6 grešaka koje žene prave u seksu

Dame, budite iskrene: kada vaš seksualni život postane malo monoton, postoji čitav spisak grešaka koje pripisujete svom partneru.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2011.

21:37

Default images

Momci ponekad nemaju baš dobar osećaj kada se radi o razumevanju ženinog tela i šta je uzbuđuje, a to baca krivicu na njih kada seksualno zadovoljstvo počinje da bledi. I sigurno je da snose deo odgovornosti kada su u pitanju greške u spavaćoj sobi.

Ali kako kaže izreka - za tango je potrebno dvoje. Ispostavilo se da vrhunski stručanjaci za seks i veze tvrde da žene i same prave mnogo seksualnih grešaka. Oni su izdvojili 6 najčešćih grešaka koje žene čine u krevetu i šta mogu da urade da bi dostigle zadovoljstvo koje s pravom zaslužuju.

1. Ne inicirate seks

Mnoge od vas brinu o ponašanju jedne dame. Ne želite da izgledate nametljivo ili da krenete suviše naglo iz straha da će vas smatrati agresivnim. Sudeći po Les Perot, profesorki psihologije na univerzitetu u Sijetlu i autorki nove knjige „Ludački dobar seks“ nedostatak inicijative je jedna od najčešćih grešaka koju žene prave. „Većina momaka se oseća kao da oni uvek prave prvi korak i to remeti ravnotežu na skali strasti u vezama,“ kaže ona. Generalno, muškarci žele da budu predmet želje svog partnera baš koliko i žene. Zastarele ideje o ulogama polova takođe utiču na zadovoljstvo u našim seksualnim vezama, kaže dr Rut Vesthajmer, seksualni terapeut, profesorka na univerzitetu u Njujorku ipredavač na Jejlu i Prinstonu.

„Ranije se mislilo da su žene manje zainteresovane za seksualne aktivnosti, a to više ne treba da se čuje. Mislim da su žene zainteresovane za seks koliko i muškarci.“ Pokažite vaš interes tako što ćete napraviti prvi korak s vremena na vreme. Vaš partner će verovatno ceniti to i možete otkriti novi nivo zadovoljstva u preuzimanju odgovornosti za seksualni doživljaj, a to je nešto što Vesthajmerova toplo preporučuje damama.

2. Briga o izgledu

Ukoliko razmišljate o tome kako izgledate tokom seksa, to vas može sprečiti da uživate u sebi i upropastiti vam šanse da doživite orgazam. „Ne razmišljajte o salu na svom stomaku ili šminki na licu,“ savetuje Vesthajmerova. „Koncentrišite se na uživanje u samom činu. Morate dopustiti sebi mogućnost orgazma.“ „Muškarci žele da se žene prepuste u seksualnoj igri, a to ne može da se desi ukoliko je ona nervozna zbog fizičkog izgleda,“ tvrdi Perotova. Helen Fišer, kulturni antorpolog, autorka knjige „Zašto on, zašto ona,“ tvrdi da muškarci ne primećuju polovinu stvari kojima su žene opsednute.

„Neverovatno je da muškarci ne primećuju da ste entuzijastične, energične, zainteresovane za njih, i da ste fleksibilnog uma.“

Sudeći po Fišeru, postoji evolutivno objašnjenje za selektivno slepilo koje muškarci pokazuju kada su u pitanju naše fizičke mane. Zbog darvinističkih razloga, kaže Fišerova, muškarci su (nesvesno, naravno) tražili ženu koja može da im podari zdrave bebe. Pre mnogo miliona godina muškarci koji su imali plodnu ženu i mnogo dece su preživljavali, a drugi su umirali. Iako to danas nije neophodno, Fišerova tvrdi da je primitivni mehanizam preživljavanja i dalje prisutan. „Muškarce mnogo više privlače žene koje pokazuju znake zdravlja, mladosti i plodnosti. Umesto da brinete o obliku svog struka i kukova, brinite o svom nivou energije, entuzijazmu i interesu,“ savetuje Fišerova.

3. Pretpostavljamo da muškarac želi neobavezan seks

Vesthajmerova veruje da bi trebalo da se otarasimo staromodnih stavova, kao što su: žene baš i ne žele seks, seks je samo za muškarce. „Za neke muškarce, seks je veoma važan čin. Ne potcenjujte ga.“ Istraživači, kaže Perotova, podržavaju ideju da i žene i muškarci smatraju da seksualna intimnost u pravoj vezi pruža mnogo više zadovoljstva. „Nebrojene studije su pokazale da ljudi koji imaju najbolji i najčešći seks jesu venčani parovi. A to mnogo govori o neadekvatnosti „povremenog seksa“, tvrdi Perotova.

U istraživanju koje su sproveli Fišerova i njene kolege o studentima koji se upuštaju u veze za jednu noć, pokazalo se da su muškarci zainteresovani za seks i veze isto koliko i žene. Ustvari, više od 50 % žena i 52 % muškaraca koji su se upuštali u veze sa jednu noć, sudeći po Fišeru, izjavili su da su to uradili nadajući se da će stvoriti dugu vezu. A trećina njih je to i uradila. Šta nam to govori? „Nikada nemojte pretpostaviti da muškarci nisu romantični,“ kaže Fišerova. „Dve ogromne greške predstavljaju pretostavke da žene nisu zainteresovane za seks, a da muškarci nisu romantični (kao žene).“

4. Verujete da je on uvek raspoložen za seks

Sigurno je da je većina tinejdžera spremno ili voljno da ovo uradi kada god ih pitate, ali to ne važi za odrasle muškarce. Pritisak svakodnevnog života - porodica, posao, računi, mogu da ubiju libido. Ovo može iznenaditi mnoge žene, a često je nedostatak interesa za seks nešto što shvatamo lično. „To je takav šok za mnoge žene da kažu da ne mogu da poveruju u to,“ kaže Fišerova o reakcijama mnogih žena kojima partner kaže da nije raspoložen za seks. „One poznaju sebe i znaju da nisu uvek zainteresovane za seks, ali još uvek vole svog partnera. Ali kada shvate da on ne želi da vodi ljubav, pomisle ’ on me ne voli’. To nije istina. Samo trenutno ne želi seks.“

5. Ne dajete uputstva

Direktna priča o seksu, o tome šta volimo, a šta ne volimo može biti neprijatna, čak i sa partnerom sa kojim ste duže vreme u vezi i sa kojim osećate bliskost, tvrdi Perotova. Ali to je jedini način da dostignete zdravu seksualnu vezu. Žena mora da preuzme odgovornost za svoj seksualni odnos. Nijedan muškarac ne može da pruži ženi orgazam ukoliko ona ne preuzme odgovornost za svoj seksualni doživljaj.

Čak i najbolji ljubavnik ne zna šta je ženi potrebno bez da mu ona da do znanja šta želi. Dobre vesti, sudeći po Fišerovoj, je to što muškarci baš žele da zadovolje ženu. Ukoliko im to kažete na način koji ne ubija njihv ego, oni će ceniti to. Ona savetuje ženama da ubace to što ne vole među pet stvari koje vole jer će on slušati. Otkrićete da li je uspelo sledeći put kada odete sa njim u krevet. Ali muškarci slušaju, naročito ako ste jasni kada govorite.

6. Uznemirite se kada on predloži nešto novo

Ukoliko je par već neko vreme u vezi, prirodno je da žele da „začine“ stvari i da uvedu novine. Samo zato što muškarac želi da pokuša nešto novo, ne znači da je nezadovoljan vama ili vašim seksualnim životom. Ukratko: ne shvatajte ovo lično. Ipak, važno je da se osećate opušteno i prijatno. Niko ne bi trebalo da se oseća obaveznim da radi nešto što ne želi bilo da je u pitanju seks ili nešto drugo u vezi.

Ukoliko vam vaš muškarac traži nešto što se protivi vašim moralnim standardima ili jednostavno ne želite to da radite objasnite mu da je to izvan vaših granica i objasnite mu zašto. Naravno, uradite to na najnežniji način. Ukoliko vas je zahtev zapanjio i osećate se nelagodno, pokušajte da ne preterate. Umesto toga, dajte mu do znanja da vam je potrebno neko vreme da razmislite o tome.

Foto: plethr,sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: