Otkrivena voda na Mesecu

Britanski "Tajms" objavio je da je prva indijska lunarna misija bez posade otkrila veće količine vode na Mesecu, što bi moglo da ubrza planove za izgradnju svemirske stanice na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2009.

16:00

Default images

To otkriće će i zvanično biti objavljeno iz sedišta Američke kosmičke agencije (NASA) u Vašingtonu, navodi britanski list.

Voda bi mogla da se koristi za piće, možda i za navodnjavanje, a vodonik iz vode mogao bi da se iskoristi za gorivo, piše "Tajms".

Naučnici se dugo nadaju otvaranju svemirske stanice na tom zemljinom satelitu, piše Tajms i dodaje da su tako rešena oba glavna problema - nedostatak vode za piće i za rehidriranje hrane i gorivo, što je do sada stajalo na putu izgradnje stalne baze na Mesecu.

Do sada se pretpostavljalo da kosmonauti moraju da ponesu i jedno i drugo sa sobom, ali prisustvo vode na Mesecu bi sve to promenilo.

Mesec je jedini zemljni prirodni satelit i ujedno najbliže nebesko telo udaljeno u proseku 384.400 km od Zemlje.

Čvrsto je nebesko telo i po površini je 14 puta, po obimu 50 puta, a po masi 80 puta manje od Zemlje.

Ubrzanje sile teže je na Mesecu šest puta manje nego na Zemlji. Oko svoje ose se obrne za 27 dana, 7 sati i 11,5 sekundi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: