- Nauka -

Konačno ćemo saznati od čega je svemir sačinjen?

Istraživači su objavili najprecizniju mapu tamne materije ikada napravljenu. Tim naučnika istraživao je više od 26 miliona galaksije u najvećoj studiji čija je ovo tema.

Izvor: B92
Podeli

Mapa bi trebalo da pomogne naučnicima da razumeju od čega je tamna materija napravljena i saznaju više o misterioznom fenomenu tamne energije.

Profesor sa Londonskog univerzitetskog koledža Ofer Lahav ističe da bi mapa mogla da pruži nove uvide u način funkcionisanja univerzuma.

"Tamna energija i tamna materija predstavljaju verovatno jednu od najvećih misterija u svetu nauke, zbog čega je ovaj pomak izazvao veliko interesovanje. Još uvek ne znamo šta je to“, istakao je.

Naučnici smatraju da je u univerzumu više materijala nego što bismo mogli da posmatramo za više od 80 godina. Kretanje zvezda i galaksija ukazuje na to da je univerzum sastavljen od nevidljivih čestica nazvanih tamnim materijama.

Dva tima astronoma su 1998. godine otkrila da se ekspanzija svemira ubrzava, a ne usporava. Fizičari su došli do saznanja da je ubrzanje prouzrokovalo nešto što su nazvali tamnom energijom.

Od tada, opažanja ukazuju da tamna energija i tamna materija zajedno čine 96 odsto svemira. Izazov je bio pronaći način proučavanja ovih nevidljivih pojava.

"Ne možemo samo da kažemo da ne znamo šta je to, moramo da se potrudimo da saznamo“, dodao je profesor.

Istraživanje tamne energije počelo je 2004. godine i obuhvata učešće 400 naučnika iz 26 institucija iz sedam zemalja. Do sada su objavljeni podaci na osnovu samo jedne godine posmatranja. Istraživači planiraju da prikupe podatke iz još četiri godine, a profesor Lahav ističe da mnogo toga tek predstoji.

"Onda kada odradimo kompletno istraživanje, moći ćemo da napravimo mesto za novog Ajnštajna koji će nam reći šta sve to znači – zašto je univerzum napravljen na način na koji jeste?“.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Zabeležen ogroman kosmički sudar: "Vidimo kako zlato nastaje"

Naučnici su pre dva meseca zabeležili sudar dve neutronske zvezde na oko 130 miliona svetlosnih godina od Zemlje, jedan od najžešćih događaja u svemiru kojim, između ostalog, nastaju zlato i platina, ali koji može pomoći u razumevanju tajni svemira, saopštila je danas Evropska svemirska agencija (ESA).

Nauka ponedeljak 16.10. 21:30 Komentara: 45

Naučnici zabrinuti: Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju?

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova poslednja stanica ipak bude Zemlja.

Nauka subota 14.10. 11:10 Komentara: 57

Kako zaštititi fantastične zveri?

Kada se životinje nađu u svojim prirodnim staništima, izvan zaštićenih prostora, njihov opstanak ne zavisi toliko od pravnih regulativa i zabrana koliko od verovanja i ponašanja ljudi koji naseljavaju ista geografska područja

Nauka subota 14.10. 08:10 Komentara: 2
strana 1 od 148 idi na stranu