U Srbiji otkriven kriptonit

Izgleda da kriptonit više nije samo deo naučne fantastike i mineral koji je u stanju da oduzme snagu Supermenu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2007.

12:07

Default images

Novi mineral sa identičnom hemijskom strukturom kakvu ima kriptonit u filmu „Povratak Supermena“, pronađen je u rudniku u Srbiji.

Iako u filmu kriptonit ima fluorescentnu zelenu boju i oduzima supermoći, pravi kristal je prilično običan, izjavio je doktor Kris Stenli iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

„Plašim se da novootkriveni mineral nije zelene boje i ne svetli, ali primetlili smo da pored ultraljubičastog svetla odaje narandžast odsjaj“, izjavio je Stenli za BBC.

Istraživači rudarske kompanije Rio Tinto otkrili su neobičan mineral i, nakon neuspele identifikacije, pozvali su doktora Stenlija kako bi im pomogao da odrede poreklo i sastav nauci potpuno nepoznatog minerala.

Nakon što je ekspert iz Londona otkrio hemijsku strukturu minerala, shvatio je da je njegova formula već pominjana u literaturi, i to u delima naučne fantastike.

„Kako sam se bližio istraživanju, dosta vremena provodio sam na Internetu tražeći podatke vezane za sastav minerala – i bio sam šokiran kada sam otkrio da se isto naučno ime natrijum-litijum-bor-silikat-hidroksid pominje u tekstu o krađi kriptonita iz muzeja koja se dešava u filmu „Povratak Supermena“. Novi mineral ne sadrži fluor i bele je boje, ali u svim drugim aspektima je identičan sa kriptonitom“, dodao je Kris Stenli.

Ime novog minerala će biti Jadarit, po mestu u Srbiji gde je pronađen, kada bude predstavljen 2008. u magazinu European Journal of Mineralogy.

Mineral sadrži bor-silikat i litijum, koji su veoma dragoceni, pošto se bor-silikat koristi pri odlaganju radioaktivnog otpada, dok se litijum koristi u izradi baterija i u farmaceutskoj industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: