NASA: "Metalna kvaka" je običan kamen

Rover Kjuriositi fotografisao je pre nekoliko dana predmet, koji se činio kao da je od metala i koji je mnoge asocirao na kvaku ili ornament na vratima i od tada su počele spekulacije...

Život

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

10:51

Default images

NASA je objavila da Kjuriositi ipak još nije otkrio tragove vanzemaljske civilizacije. Sjajni objekat je "samo" stena koju je vetar "izvajao" tako da izgledom podseća na mnoge stvari koje su ljudi "videli".

"Sjajna površina sugeriše da ovaj kamen ima finu teksturu i da je relativno čvrst. Takve materijale vetar može da ispolira da zaista postanu izuzetno glatki." Slično kamenje postoji i na Zemlji i to posebno na Antarktiku.

Bez obzira na "pronađene" kvake, cveće i ostale marsovske zagonetke, Kjurisiti ima glavni zadatak i to je i dalje u prvom planu: da ustanovi da li je na mestu sletanja – u krateru Gejl – postojao život.

Kjuriositi je opremljen sa 10 različitih naučnih instrumenata i 17 kamera koje mu pomažu u potrazi za životom, kao i drugim specijalnim alatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: