Život

Petak, 08.03.2013.

18:51

Metuzalem: Zvezda starija od univerzuma?

Čini se da je najstarija poznata zvezda starija od samog univerzuma, međutim, novo istraživanje pokušava da reši ovaj paradoks.

Izvor: Mashable

Default images

Ranije istraživanje procenilo je da je zvezda nazvana Metuzalem (Methuselah) u galaksiji Mlečni put stara 16 milijardi godina. To je problem. Naučnici se u većini slažu da se Veliki prasak desio pre otprilike 13.8 milijardi godina.

Sada tim astronoma pokušava da dođe do manje apsurdne brojke kada su godine ove zvezde u pitanju koristeći informacije o njenoj udaljenosti, kompoziciji, sjaju i strukturi.

„Ukoliko spojite sve ove sastojke, dobićete starost od 14.5 milijardi godina, sa određenom nesigurnošću koja bi mogla da učini njene godine kompatibilnim sa starošću univerzuma“, izjavio je vođa istraživanja Hauard Bond sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Nesigurnost o kojoj Bond govori jeste plus-minus 800 miliona godina, što znači da bi zvezda zapravo mogla da bude stara 13.7 milijardi godina – što bi je učinilo za dlaku mlađom od univerzuma.

Zvezda Metuzalem, koja se trenutno pretvara u crvenog džina, verovatno je rođena u maloj galaksiji koju je Mlečni put progutao pre 12 milijardi godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: