Slavni turski pisac: "Ne budite u zabludi kad je Tramp u pitanju"

Turski nobelovac Orhan Pamuk kritikovao je u Podgorici politiku američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da uništava globalne ideale mira, razumevanja i tolerancije, ali i ocenio da njegovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela ne bi trebalo da bude izgovor za eskalaciju tenzija.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.12.2017.

09:33

Slavni turski pisac:
Foto: Getty

“Tramp uništava liberalne, egalitarne, miroljubive ideale sveta. Ne bi trebalo da budemo previše u zabludi kada je on u pitanju”, rekao je Pamuk prilikom promocije svojih knjiga u glavnom gradu Crne Gore.

“On sa radošću uništava lepe i dobre stvari kao što su mir, razumevanje, tolerancija.”

Pamuk je izrazio nadu da će Trampa zaustaviti Sjedinjene Američke Države i njihove demokratske institucije, kao i Evropa.

“Sa druge strane, američka demokratija je snažna, američke institucije ga zaustavljaju, Evropa ga zaustavlja”, rekao je turski književnik.

Govoreći o Trampovoj odluci da SAD priznaju Jerusalim, Pamuk je rekao da njegov potez ne treba da bude izgovor za eskalaciju tenzija između islamskog i zapadnog sveta.

“Ako se oni tuku, ja sam uvek zabrinut”, rekao je Pamuk na početku posete Crnoj Gori, gde će narednih dana promovisati svoje knjige i susresti se sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i drugim zvaničnicima.

On je ocenio da je budućnost Turske na Zapadu u razvijanju miroljubivih odnosa sa zapadnim zemljama, kao i u izgradnji zapadnog liberalnog društva.

“Trenutno pišem novi roman, usred sam tog posla, radnja se odvija 1900, i čitanje o tom period me takođe uči da, kad god je moja zemlja, Turska ili Otomanska imperija, imala problem sa Zapadom, slabila je demokratija, slabila je sloboda govora, poštovanje prema manjinama…”, rekao je.

Slavni turski pisac je, međutim, rekao i da nije optimista da će se situacija u Turskoj poboljšati u bliskoj budućnosti.

Izvor: glasamerike.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: