Život

Nedelja, 26.05.2013.

11:36

Portret Anđeline bez grudi na aukciji

Samo nekoliko dana nakon što je holivudska glumica Anđelina Džoli objavila da je imala dvostruku mastektomiju, švedski umetnik Johan Anderson naslikao je njen portret, ali bez grudi.

Izvor: B92

Default images

Mnogi su ovo delo nazvali kontroverznim i kritikovali umetnika uz komentare da je preterao, ali on ima svoje lične razloge zbog čega je portret naslikao i izložio ga.

Umetnik objašnjava kako je i njegova majka imala rak dojki još u vreme kada je bio tinejdžer. Kaže kako je to za njega bilo veoma traumatično iskustvo, ali da mu se majka na svu sreću uspela izečiti bez odstranjivanja dojki.

Nakon što je pročitao o tome šta se dogodilo Anđelini, odlučio je da naslika njen portret, ali bez grudi. Kako je objasnio novinarima, ponovo su mu u sećanja došli momenti koje je proživljavala njegova majka kada je otkrila da ima bolest i obuzeo ga je strah.

Johan Anderseon poznat je po portretima Ejmi Vajnhaus i Moamera Gadafija, a njegov portret Anđeline Đoli uskoro će se naći na aukciji. Očekuje se da će slika dostići cenu od nekoliko hiljada dolara, a sav prihod ići će u humanitarne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: