Kosmos je stariji nego što se mislilo

Nova mapa "najstarije svetlosti" na nebu, nastale neposredno nakon Velikog praska, koju je danas objavila Evropska svemirska agencija, pokazuje da je svemir nešto stariji nego što se smatra i da ga čini nešto manje tamne energije.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

12:45

Default images

Kosmos je možda nastao pre 13,82 milijarde godina, što znači da je 50 miliona godina stariji nego što se do sada mislilo.

Ovi nalazi podržavaju jednu od glavnih teorija o širenju svemira, u skladu sa kojom se svemir od subatomske veličine praskom proširio na sadašnje prostranstvo za samo delić sekunde.

Novi podaci izrađeni na osnovu 15-mesečnog mapiranja i merenja kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja, koje sprovodi Plankov satelit, ukazuju i da je svemir izgrađen od nešto više obične materije i nešto manje misteriozne tamne energije nego što se do sada smatralo.

U celokupnoj masi i energiji kosmosa vidljive materije ima 31,7 odsto, a ne samo 28 odsto, dok na tamnu energiju "otpada" 68,3 odsto celokupne mase i energije kosmosa, a ne 72 odsto.

Projekat svemirskog teleskopa Plank, koji je lansiran 2009. godine, vredan je oko 600 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: