Najstariji sunđer pruža novi pogled na evoluciju

Sunđer star 600 miliona godina, pronađen u skoro netaknutom stanju u oblasti južne Kine, mogao bi da pruži odgovor na mnoga naučna pitanja.

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2015.

10:40

Default images
Foto: Thinkstock.com

Naučnici veruju da je otkriveni sunđer - koji predstavlja najprimitivniju višećelijsku životinju - najstariji na svetu. Ovaj fosil ujedno je i jedan od najočuvanijih primeraka sunđera ikada.

Ovo otkriće pomerilo je početak evolucije višećelijskih organizama u razdoblje koje je trajalo od pre 700 miliona godina do perioda Kambrijske eksplozije.

Kambrijska eksplozija naziv je koji opisuje naglu pojavu složenih višećelijskih organizama u periodu od pre 541 milion do pre 485 miliona godina.

Poslednji rezultati istraživanja upućuju na to da se najverovatnije radi o razdoblju od oko 60 miliona godina pre Kambrijske eksplozije.

Stručnjaci trenutno pokušavaju da što preciznije odrede period pojave sunđera na Zemlji jer smatraju da se upravo tu krije ključ razumevanja rane evolucije životinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: