Makadamija orasi snižavaju holesterol

Makadamija orasi snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi i doprinose zdravlju srca, zaključili su biolozi sa američkog Državnog univerziteta Pensilvanije.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2008.

10:00

Default images

Makadamija ili australijski orasi sada nisu uključeni u spisak oraha koji povoljno utiču na zdravlje, ali američki stručnjaci smatraju da oni treba da budu deo zdrave ishrane.

Makadamija orasi sadrže viši nivo monozasićenih masti, poput onih otkrivenih u maslinovom ulju, nego ostale koštunice, objavljeno je na Internet sajtu sciencedaily.com.

Kao ni brazilski, ni indijski orasi, ni makadamija orasi nisu uvršteni na listu oraha korisnih po zdravlje koju je sačinila američka Uprava za hranu i lekove (FDA), a razlog je veći sadržaj zasićenih masnoća od graničnih četiri grama na 50 grama oraha. Makadamija imaju šest grama zasićenih masti, indijski orasi 4,6 grama, a brazilski 7,6 na 50 grama.

Ispitivanja su pokazala da česta potrošnja makadamija oraha smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ukazali su naučnici.

Ti orasi smanjuju ukupan nivo holesterola za 9,4 odsto i lipoproteina niske gustine (LDL), ili lošeg holesterola, za 8,9 odsto.

"Utvrdili smo da je smanjenje LDL bilo veće nego što se moglo predvideti korišćenjem samo oraha sa zdravim masnoćama", ukazala je doktor Emi Gril i dodala da to znači da u tim orasima postoji još nešto što doprinosi sniženju holesterola.

Naučnici tvrde da makadamija orasi mogu da zamene druge izvore masti i belančevina u ishrani. Kako je pokazalo petonedeljno istraživanje, šačica takvih oraha težine nešto veće od 40 grama može pomoći srcu i sprečiti poremećaj njegove funkcije.

Makadamija orasi, po ukusu slični lešniku, bogati su vrednim hranljivim sastojcima, a sem toga bogat su izvor kalcijuma i drugih mineralnih materija. Sadrže malo ugljenih hidrata, ali relativno mnogo masti koje se smatraju cenjenim kozmetičkim sredstvom, lako se upijaju u kožu i doprinose njenoj mekoći, hrane je i povećavaju njenu vlažnost, a takođe odlično pomažu pri opekotinama od sunca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: