Tajne uspešne veze

Svaka veza ima “pukotine”, a da biste ih popravili, morate zaboraviti na sve klišee. Latite se obrnute psihologije – radite sve suprotno onome što vam opšte prihvaćene “istine” nalažu.

Život

Izvor: B92

Petak, 25.03.2011.

20:16

Default images

Bez obzira na to u šta vas vaša partnerka ubeđuje, par ne mora baš o svemu da razgovara. Seks je nekada dovoljan da reši sve probleme, a ako zakaže, nema ničeg lošeg u tome da se posvađate.

Nije nikakvo čudo što muškarci pribegavaju mišljenju većine kada je reč o održavanju veze, jer kako je potvrdila jedna nedavna studija, “jači pol” oseća veći strah od vezivanja nego žene.

Delom je rešavanje problema u takvom odnosu za njih potpuna misterija, ali kako biste to prevazišli i tokove usmerili na “svoju vodenicu”, možete da isprobate nekoliko sledećih trikova.

Mit: Razgovor je ključ zdrave veze

Stvarnost: Govorite manje, ali svaku reč koristite kao oružje

Za ovakav sistem najviše su krivi Holivud i tok šou emisije. Ženama se nepekidno ponavlja da je ključ veze u komunikaciji i njima se to dopada. Rezultat je da se ustalilo mišljenje kako svaki problem u vezi postoji zato što se o njemu ne razgovara (!).

Istraživanje koje je trajalo pune 22 godine dokazalo je da muškarci iz potpuno drugačijih razloga posežu za razgovorom. Naime, kada on kaže “hajde da razgovaramo” znajte da će biti govora o nečemu što mu smeta.

Statistike dokazuju da ako ona uporno inicira ćaskanje, ne mora da znači da želi da vam se požali na vezu. Upravo suprotno. Žene kažu da više vole da razgovaraju kada je sve savršeno.

Međutim, pre nego što zauvek ućutite, razmotrite nekoliko činjenica. Pre svega, nemojte bežati od ćaskanja pred spavanje, jer zahvaljujući njemu možete ostvariti fizičku vezu. Razlog je jednostavan – za nju je svaka reč afrodizijak, jer kada osete psihičku povezanost sa voljenim muškarcem istovremeno oseća i seksualnu privlačnost.

Mit: Ako je prevarite, nikada vam neće oprostiti

Stvarnost: Možete se izvući, ako to želite

Muškarci misle da svi mogu da pogreše. Ona veruje da onaj ko jednom prevari, uvek vara. Međutim, možete podići iz pepela sve mostove koje ste ranije srušili gomilom laži.

Poverenje se ponovo gradi u saradnji oba partnera. Iako mislite da treba samo da preklinjete za oproštaj, ključno pitanje nije da li će vam ona oprostiti, nego, da li vi želite da vam bude oprošteno.

Treba da se ogradite od svakog osećaja krivice i odlučite da li ste spremni da se odreknete nekih stvari kako biste mogli da se upustite u pregovaranje.

Ako mislite da ne možete da stavite njene potrebe na prvo mesto, onda ne treba ni da radite na pomirenju. Jednostavno, nastavite dalje, jer je zbog toga veza i pukla. Ako, pak, želite da joj udovoljite, koristite fizičku komunikaciju kako biste reč “izvini” pretvorili u nešto ubedljivije.

Evo nekoliko predloga:

1. Otiđite u njenu sobu i tražite oproštaj. Žene mogu pogrešno protumačiti izvinjenje ako su morale da ga iznude, zato nastojte da je preduhitrite i reagujte i pre nego što sazna da ste pogrešili.

2. Budite ozbiljni i smireni. Neće vas ozbiljno shvatiti, ako joj se smeškate.

3. Budite koncentrisani i konkretni i što je još važnije, sve vreme okrenuti njoj. Neverbalni govor je ključan i zato ne skrećite pogled sa njenih očiju.

Mit: Suprotnosti se privlače

Stvarnost: Tražite ženu koja vam odgovara

Strasna privlačnost vas može naterati da odaberete neku damu, ali ako nemate ni jedno drugo zajedničko interesovanje, teško da će vam veza opstati.

Pre nego što se upustite u vezu, analizirajte svoje stavove i razmislite kako se ona uklapa u vaš sistem vrednosti. Ako ste aktivni, uspešni i strasni, tražite istu takvu ženu.

Sledeći korak je da pokušate da je uvedete svoj život i interesovanja, ali tako da imate vremena i samo za sebe. Ona treba da oseća kako je uključena u sve vaše aktivnosti, čak i one u kojima ne učestvuje.

To ćete postići tako što ćete je pozvati da izađe sa vašim najboljim drugarima, a sledeći put idite u provod bez nje.
Mit: Srećan par se nikada ne svađa

Stvarnost: Pametno se svađajte i izborite za svoj cilj

Upoznali ste se sa nekim “sladunjavim” parom i pripadne vam muka kada vidite koliko su “savršeni”. Uz to, oni tvrde da se nikada nisu posvađali. Međutim, oni nisu ništa posebno.

Nedostatak konflikta među vama znači da se ne bavite pravim stvarima. Ako se u svemu slažete, to znači da namerno izbegavate rasprave.

Muškarci i žene drugačije doživljavaju svađe. Muškarci se bolje svađaju ako mogu nešto uporedo da rade, naprimer, gledaju televiziju, jer imaju problem da partnerku pogledaju u oči.

Žene, sa druge strane, više vole svađu licem u lice kada se ne meša ni jedan spoljni faktor. Zato svaki konflikt treba dobro da isplanirate.

Ciljajte kraj dana kada ste oboje umorni, pa će ona poželeti da je završi što pre. Ćutke je pustite da besni, bar pola sata, jer je tačno toliko potrebno da ženi ponestane volje za raspravom.

Tada recite šta imate i pođite na počinak. Do ujutru će sve biti rešeno. Tako ćete imati neku vrstu kontrolisane eksplozije bez kolateralne štete.

Mit: Dete će nas zbližiti

Stvarnost: Nađite hobi

Ako je nešto pokvareno, možete ga popraviti samo ako imate dobre materijale. Ako je veza u kvaru, materijal za njen oporavak svakako nije dete.

Ono može samo da zamaskira problem, jer zbog novostečene brige nemate vremena za partnera.

Pre ili kasnije, nesuglasice će ponovo isplivati. Zato dobro razmislite da li ste spremni za dete.

Kupite ljubimca ili pronađite novi hobi. To će vam svakako pomoći da shvatite kako funkcionišete. Ako dodate nešto novo u svakodnevnu rutinu, otkrićete da li možete da se koncentrišete na druge stvari, a ipak ostanete zajedno.

Foto: kd5ytx/sxc. hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: