Život

Utorak, 18.04.2006.

17:20

Prokupački burek u Švajcarskoj

Izvor: B92

Default images

Firma "Hameum internacional" jedna je od retkih srpskih firmi koja na zapadnoevropsko tržište mesečno izveze oko 30 tona bureka, isključivo biljnog porekla, koji zadovoljava visoke zapadnoevropske standarde zdrave hrane.

Ta firma sklopila je ugovor za mesečni izvoz na švajcarsko tržište, na kojem će se prodavati deset tona bureka.

Kako ističe menadžer te firme Slaviša Lepojević, burek je kontrolisan na Institutu za proizvodnju hrane u Minhenu, gde je dobio najviše ocene, iako ni jedan proizvodač sira i mesa u Srbiji nema odgovarajući zapadni sertifikat, što je, kako kaže, pravilo probleme pri izvozu.

Precizirao je da je upravo to razlog što je proizvodnja te firme morala da se preusmeri na burek bez namirnica životinjskog porekla, odnosno bez sadržaja masti, sira i mesa.

Na osnovu sklopljenog ugovora, Švajcarci će od maja u supermarketima moći da kupe pečen, pa zamrznut burek s pečurkama, jabukama, sojom, krompirom, višnjama i prazan burek, u pakovanju od po dve četvrtine, kao zaštićeni izvozni brend prokupačkih pekara.

(Beta)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

8 h

Podeli: