koštala četvrt miliona funti! Očekuje se da će, na mnogo načina, ovaj hamburger okrenuti novi list kada je prehrana u pitanju.

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Default images

Reč je o eksperimentalnom obroku, prvom hamburgeru čije je meso pripremljeno od životinja dobijenih u laboratoriji od matičnih ćelija, a da bi se došlo do konačnog proizvoda bilo je potrebno 250.000 funti.

Pljeskavica koja čini osnovu obroka napravljena je od tri hiljade traka veštačke govedine, od kojih je svaka veličine prinčanog zrna. Njen tvorac, naučnik prof. Mark Post sa holandskog Mastriht univerziteta, nada se da će takav obrok moći da doprinese rešavanju sve veće potražnje za mesom, naročito govedinom, jagnjetinom, svinjetinom i piletinom.

„Trenutno koristimo sedamdeset posto celokupnog agro-kapaciteta da bismo uzgajali onoliko stoke koliko nam je mesa potrebno. Sigurno je da će nam u bliskoj budućnosti biti potrebne alternative“, izjavio je prof. Post za Dejli Telegraf. „Ako ne učinimo ništa po tom pitanju, meso će postati luksuz i hrana će biti sve skuplja.“

On objašnjava da su i za „pljeskavicu od veštačkog mesa“ potrebne životinje, kako bi se iz njih izvukle matične ćelije. Međutim, tim procesom bi se od jedne životinje dobilo znatno više mesa nego sada.

Profesor dodaje da je za proizvodnju sintetičkog mesa potrebno 99 posto manje resursa nego za uzgoj pravog mesa, znatno manje vode (između 82 i 96 posto), kao i da se tom prilikom proizvodi 78 do 95 posto manje emisije zelenog gasa.

Prema podacima svetske Organizacije za hranu i poljoprivredu, do 2050. godine ješćemo dva puta više mesa nego sada. Ipak pre nego se ovakvi hamburgeri pojave u restoranima širom sveta, potrebno je da prođu stroge kontrole kako bi bile pribavljene dozvole za dalju proizvodnju.

Foto: artemisphoto / FreeDigitalPhoto.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: