- Nauka -

Konačno ćemo saznati od čega je svemir sačinjen?

Istraživači su objavili najprecizniju mapu tamne materije ikada napravljenu. Tim naučnika istraživao je više od 26 miliona galaksije u najvećoj studiji čija je ovo tema.

Izvor: B92
Podeli

Mapa bi trebalo da pomogne naučnicima da razumeju od čega je tamna materija napravljena i saznaju više o misterioznom fenomenu tamne energije.

Profesor sa Londonskog univerzitetskog koledža Ofer Lahav ističe da bi mapa mogla da pruži nove uvide u način funkcionisanja univerzuma.

"Tamna energija i tamna materija predstavljaju verovatno jednu od najvećih misterija u svetu nauke, zbog čega je ovaj pomak izazvao veliko interesovanje. Još uvek ne znamo šta je to“, istakao je.

Naučnici smatraju da je u univerzumu više materijala nego što bismo mogli da posmatramo za više od 80 godina. Kretanje zvezda i galaksija ukazuje na to da je univerzum sastavljen od nevidljivih čestica nazvanih tamnim materijama.

Dva tima astronoma su 1998. godine otkrila da se ekspanzija svemira ubrzava, a ne usporava. Fizičari su došli do saznanja da je ubrzanje prouzrokovalo nešto što su nazvali tamnom energijom.

Od tada, opažanja ukazuju da tamna energija i tamna materija zajedno čine 96 odsto svemira. Izazov je bio pronaći način proučavanja ovih nevidljivih pojava.

"Ne možemo samo da kažemo da ne znamo šta je to, moramo da se potrudimo da saznamo“, dodao je profesor.

Istraživanje tamne energije počelo je 2004. godine i obuhvata učešće 400 naučnika iz 26 institucija iz sedam zemalja. Do sada su objavljeni podaci na osnovu samo jedne godine posmatranja. Istraživači planiraju da prikupe podatke iz još četiri godine, a profesor Lahav ističe da mnogo toga tek predstoji.

"Onda kada odradimo kompletno istraživanje, moći ćemo da napravimo mesto za novog Ajnštajna koji će nam reći šta sve to znači – zašto je univerzum napravljen na način na koji jeste?“.

Prati B92 na Viberu

Nauka

Beograd je dobio svoj Fenomen

U četvrtak, 17. avgusta, u srcu Beograda, Hadži Prodanovoj ulici broj 16 i zvanično je počeo sa radom Fenomen, centar za naučne interaktivne radionice. Osnivači dve najmasovnije kulturne i naučno-popularne manifestacije, Festival nauke i Noć muzeja, pokrenuli su jedinstveni i nesvakidašnji kutak za radoznale.

Nauka četvrtak 17.08. 14:13 Komentara: 4
strana 1 od 141 idi na stranu