Čovek ptica: stvarnost ili prevara

Snimak čoveka koji uspeva da emulira let ptice potpuno je oduševio javnost. Međutim, da li je kompletan video zaista istinit ili su svoje prste umešali i stručnjaci za kompjutersku grafiku kako bi nas ubedili da je ono što gledamo zaista stvarno i moguće?

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2012.

16:36

Default images

Koristeći kontrolore za video igrice, android telefon i krila koja je sam napravio, holandski inženjer Jarno Smets uspeo je da poleti poput ptice, ili barem on tako tvrdi.

Većina stručnjaka, poput Brenta Kukera, eksperta za marketinga na Internetu sa Univerziteta u Melburnu, pak tvrdi da je u pitanju brendiran viralan video koji je naručila određene kompanija, kao što bi to mogao da bude Nintendo čiji se kontroleri spominju.

Kuker je prošle godine objavio svoju teoriju o tome šta svaki video mora da ima da bi postao viralan, a po njegovim rečima ovaj video ima sve elemente potrebne za uspeh.

Stručnjak za vizuelne efekte kompanije Industrial Lights ansd Magic, Rajan Martin dao je svoje viđenje cele priče za sajt Gizmodo.

“Nisam uspeo da vidim nikakve problem sa odsjajem ali to je razumljivo zbog izuzetno lošeg kvaliteta slike, I to je prva stvar koja me tera na sumnju. Momci su mogli da investiraju ozbiljan novac kako bi napravili ovu spravu ali nisu bili spremni da daju malo više novca za ozbiljnu kameru? Drugi veliki problem za mene jeste položaj njegove glave tokom leta. Probajte da je ne pomerate dko mašete rukama unaokolo. Siguran sam da je u pitanju prevara, ali jako dobro iyvedena prevara“.

Sa druge strane, novinari magazina Wired nisu uspeli da provere sve tvrdnje o zaposlenju i iskustvu izrečene u videu, a sam Smets nije bio dostupan za pitanja ili eventualnio intervju.

Pogledajte sporan video

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: