Nauka

Sreda, 13.02.2013.

10:51

NASA: "Metalna kvaka" je običan kamen

Izvor: B92

NASA: "Metalna kvaka" je obièan kamen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Micko

pre 11 godina

Pise se:

1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

A razlog da zbog toga kako pisemo strani novinari ne umeju da procitaju prezimena nasih sportista je - smesan!

Prvo - slovo "Ћ" ne moze da se izvede od CH a stavljati TJ je SMESNO! Ako pak stavimo CH onda cemo biti vise "rusi" ili nesto slicno... Drugo slovo "Ж" takodje ne moze da se dobije.

Ako je strani novinar kvalitetan potrudice se da se informise kako se citaju nasa imena i prezimena. Ako je sport koji pominje nebitan onda je nebitno ni ako pogresi, usotalom, nisu samo nasi sportisti problem vec sportisti 80% drzava! Takodje, pogledaj malo neke nase fudbalske utakmice sa nemcima recimo pa poslusaj kako izgleda kad se neki komentator pravi da izgovara tacno nemacka prezimana pa na kraju ispadne vise glup nego pametan.

Drugi razlog - mi smo ovde "nasi" i na portalu B92 smo. Ako ce ovde neki stranac da cita srpski svakako mu nece biti nista jasno pa mu ni tvoje CH nece pomoci. A onaj ko ne moze da skapira da li je C ustvari C, C ili C taj neka kupi bukvar ili neka odradi neki IQ test (evo reklamiraju ih svaki dan ovde na B92, mensu)

zoran

pre 11 godina

@Zoran
Rec , kako ste je napisali "ochekujemo" ne znaci nista.
Mozete da birate izmedju ovoga:
1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

Te reci ovako napisane ovde razumuju svi! Ili pisite na engleskom i to je bolje od tog vaseg "ochekujemo"!
Ne zamerite ali ima dosta mladih koji moraju nesto i da nauce!
(mattko, 13. februar 2013 13:58)

Matko, vidim da si ti razumeo shta sam napisao.

Geom

pre 11 godina

@Marsovac: Dodajem i da su te peščane oluje na Marsu još dramatičnije jer je gravitacija slabija nego na Zemlji, pa vetar uspeva da ponese masivnije komade. Sav ovaj šljunak koji na slikama uvek vidimo da je rasut naokolo diže se i pretvara u projektile, peskira površinu i odlama nove komade. Zato je krajolik takav. Takođe, oluje su često takve da zahvataju celu planetu i smatraju se velikom pretnjom po eventualnu ljudsku ekspediciju.

Marsovac

pre 11 godina

@shommy82: Zasto se takvi dusebriznici uvek zale kako se rasipa novac na nauku i istrazivanje kad ima gladne dece, a niko od njih se ne zali sto se trose milijarde na raznorazne fudbalere i pevaljke. Ali takvi su svi zatucani ljudi, samo leba i igara, pa sutra nek pocrkamo.

Bob Rock

pre 11 godina

smesno objasnjenje..i sto je rover slikao sa udaljenosti od 10 metara.kad je vec interesantno i ne znas sta je,valjda pridjes na 20 centimetara.lazu i kriju ufff...
(alek, 13. februar 2013 16:34)

Ono sto mi je u celoj ovoj prici o istrazivanju svemira i srbima interesantno je da je prihvatanje cinjenice da je NASA sletela na mesec ili da je poslala rover na mars, obrnuto proporcionalno poznavanju gramatike onog ko tu cinjenicu komentarise...

Divos

pre 11 godina

@fer flick

Данашња цивилизација јесте управо оваква каква јесте, због порива и потребе наших предака за новим сазнањима, сталним потребама за истраживањем, открићима у свим областима. А историја беше фантастична и величанстева, географска открића нових континената, земаља, експедиције и истраживање неистражених (и неприступачних) подручја, открића и нова сазнања у медицини, градитељству, археологији, математици, хемији, астрономији, свакој врсти технологије (на жалост, неке као војна би бивале кориштене и у деструктивне сврхе).
Понекад и неби имали непосредне добробити, али са сваким открићем, сазнањем би човечанство било у великом добитку. И у читавој историји су бивали људи који су живели по једноставном систему, "у се, на се и пода се", и који би увек постављали таква питања, чему то, каква корист, који море изузетан значај, какви научници, све мој до мојега. Када би превладало такво мишљење, цивилизација би ишла у погрешном смеру, у деструкцију.
Са истраживањем Марса, можда у ближој будућности и нећемо имати неке материјалне добити, на експлоатацију у овом моменту је глупо и помишљати, али ће зато добит у области знања бити огромна, непроцењива, сазнаће се много о овој планети, понешто и о сунчевом систему, процесима који се догађају, добиће се одговори на многа питања, многе дилеме ће бити разрешене, одбачене и неке заблуде, и свако ново сазнање је победа над највећим непријатељем човечанства, незнањем. А историја је већ доказала да то и јесте најважније.

Shommy82

pre 11 godina

Milijarde gladnih i bolesnih života tumaraju ovom planetom nemajući novca za osnovne potrebe i pravo na normalan život, a novac se rasipa tražeći život negde drugde dok se ovde gasi. Na svetu ima dece koja umiru od gladi, meni je sve drugo besmisleno dok ta činjenica stoji.

alek

pre 11 godina

smesno objasnjenje..i sto je rover slikao sa udaljenosti od 10 metara.kad je vec interesantno i ne znas sta je,valjda pridjes na 20 centimetara.lazu i kriju ufff...

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Ma Srbi su upuceni u sve vrste naucne tehnologije i svemirskih istrazivanja. Vidim da neki ne veruju nista sto je iz Amerike! To je njihov problem i njihova glupost. Svaki drugi Srbin se mesa u sve vrste zavera, jer pobogu da su to ucinili Rusi, oni bi verovali. A sami Rusi u stvari veruju i znaju da su Ameri bili na Mesecu. Srbi se prave strucnjaci u svemu, a ni najobicniji asfaltni put ne umemo da uradimo, a da valja. Samara nas kompletno kompleks nize vrednosti i vise ni u istinu ne verujemo.

Marsovac

pre 11 godina

@laci Verovao ili ne Mars ima atmosferu. Sastoji se uglavnom od CO2 (98%), ostatak od argona, cak i nesto malo kiseonika. Inace atmosfera je vrlo retka i pritisak na datumu iznosi oko 50 milibara (na Zemlji je 1024 milibara) dok ispod datuma moze ici i do 70 milibara.
@nasa prevaranti: Nije vetar vec pescane oluje koje su vrlo ceste na Marsu. Brzine tih oluja idu i do 600km/h. Ako ne verujes idi kod bilo kog auto lakirera i posmatraj skidanje boje peskarenjem. Isti princip i na kraju dobijes i te kako uglacanu povrsinu.

Bojan

pre 11 godina

Dzaba to sve, i da vidimo ringispil u duginim bojama ovi bi rekli ne, to je ustvari pesak, samo izgleda kao ringispil koji se vrti. I sta, ne mozes im nista.

Драган

pre 11 godina

Свјестан сам да је надмено. Али могли су мене питати. Није постојао живот тамо гдје га траже.

Stefan

pre 11 godina

Ama shvatite vec jednom ljudi!

Zemlja je jedan, JEDINI materijalni svet. Na Mesecu (ne racunam to kao svet iako je materijalan kao ni 'planete' zato sto su nepogodni za zivot) su zaista bili a oni pametniji ce shvatiti zasto je to istina ako malo analiziraju snimke. Na Mars, medjutim, nikakvo sletanje nije moguce iz jednostavnog razloga sto je DO 50 METARA u precniku, a verovatno i manji...Mada je i Mesec dosta manji i blizi od onog sto nas dugo vec lazu. Ima toliko toga sto nemate pojma nego verujete bajkama.
Pitam vas, da li je neko, ikada,(jakim teleskopom) video Jupiter i njegove mesece kako se okrecu oko njega? Ja jesam. Javite se i opisite kako to izgleda...Vi sto pametujete.

Vanzemaljci NE POSTOJE, ali su NLO-i realni ali nisu vanzemaljci. Da jesu, sleteli bi odavno. A vi pogadjajte sta je.

I, na kraju, procitajte bar jednom Sveto pismo da bi vam se oci otvorile, jer je to sto tamo pise ziva i jedina istina! Oni koji shvate istinu, dato im je da shvate. A da biste znali da li vam je dato morate da procitate. Ovi drugi, osudjeni na vecnu propast, nastavice i dalje da pisu podrugljive komentare jer drugo i ne znaju, i nikada se nece opametiti pa zato ne obracajte paznju na njih. Nego hajde da spasavamo zive, kojima smrt nista ne moze a ne ove, odavno umrle.

JzMa

pre 11 godina

ljudi sinoc sam gledao jedan dokumentarac na youtube dokumentarac se zove "tajanstvene price mesec neka druga stvarnost" mnogo dobra stvar pogledajte necete se pokajati :) :D

Bob Rock

pre 11 godina

Svima je promakla jedna činjenica. Od kojih gasova se sastoji taj vetar na Marsu? Kakva je tamo atmosfera????
(Laci, 13. februar 2013 13:13)

Uglavnom ugljen dioksid (oko 95%) sa tragovima argona, kiseonika i metana... Inace, marsova atmosfera je vrlo tanka, oko 1% zemljine, a razlog za to je nepostojanje jakog magnetnog polja koje sprecava sunceve vetrove da oduvaju tu atmosferu...

zoran

pre 11 godina

Зоране, моја пуна подршка писању са "ch", "sh", ако већ немате инсталирану нашу тастатуру. Сасвим је логично да радите транслитерацију на светску латиницу којом се служе милиони људи широм планете и где ће свако разумети како се чита. Уместо тога, из неког ненормалног разлога јединственог у свету - да људи не знају ни који им је властито писмо - користе се слова која ће умети да прочитају једино људи у пар држава бивше Југославије, или што је још горе, пишу се обогаљена слова где су "ч", "ћ" и "ц" једно те исто, па не знате да ли је нешто "цича", "цица" или "чича" и где нико не зна како се у ствари презивају наши спортисти, на пример. Управо због горе наведеног разлога Вашег критичара, ја подржавам такво писање, да би се прекинула агонија неписмености наше деце, затрована наопаком логиком полу-писмености.
(Забринута, 13. februar 2013 13:39)

Hvala vam na podshci. Naveli ste jedini, pravi razlog zbog chega koristim ovu vrstu pisanja.
U ovom trenutku zivim van granica nashe zemlje i bilo bi nelogichno da mi kompjuter koristi cirilicu; jednostavno, nije praktichno. Nije mi bila zelja da nipodishtavam nashe pismo, cirilicno, vec praktichnost.
Hvala na razumevanju.

Ratko

pre 11 godina

Pa kako niste videli metalno kamenje na juznom polu ? Ko je god bio video je da tamo toga ima koliko hoces . Nije valjda da verujete svojim ocima.

NASA prevaranti

pre 11 godina

Nesto nisam bas vidjao na Zemlji kamenje ovako vrhunski ispolirano od strane vetra. Za Antarktik- pa 'ajde da im verujem, ali da je led uglacan.

vlada

pre 11 godina

Naleteli na nesto 'neobicnog' oblika i objavili da svet vidi...
O kakvom 'zataskavanju i laganju' se ovde radi? Da hteli da sakriju to nesto- nikad ne bi ni objavili..

Забринута

pre 11 godina

@zoran Molio bih Vas da ne pišete ch, sh, w, i slično. Ako je već teško da se tastatura prebaci na SR, pišite sa c, s, razumeće Vas svi. Ja ovo zbog naše dece, da ne budu nepismena, zato sam poslat na planetu. :) Ne zamerite.
(šone, 13. februar 2013 12:40)

Зоране, моја пуна подршка писању са "ch", "sh", ако већ немате инсталирану нашу тастатуру. Сасвим је логично да радите транслитерацију на светску латиницу којом се служе милиони људи широм планете и где ће свако разумети како се чита. Уместо тога, из неког ненормалног разлога јединственог у свету - да људи не знају ни који им је властито писмо - користе се слова која ће умети да прочитају једино људи у пар држава бивше Југославије, или што је још горе, пишу се обогаљена слова где су "ч", "ћ" и "ц" једно те исто, па не знате да ли је нешто "цича", "цица" или "чича" и где нико не зна како се у ствари презивају наши спортисти, на пример. Управо због горе наведеног разлога Вашег критичара, ја подржавам такво писање, да би се прекинула агонија неписмености наше деце, затрована наопаком логиком полу-писмености.

mattko

pre 11 godina

@Zoran
Rec , kako ste je napisali "ochekujemo" ne znaci nista.
Mozete da birate izmedju ovoga:
1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

Te reci ovako napisane ovde razumuju svi! Ili pisite na engleskom i to je bolje od tog vaseg "ochekujemo"!
Ne zamerite ali ima dosta mladih koji moraju nesto i da nauce!

Mile Kitic

pre 11 godina

Ja lepo rekao da je sve adobe after efekt,a vi meni sam lud,da sam rus....
Sad su potvrdili da je tamo bio onaj sto mu svaki dan drzimo prezime u ruci Mile Kvaka i da je zaboravio prezime

šone

pre 11 godina

@zoran Molio bih Vas da ne pišete ch, sh, w, i slično. Ako je već teško da se tastatura prebaci na SR, pišite sa c, s, razumeće Vas svi. Ja ovo zbog naše dece, da ne budu nepismena, zato sam poslat na planetu. :) Ne zamerite.

Andjela

pre 11 godina

Za sve neverne Tome, informacija da mogu da se prijave za misiju
na Mars i licno se uvere o predmetu sa slike..

Prijave za put na Mars su na:

http://mars-one.com/en/

Prvi letovi sa ljudskom posadom se planiraju 2023-2025
do tada treba da se prirpemate.

Putovanje do tamo traje oko 7 meseci, i karta je u jednom smeru...

Dakle, nema povratka... ali je za dobrobit covecanstva!

Ja vec neko vreme zazmisljam da se prijavim. Verujem da su bolji
uslovi nego u Srbiji.

bob rock

pre 11 godina

Ma jok... Sad ce srpski strucnjaci za svemirske letove da vam objasne da je ovo zapravo snimano (e sad, ovde postoje dva suprotstavljena misljenja) u pustinji i u studiju u kome je bilo promaje (mada ja mislim da je zapravo studio u pustinji, a promaja vestacki izazvana da bi sludela srbe)...

DarkoZ

pre 11 godina

@pera: Haha, nasao bi samo daljinski sa udubljenim dugmetom 1 i ukocene ljude u foteljama kako na rts-u gledaju bolji zivot seriju. Ono kao, "60 years later - no life posible"

AstroNot

pre 11 godina

Čudan neki kamen u čudnom obliku i položaju, otporan na eroziju i druge vremenske uticaje, iako je Mars poznat po snažnim peščenim olujama koje prekriju celu planetu. Dobro što su objevili slike sa Marsa, još kad bi bili u prilici da vidimo slike i video snimke sa misija sa Meseca koje su trajale do 12 sati i bilo ih je 6, a možemo da vidimo samo nekolicinu slika i 15 minuta videa.

Milorad

pre 11 godina

Eto opet lazu prvo lazu da su sleteli na mesec sada lazu da su sleteli na mars. Onda kada nadju nesto sto je ocigledno vanzemaljskog porekla lazu da je obican kamen. Tako i kad nadju zivot u onim rupama sto kujirositi busi lagace da nema nista. A mi treba da gutamo te lazi kao marsovci imaju fotosop?

zoran

pre 11 godina

Mi, svakako, "ochekujemo" da nam kazete istinu.
Zashto rover nije prishao na pola metra od objekta i lepo ga snimio sa jednom od mase kamera koje su mu okachili ???
Moja supruga je nauchnik, u jednoj zapadnoj zemlji, te uchestvuje na raznim sastancima gde se govori o "pametnim" (materijali koji sami sebe leche) materijalima. Vecina tih diskusija i analiza, rezultata, se radi iza zatvorenih vrata. Napolje ide tek 10-20%...sada zamislite kako je u NASA instituciji i slikama sa Marsa...ne verujem da je preko 1% istinitog materijala. Mozda neke fotografije koje snimaju panoramu, neku stenu...to je maksimum.

Divos

pre 11 godina

Читав пројекат са роботом "Кјуриосити" јесте изузетно значајан, а сам значај ових истраживања ће једном схватити и (можда) знати ценити будуће генерације. Наравно, оваква истраживања су и јако скупа, захтевају много мукотрпног и стрпљивог рада и проучавања. У данашњем времену су и потпуно потцењена и обезвређена, поред разног ријалити смећа, политичких (пројектованих) вести, не могу добити било какву медијску пажњу. Зато и постоји реална опасност да неко за неколико година постави питање, чему то кад није профитабилно, каква корист, и једноставно укину пројекат.
Зато понекад морају и пласирати овакве вести са необичним фотографијама, чисто да би добили било какаву пажњу у медијима. Наравно, да би добили неке резултате истраживања и одговоре на многа важна питања, требаће још много трура и рада, и пре свега времена. Било би добро, и свакако треба дати подршку (па и од стране обичних људи) и научницима и техничарима у овом значајном истраживању, али то се неће догодити, свет данас функциуонише по неким другим вредностима.

realista

pre 11 godina

Ovo polako postaje dosadno, ljudi (u globalu) se toliko trude da nađu vanzemaljce da je to apsurdno već.
Mislim da će biti potrebna mnooooooogo brža i bolja sredstva putovanja koja će moći mnoooooooogo dalje da odu u potrazi za životom izvan zemlje, s obzirom koliko je svemir velik sigurno postoji još neko negde, nelogično bi bilo reči da smo sami ali kao što rekoh, mi još ne možemo da odemo lepo ni do najbliže nam planete našeg sopstvenog solarnog sistema, kad ćemo otići do plutona? -> nikad a biće potrebno otići mnoooooooooooogo dalje od toga. Kad će se to desiti, pa nikad, ljudi će pre uništiti sami sebe nego što će napraviti neki ogroman korak napred u istraživanju svemira...

Divos

pre 11 godina

Читав пројекат са роботом "Кјуриосити" јесте изузетно значајан, а сам значај ових истраживања ће једном схватити и (можда) знати ценити будуће генерације. Наравно, оваква истраживања су и јако скупа, захтевају много мукотрпног и стрпљивог рада и проучавања. У данашњем времену су и потпуно потцењена и обезвређена, поред разног ријалити смећа, политичких (пројектованих) вести, не могу добити било какву медијску пажњу. Зато и постоји реална опасност да неко за неколико година постави питање, чему то кад није профитабилно, каква корист, и једноставно укину пројекат.
Зато понекад морају и пласирати овакве вести са необичним фотографијама, чисто да би добили било какаву пажњу у медијима. Наравно, да би добили неке резултате истраживања и одговоре на многа важна питања, требаће још много трура и рада, и пре свега времена. Било би добро, и свакако треба дати подршку (па и од стране обичних људи) и научницима и техничарима у овом значајном истраживању, али то се неће догодити, свет данас функциуонише по неким другим вредностима.

šone

pre 11 godina

@zoran Molio bih Vas da ne pišete ch, sh, w, i slično. Ako je već teško da se tastatura prebaci na SR, pišite sa c, s, razumeće Vas svi. Ja ovo zbog naše dece, da ne budu nepismena, zato sam poslat na planetu. :) Ne zamerite.

AstroNot

pre 11 godina

Čudan neki kamen u čudnom obliku i položaju, otporan na eroziju i druge vremenske uticaje, iako je Mars poznat po snažnim peščenim olujama koje prekriju celu planetu. Dobro što su objevili slike sa Marsa, još kad bi bili u prilici da vidimo slike i video snimke sa misija sa Meseca koje su trajale do 12 sati i bilo ih je 6, a možemo da vidimo samo nekolicinu slika i 15 minuta videa.

Andjela

pre 11 godina

Za sve neverne Tome, informacija da mogu da se prijave za misiju
na Mars i licno se uvere o predmetu sa slike..

Prijave za put na Mars su na:

http://mars-one.com/en/

Prvi letovi sa ljudskom posadom se planiraju 2023-2025
do tada treba da se prirpemate.

Putovanje do tamo traje oko 7 meseci, i karta je u jednom smeru...

Dakle, nema povratka... ali je za dobrobit covecanstva!

Ja vec neko vreme zazmisljam da se prijavim. Verujem da su bolji
uslovi nego u Srbiji.

realista

pre 11 godina

Ovo polako postaje dosadno, ljudi (u globalu) se toliko trude da nađu vanzemaljce da je to apsurdno već.
Mislim da će biti potrebna mnooooooogo brža i bolja sredstva putovanja koja će moći mnoooooooogo dalje da odu u potrazi za životom izvan zemlje, s obzirom koliko je svemir velik sigurno postoji još neko negde, nelogično bi bilo reči da smo sami ali kao što rekoh, mi još ne možemo da odemo lepo ni do najbliže nam planete našeg sopstvenog solarnog sistema, kad ćemo otići do plutona? -> nikad a biće potrebno otići mnoooooooooooogo dalje od toga. Kad će se to desiti, pa nikad, ljudi će pre uništiti sami sebe nego što će napraviti neki ogroman korak napred u istraživanju svemira...

zoran

pre 11 godina

Mi, svakako, "ochekujemo" da nam kazete istinu.
Zashto rover nije prishao na pola metra od objekta i lepo ga snimio sa jednom od mase kamera koje su mu okachili ???
Moja supruga je nauchnik, u jednoj zapadnoj zemlji, te uchestvuje na raznim sastancima gde se govori o "pametnim" (materijali koji sami sebe leche) materijalima. Vecina tih diskusija i analiza, rezultata, se radi iza zatvorenih vrata. Napolje ide tek 10-20%...sada zamislite kako je u NASA instituciji i slikama sa Marsa...ne verujem da je preko 1% istinitog materijala. Mozda neke fotografije koje snimaju panoramu, neku stenu...to je maksimum.

mattko

pre 11 godina

@Zoran
Rec , kako ste je napisali "ochekujemo" ne znaci nista.
Mozete da birate izmedju ovoga:
1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

Te reci ovako napisane ovde razumuju svi! Ili pisite na engleskom i to je bolje od tog vaseg "ochekujemo"!
Ne zamerite ali ima dosta mladih koji moraju nesto i da nauce!

bob rock

pre 11 godina

Ma jok... Sad ce srpski strucnjaci za svemirske letove da vam objasne da je ovo zapravo snimano (e sad, ovde postoje dva suprotstavljena misljenja) u pustinji i u studiju u kome je bilo promaje (mada ja mislim da je zapravo studio u pustinji, a promaja vestacki izazvana da bi sludela srbe)...

DarkoZ

pre 11 godina

@pera: Haha, nasao bi samo daljinski sa udubljenim dugmetom 1 i ukocene ljude u foteljama kako na rts-u gledaju bolji zivot seriju. Ono kao, "60 years later - no life posible"

Milorad

pre 11 godina

Eto opet lazu prvo lazu da su sleteli na mesec sada lazu da su sleteli na mars. Onda kada nadju nesto sto je ocigledno vanzemaljskog porekla lazu da je obican kamen. Tako i kad nadju zivot u onim rupama sto kujirositi busi lagace da nema nista. A mi treba da gutamo te lazi kao marsovci imaju fotosop?

Divos

pre 11 godina

@fer flick

Данашња цивилизација јесте управо оваква каква јесте, због порива и потребе наших предака за новим сазнањима, сталним потребама за истраживањем, открићима у свим областима. А историја беше фантастична и величанстева, географска открића нових континената, земаља, експедиције и истраживање неистражених (и неприступачних) подручја, открића и нова сазнања у медицини, градитељству, археологији, математици, хемији, астрономији, свакој врсти технологије (на жалост, неке као војна би бивале кориштене и у деструктивне сврхе).
Понекад и неби имали непосредне добробити, али са сваким открићем, сазнањем би човечанство било у великом добитку. И у читавој историји су бивали људи који су живели по једноставном систему, "у се, на се и пода се", и који би увек постављали таква питања, чему то, каква корист, који море изузетан значај, какви научници, све мој до мојега. Када би превладало такво мишљење, цивилизација би ишла у погрешном смеру, у деструкцију.
Са истраживањем Марса, можда у ближој будућности и нећемо имати неке материјалне добити, на експлоатацију у овом моменту је глупо и помишљати, али ће зато добит у области знања бити огромна, непроцењива, сазнаће се много о овој планети, понешто и о сунчевом систему, процесима који се догађају, добиће се одговори на многа питања, многе дилеме ће бити разрешене, одбачене и неке заблуде, и свако ново сазнање је победа над највећим непријатељем човечанства, незнањем. А историја је већ доказала да то и јесте најважније.

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Ma Srbi su upuceni u sve vrste naucne tehnologije i svemirskih istrazivanja. Vidim da neki ne veruju nista sto je iz Amerike! To je njihov problem i njihova glupost. Svaki drugi Srbin se mesa u sve vrste zavera, jer pobogu da su to ucinili Rusi, oni bi verovali. A sami Rusi u stvari veruju i znaju da su Ameri bili na Mesecu. Srbi se prave strucnjaci u svemu, a ni najobicniji asfaltni put ne umemo da uradimo, a da valja. Samara nas kompletno kompleks nize vrednosti i vise ni u istinu ne verujemo.

Marsovac

pre 11 godina

@shommy82: Zasto se takvi dusebriznici uvek zale kako se rasipa novac na nauku i istrazivanje kad ima gladne dece, a niko od njih se ne zali sto se trose milijarde na raznorazne fudbalere i pevaljke. Ali takvi su svi zatucani ljudi, samo leba i igara, pa sutra nek pocrkamo.

Bob Rock

pre 11 godina

smesno objasnjenje..i sto je rover slikao sa udaljenosti od 10 metara.kad je vec interesantno i ne znas sta je,valjda pridjes na 20 centimetara.lazu i kriju ufff...
(alek, 13. februar 2013 16:34)

Ono sto mi je u celoj ovoj prici o istrazivanju svemira i srbima interesantno je da je prihvatanje cinjenice da je NASA sletela na mesec ili da je poslala rover na mars, obrnuto proporcionalno poznavanju gramatike onog ko tu cinjenicu komentarise...

vlada

pre 11 godina

Naleteli na nesto 'neobicnog' oblika i objavili da svet vidi...
O kakvom 'zataskavanju i laganju' se ovde radi? Da hteli da sakriju to nesto- nikad ne bi ni objavili..

Забринута

pre 11 godina

@zoran Molio bih Vas da ne pišete ch, sh, w, i slično. Ako je već teško da se tastatura prebaci na SR, pišite sa c, s, razumeće Vas svi. Ja ovo zbog naše dece, da ne budu nepismena, zato sam poslat na planetu. :) Ne zamerite.
(šone, 13. februar 2013 12:40)

Зоране, моја пуна подршка писању са "ch", "sh", ако већ немате инсталирану нашу тастатуру. Сасвим је логично да радите транслитерацију на светску латиницу којом се служе милиони људи широм планете и где ће свако разумети како се чита. Уместо тога, из неког ненормалног разлога јединственог у свету - да људи не знају ни који им је властито писмо - користе се слова која ће умети да прочитају једино људи у пар држава бивше Југославије, или што је још горе, пишу се обогаљена слова где су "ч", "ћ" и "ц" једно те исто, па не знате да ли је нешто "цича", "цица" или "чича" и где нико не зна како се у ствари презивају наши спортисти, на пример. Управо због горе наведеног разлога Вашег критичара, ја подржавам такво писање, да би се прекинула агонија неписмености наше деце, затрована наопаком логиком полу-писмености.

Bob Rock

pre 11 godina

Svima je promakla jedna činjenica. Od kojih gasova se sastoji taj vetar na Marsu? Kakva je tamo atmosfera????
(Laci, 13. februar 2013 13:13)

Uglavnom ugljen dioksid (oko 95%) sa tragovima argona, kiseonika i metana... Inace, marsova atmosfera je vrlo tanka, oko 1% zemljine, a razlog za to je nepostojanje jakog magnetnog polja koje sprecava sunceve vetrove da oduvaju tu atmosferu...

Marsovac

pre 11 godina

@laci Verovao ili ne Mars ima atmosferu. Sastoji se uglavnom od CO2 (98%), ostatak od argona, cak i nesto malo kiseonika. Inace atmosfera je vrlo retka i pritisak na datumu iznosi oko 50 milibara (na Zemlji je 1024 milibara) dok ispod datuma moze ici i do 70 milibara.
@nasa prevaranti: Nije vetar vec pescane oluje koje su vrlo ceste na Marsu. Brzine tih oluja idu i do 600km/h. Ako ne verujes idi kod bilo kog auto lakirera i posmatraj skidanje boje peskarenjem. Isti princip i na kraju dobijes i te kako uglacanu povrsinu.

alek

pre 11 godina

smesno objasnjenje..i sto je rover slikao sa udaljenosti od 10 metara.kad je vec interesantno i ne znas sta je,valjda pridjes na 20 centimetara.lazu i kriju ufff...

NASA prevaranti

pre 11 godina

Nesto nisam bas vidjao na Zemlji kamenje ovako vrhunski ispolirano od strane vetra. Za Antarktik- pa 'ajde da im verujem, ali da je led uglacan.

Mile Kitic

pre 11 godina

Ja lepo rekao da je sve adobe after efekt,a vi meni sam lud,da sam rus....
Sad su potvrdili da je tamo bio onaj sto mu svaki dan drzimo prezime u ruci Mile Kvaka i da je zaboravio prezime

Bojan

pre 11 godina

Dzaba to sve, i da vidimo ringispil u duginim bojama ovi bi rekli ne, to je ustvari pesak, samo izgleda kao ringispil koji se vrti. I sta, ne mozes im nista.

Shommy82

pre 11 godina

Milijarde gladnih i bolesnih života tumaraju ovom planetom nemajući novca za osnovne potrebe i pravo na normalan život, a novac se rasipa tražeći život negde drugde dok se ovde gasi. Na svetu ima dece koja umiru od gladi, meni je sve drugo besmisleno dok ta činjenica stoji.

zoran

pre 11 godina

Зоране, моја пуна подршка писању са "ch", "sh", ако већ немате инсталирану нашу тастатуру. Сасвим је логично да радите транслитерацију на светску латиницу којом се служе милиони људи широм планете и где ће свако разумети како се чита. Уместо тога, из неког ненормалног разлога јединственог у свету - да људи не знају ни који им је властито писмо - користе се слова која ће умети да прочитају једино људи у пар држава бивше Југославије, или што је још горе, пишу се обогаљена слова где су "ч", "ћ" и "ц" једно те исто, па не знате да ли је нешто "цича", "цица" или "чича" и где нико не зна како се у ствари презивају наши спортисти, на пример. Управо због горе наведеног разлога Вашег критичара, ја подржавам такво писање, да би се прекинула агонија неписмености наше деце, затрована наопаком логиком полу-писмености.
(Забринута, 13. februar 2013 13:39)

Hvala vam na podshci. Naveli ste jedini, pravi razlog zbog chega koristim ovu vrstu pisanja.
U ovom trenutku zivim van granica nashe zemlje i bilo bi nelogichno da mi kompjuter koristi cirilicu; jednostavno, nije praktichno. Nije mi bila zelja da nipodishtavam nashe pismo, cirilicno, vec praktichnost.
Hvala na razumevanju.

Micko

pre 11 godina

Pise se:

1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

A razlog da zbog toga kako pisemo strani novinari ne umeju da procitaju prezimena nasih sportista je - smesan!

Prvo - slovo "Ћ" ne moze da se izvede od CH a stavljati TJ je SMESNO! Ako pak stavimo CH onda cemo biti vise "rusi" ili nesto slicno... Drugo slovo "Ж" takodje ne moze da se dobije.

Ako je strani novinar kvalitetan potrudice se da se informise kako se citaju nasa imena i prezimena. Ako je sport koji pominje nebitan onda je nebitno ni ako pogresi, usotalom, nisu samo nasi sportisti problem vec sportisti 80% drzava! Takodje, pogledaj malo neke nase fudbalske utakmice sa nemcima recimo pa poslusaj kako izgleda kad se neki komentator pravi da izgovara tacno nemacka prezimana pa na kraju ispadne vise glup nego pametan.

Drugi razlog - mi smo ovde "nasi" i na portalu B92 smo. Ako ce ovde neki stranac da cita srpski svakako mu nece biti nista jasno pa mu ni tvoje CH nece pomoci. A onaj ko ne moze da skapira da li je C ustvari C, C ili C taj neka kupi bukvar ili neka odradi neki IQ test (evo reklamiraju ih svaki dan ovde na B92, mensu)

Stefan

pre 11 godina

Ama shvatite vec jednom ljudi!

Zemlja je jedan, JEDINI materijalni svet. Na Mesecu (ne racunam to kao svet iako je materijalan kao ni 'planete' zato sto su nepogodni za zivot) su zaista bili a oni pametniji ce shvatiti zasto je to istina ako malo analiziraju snimke. Na Mars, medjutim, nikakvo sletanje nije moguce iz jednostavnog razloga sto je DO 50 METARA u precniku, a verovatno i manji...Mada je i Mesec dosta manji i blizi od onog sto nas dugo vec lazu. Ima toliko toga sto nemate pojma nego verujete bajkama.
Pitam vas, da li je neko, ikada,(jakim teleskopom) video Jupiter i njegove mesece kako se okrecu oko njega? Ja jesam. Javite se i opisite kako to izgleda...Vi sto pametujete.

Vanzemaljci NE POSTOJE, ali su NLO-i realni ali nisu vanzemaljci. Da jesu, sleteli bi odavno. A vi pogadjajte sta je.

I, na kraju, procitajte bar jednom Sveto pismo da bi vam se oci otvorile, jer je to sto tamo pise ziva i jedina istina! Oni koji shvate istinu, dato im je da shvate. A da biste znali da li vam je dato morate da procitate. Ovi drugi, osudjeni na vecnu propast, nastavice i dalje da pisu podrugljive komentare jer drugo i ne znaju, i nikada se nece opametiti pa zato ne obracajte paznju na njih. Nego hajde da spasavamo zive, kojima smrt nista ne moze a ne ove, odavno umrle.

zoran

pre 11 godina

@Zoran
Rec , kako ste je napisali "ochekujemo" ne znaci nista.
Mozete da birate izmedju ovoga:
1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

Te reci ovako napisane ovde razumuju svi! Ili pisite na engleskom i to je bolje od tog vaseg "ochekujemo"!
Ne zamerite ali ima dosta mladih koji moraju nesto i da nauce!
(mattko, 13. februar 2013 13:58)

Matko, vidim da si ti razumeo shta sam napisao.

Geom

pre 11 godina

@Marsovac: Dodajem i da su te peščane oluje na Marsu još dramatičnije jer je gravitacija slabija nego na Zemlji, pa vetar uspeva da ponese masivnije komade. Sav ovaj šljunak koji na slikama uvek vidimo da je rasut naokolo diže se i pretvara u projektile, peskira površinu i odlama nove komade. Zato je krajolik takav. Takođe, oluje su često takve da zahvataju celu planetu i smatraju se velikom pretnjom po eventualnu ljudsku ekspediciju.

JzMa

pre 11 godina

ljudi sinoc sam gledao jedan dokumentarac na youtube dokumentarac se zove "tajanstvene price mesec neka druga stvarnost" mnogo dobra stvar pogledajte necete se pokajati :) :D

Ratko

pre 11 godina

Pa kako niste videli metalno kamenje na juznom polu ? Ko je god bio video je da tamo toga ima koliko hoces . Nije valjda da verujete svojim ocima.

Драган

pre 11 godina

Свјестан сам да је надмено. Али могли су мене питати. Није постојао живот тамо гдје га траже.

Milorad

pre 11 godina

Eto opet lazu prvo lazu da su sleteli na mesec sada lazu da su sleteli na mars. Onda kada nadju nesto sto je ocigledno vanzemaljskog porekla lazu da je obican kamen. Tako i kad nadju zivot u onim rupama sto kujirositi busi lagace da nema nista. A mi treba da gutamo te lazi kao marsovci imaju fotosop?

Забринута

pre 11 godina

@zoran Molio bih Vas da ne pišete ch, sh, w, i slično. Ako je već teško da se tastatura prebaci na SR, pišite sa c, s, razumeće Vas svi. Ja ovo zbog naše dece, da ne budu nepismena, zato sam poslat na planetu. :) Ne zamerite.
(šone, 13. februar 2013 12:40)

Зоране, моја пуна подршка писању са "ch", "sh", ако већ немате инсталирану нашу тастатуру. Сасвим је логично да радите транслитерацију на светску латиницу којом се служе милиони људи широм планете и где ће свако разумети како се чита. Уместо тога, из неког ненормалног разлога јединственог у свету - да људи не знају ни који им је властито писмо - користе се слова која ће умети да прочитају једино људи у пар држава бивше Југославије, или што је још горе, пишу се обогаљена слова где су "ч", "ћ" и "ц" једно те исто, па не знате да ли је нешто "цича", "цица" или "чича" и где нико не зна како се у ствари презивају наши спортисти, на пример. Управо због горе наведеног разлога Вашег критичара, ја подржавам такво писање, да би се прекинула агонија неписмености наше деце, затрована наопаком логиком полу-писмености.

zoran

pre 11 godina

Mi, svakako, "ochekujemo" da nam kazete istinu.
Zashto rover nije prishao na pola metra od objekta i lepo ga snimio sa jednom od mase kamera koje su mu okachili ???
Moja supruga je nauchnik, u jednoj zapadnoj zemlji, te uchestvuje na raznim sastancima gde se govori o "pametnim" (materijali koji sami sebe leche) materijalima. Vecina tih diskusija i analiza, rezultata, se radi iza zatvorenih vrata. Napolje ide tek 10-20%...sada zamislite kako je u NASA instituciji i slikama sa Marsa...ne verujem da je preko 1% istinitog materijala. Mozda neke fotografije koje snimaju panoramu, neku stenu...to je maksimum.

AstroNot

pre 11 godina

Čudan neki kamen u čudnom obliku i položaju, otporan na eroziju i druge vremenske uticaje, iako je Mars poznat po snažnim peščenim olujama koje prekriju celu planetu. Dobro što su objevili slike sa Marsa, još kad bi bili u prilici da vidimo slike i video snimke sa misija sa Meseca koje su trajale do 12 sati i bilo ih je 6, a možemo da vidimo samo nekolicinu slika i 15 minuta videa.

Stefan

pre 11 godina

Ama shvatite vec jednom ljudi!

Zemlja je jedan, JEDINI materijalni svet. Na Mesecu (ne racunam to kao svet iako je materijalan kao ni 'planete' zato sto su nepogodni za zivot) su zaista bili a oni pametniji ce shvatiti zasto je to istina ako malo analiziraju snimke. Na Mars, medjutim, nikakvo sletanje nije moguce iz jednostavnog razloga sto je DO 50 METARA u precniku, a verovatno i manji...Mada je i Mesec dosta manji i blizi od onog sto nas dugo vec lazu. Ima toliko toga sto nemate pojma nego verujete bajkama.
Pitam vas, da li je neko, ikada,(jakim teleskopom) video Jupiter i njegove mesece kako se okrecu oko njega? Ja jesam. Javite se i opisite kako to izgleda...Vi sto pametujete.

Vanzemaljci NE POSTOJE, ali su NLO-i realni ali nisu vanzemaljci. Da jesu, sleteli bi odavno. A vi pogadjajte sta je.

I, na kraju, procitajte bar jednom Sveto pismo da bi vam se oci otvorile, jer je to sto tamo pise ziva i jedina istina! Oni koji shvate istinu, dato im je da shvate. A da biste znali da li vam je dato morate da procitate. Ovi drugi, osudjeni na vecnu propast, nastavice i dalje da pisu podrugljive komentare jer drugo i ne znaju, i nikada se nece opametiti pa zato ne obracajte paznju na njih. Nego hajde da spasavamo zive, kojima smrt nista ne moze a ne ove, odavno umrle.

Shommy82

pre 11 godina

Milijarde gladnih i bolesnih života tumaraju ovom planetom nemajući novca za osnovne potrebe i pravo na normalan život, a novac se rasipa tražeći život negde drugde dok se ovde gasi. Na svetu ima dece koja umiru od gladi, meni je sve drugo besmisleno dok ta činjenica stoji.

šone

pre 11 godina

@zoran Molio bih Vas da ne pišete ch, sh, w, i slično. Ako je već teško da se tastatura prebaci na SR, pišite sa c, s, razumeće Vas svi. Ja ovo zbog naše dece, da ne budu nepismena, zato sam poslat na planetu. :) Ne zamerite.

Mile Kitic

pre 11 godina

Ja lepo rekao da je sve adobe after efekt,a vi meni sam lud,da sam rus....
Sad su potvrdili da je tamo bio onaj sto mu svaki dan drzimo prezime u ruci Mile Kvaka i da je zaboravio prezime

NASA prevaranti

pre 11 godina

Nesto nisam bas vidjao na Zemlji kamenje ovako vrhunski ispolirano od strane vetra. Za Antarktik- pa 'ajde da im verujem, ali da je led uglacan.

bob rock

pre 11 godina

Ma jok... Sad ce srpski strucnjaci za svemirske letove da vam objasne da je ovo zapravo snimano (e sad, ovde postoje dva suprotstavljena misljenja) u pustinji i u studiju u kome je bilo promaje (mada ja mislim da je zapravo studio u pustinji, a promaja vestacki izazvana da bi sludela srbe)...

mattko

pre 11 godina

@Zoran
Rec , kako ste je napisali "ochekujemo" ne znaci nista.
Mozete da birate izmedju ovoga:
1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

Te reci ovako napisane ovde razumuju svi! Ili pisite na engleskom i to je bolje od tog vaseg "ochekujemo"!
Ne zamerite ali ima dosta mladih koji moraju nesto i da nauce!

zoran

pre 11 godina

Зоране, моја пуна подршка писању са "ch", "sh", ако већ немате инсталирану нашу тастатуру. Сасвим је логично да радите транслитерацију на светску латиницу којом се служе милиони људи широм планете и где ће свако разумети како се чита. Уместо тога, из неког ненормалног разлога јединственог у свету - да људи не знају ни који им је властито писмо - користе се слова која ће умети да прочитају једино људи у пар држава бивше Југославије, или што је још горе, пишу се обогаљена слова где су "ч", "ћ" и "ц" једно те исто, па не знате да ли је нешто "цича", "цица" или "чича" и где нико не зна како се у ствари презивају наши спортисти, на пример. Управо због горе наведеног разлога Вашег критичара, ја подржавам такво писање, да би се прекинула агонија неписмености наше деце, затрована наопаком логиком полу-писмености.
(Забринута, 13. februar 2013 13:39)

Hvala vam na podshci. Naveli ste jedini, pravi razlog zbog chega koristim ovu vrstu pisanja.
U ovom trenutku zivim van granica nashe zemlje i bilo bi nelogichno da mi kompjuter koristi cirilicu; jednostavno, nije praktichno. Nije mi bila zelja da nipodishtavam nashe pismo, cirilicno, vec praktichnost.
Hvala na razumevanju.

alek

pre 11 godina

smesno objasnjenje..i sto je rover slikao sa udaljenosti od 10 metara.kad je vec interesantno i ne znas sta je,valjda pridjes na 20 centimetara.lazu i kriju ufff...

Divos

pre 11 godina

Читав пројекат са роботом "Кјуриосити" јесте изузетно значајан, а сам значај ових истраживања ће једном схватити и (можда) знати ценити будуће генерације. Наравно, оваква истраживања су и јако скупа, захтевају много мукотрпног и стрпљивог рада и проучавања. У данашњем времену су и потпуно потцењена и обезвређена, поред разног ријалити смећа, политичких (пројектованих) вести, не могу добити било какву медијску пажњу. Зато и постоји реална опасност да неко за неколико година постави питање, чему то кад није профитабилно, каква корист, и једноставно укину пројекат.
Зато понекад морају и пласирати овакве вести са необичним фотографијама, чисто да би добили било какаву пажњу у медијима. Наравно, да би добили неке резултате истраживања и одговоре на многа важна питања, требаће још много трура и рада, и пре свега времена. Било би добро, и свакако треба дати подршку (па и од стране обичних људи) и научницима и техничарима у овом значајном истраживању, али то се неће догодити, свет данас функциуонише по неким другим вредностима.

realista

pre 11 godina

Ovo polako postaje dosadno, ljudi (u globalu) se toliko trude da nađu vanzemaljce da je to apsurdno već.
Mislim da će biti potrebna mnooooooogo brža i bolja sredstva putovanja koja će moći mnoooooooogo dalje da odu u potrazi za životom izvan zemlje, s obzirom koliko je svemir velik sigurno postoji još neko negde, nelogično bi bilo reči da smo sami ali kao što rekoh, mi još ne možemo da odemo lepo ni do najbliže nam planete našeg sopstvenog solarnog sistema, kad ćemo otići do plutona? -> nikad a biće potrebno otići mnoooooooooooogo dalje od toga. Kad će se to desiti, pa nikad, ljudi će pre uništiti sami sebe nego što će napraviti neki ogroman korak napred u istraživanju svemira...

JzMa

pre 11 godina

ljudi sinoc sam gledao jedan dokumentarac na youtube dokumentarac se zove "tajanstvene price mesec neka druga stvarnost" mnogo dobra stvar pogledajte necete se pokajati :) :D

Ratko

pre 11 godina

Pa kako niste videli metalno kamenje na juznom polu ? Ko je god bio video je da tamo toga ima koliko hoces . Nije valjda da verujete svojim ocima.

Драган

pre 11 godina

Свјестан сам да је надмено. Али могли су мене питати. Није постојао живот тамо гдје га траже.

Bojan

pre 11 godina

Dzaba to sve, i da vidimo ringispil u duginim bojama ovi bi rekli ne, to je ustvari pesak, samo izgleda kao ringispil koji se vrti. I sta, ne mozes im nista.

Andjela

pre 11 godina

Za sve neverne Tome, informacija da mogu da se prijave za misiju
na Mars i licno se uvere o predmetu sa slike..

Prijave za put na Mars su na:

http://mars-one.com/en/

Prvi letovi sa ljudskom posadom se planiraju 2023-2025
do tada treba da se prirpemate.

Putovanje do tamo traje oko 7 meseci, i karta je u jednom smeru...

Dakle, nema povratka... ali je za dobrobit covecanstva!

Ja vec neko vreme zazmisljam da se prijavim. Verujem da su bolji
uslovi nego u Srbiji.

vlada

pre 11 godina

Naleteli na nesto 'neobicnog' oblika i objavili da svet vidi...
O kakvom 'zataskavanju i laganju' se ovde radi? Da hteli da sakriju to nesto- nikad ne bi ni objavili..

zoran

pre 11 godina

@Zoran
Rec , kako ste je napisali "ochekujemo" ne znaci nista.
Mozete da birate izmedju ovoga:
1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

Te reci ovako napisane ovde razumuju svi! Ili pisite na engleskom i to je bolje od tog vaseg "ochekujemo"!
Ne zamerite ali ima dosta mladih koji moraju nesto i da nauce!
(mattko, 13. februar 2013 13:58)

Matko, vidim da si ti razumeo shta sam napisao.

Aryan Brotherhood

pre 11 godina

Ma Srbi su upuceni u sve vrste naucne tehnologije i svemirskih istrazivanja. Vidim da neki ne veruju nista sto je iz Amerike! To je njihov problem i njihova glupost. Svaki drugi Srbin se mesa u sve vrste zavera, jer pobogu da su to ucinili Rusi, oni bi verovali. A sami Rusi u stvari veruju i znaju da su Ameri bili na Mesecu. Srbi se prave strucnjaci u svemu, a ni najobicniji asfaltni put ne umemo da uradimo, a da valja. Samara nas kompletno kompleks nize vrednosti i vise ni u istinu ne verujemo.

DarkoZ

pre 11 godina

@pera: Haha, nasao bi samo daljinski sa udubljenim dugmetom 1 i ukocene ljude u foteljama kako na rts-u gledaju bolji zivot seriju. Ono kao, "60 years later - no life posible"

Bob Rock

pre 11 godina

Svima je promakla jedna činjenica. Od kojih gasova se sastoji taj vetar na Marsu? Kakva je tamo atmosfera????
(Laci, 13. februar 2013 13:13)

Uglavnom ugljen dioksid (oko 95%) sa tragovima argona, kiseonika i metana... Inace, marsova atmosfera je vrlo tanka, oko 1% zemljine, a razlog za to je nepostojanje jakog magnetnog polja koje sprecava sunceve vetrove da oduvaju tu atmosferu...

Marsovac

pre 11 godina

@shommy82: Zasto se takvi dusebriznici uvek zale kako se rasipa novac na nauku i istrazivanje kad ima gladne dece, a niko od njih se ne zali sto se trose milijarde na raznorazne fudbalere i pevaljke. Ali takvi su svi zatucani ljudi, samo leba i igara, pa sutra nek pocrkamo.

Marsovac

pre 11 godina

@laci Verovao ili ne Mars ima atmosferu. Sastoji se uglavnom od CO2 (98%), ostatak od argona, cak i nesto malo kiseonika. Inace atmosfera je vrlo retka i pritisak na datumu iznosi oko 50 milibara (na Zemlji je 1024 milibara) dok ispod datuma moze ici i do 70 milibara.
@nasa prevaranti: Nije vetar vec pescane oluje koje su vrlo ceste na Marsu. Brzine tih oluja idu i do 600km/h. Ako ne verujes idi kod bilo kog auto lakirera i posmatraj skidanje boje peskarenjem. Isti princip i na kraju dobijes i te kako uglacanu povrsinu.

Divos

pre 11 godina

@fer flick

Данашња цивилизација јесте управо оваква каква јесте, због порива и потребе наших предака за новим сазнањима, сталним потребама за истраживањем, открићима у свим областима. А историја беше фантастична и величанстева, географска открића нових континената, земаља, експедиције и истраживање неистражених (и неприступачних) подручја, открића и нова сазнања у медицини, градитељству, археологији, математици, хемији, астрономији, свакој врсти технологије (на жалост, неке као војна би бивале кориштене и у деструктивне сврхе).
Понекад и неби имали непосредне добробити, али са сваким открићем, сазнањем би човечанство било у великом добитку. И у читавој историји су бивали људи који су живели по једноставном систему, "у се, на се и пода се", и који би увек постављали таква питања, чему то, каква корист, који море изузетан значај, какви научници, све мој до мојега. Када би превладало такво мишљење, цивилизација би ишла у погрешном смеру, у деструкцију.
Са истраживањем Марса, можда у ближој будућности и нећемо имати неке материјалне добити, на експлоатацију у овом моменту је глупо и помишљати, али ће зато добит у области знања бити огромна, непроцењива, сазнаће се много о овој планети, понешто и о сунчевом систему, процесима који се догађају, добиће се одговори на многа питања, многе дилеме ће бити разрешене, одбачене и неке заблуде, и свако ново сазнање је победа над највећим непријатељем човечанства, незнањем. А историја је већ доказала да то и јесте најважније.

Bob Rock

pre 11 godina

smesno objasnjenje..i sto je rover slikao sa udaljenosti od 10 metara.kad je vec interesantno i ne znas sta je,valjda pridjes na 20 centimetara.lazu i kriju ufff...
(alek, 13. februar 2013 16:34)

Ono sto mi je u celoj ovoj prici o istrazivanju svemira i srbima interesantno je da je prihvatanje cinjenice da je NASA sletela na mesec ili da je poslala rover na mars, obrnuto proporcionalno poznavanju gramatike onog ko tu cinjenicu komentarise...

Geom

pre 11 godina

@Marsovac: Dodajem i da su te peščane oluje na Marsu još dramatičnije jer je gravitacija slabija nego na Zemlji, pa vetar uspeva da ponese masivnije komade. Sav ovaj šljunak koji na slikama uvek vidimo da je rasut naokolo diže se i pretvara u projektile, peskira površinu i odlama nove komade. Zato je krajolik takav. Takođe, oluje su često takve da zahvataju celu planetu i smatraju se velikom pretnjom po eventualnu ljudsku ekspediciju.

Micko

pre 11 godina

Pise se:

1.očekujemo
2.очекујемо
3.ocekujemo

A razlog da zbog toga kako pisemo strani novinari ne umeju da procitaju prezimena nasih sportista je - smesan!

Prvo - slovo "Ћ" ne moze da se izvede od CH a stavljati TJ je SMESNO! Ako pak stavimo CH onda cemo biti vise "rusi" ili nesto slicno... Drugo slovo "Ж" takodje ne moze da se dobije.

Ako je strani novinar kvalitetan potrudice se da se informise kako se citaju nasa imena i prezimena. Ako je sport koji pominje nebitan onda je nebitno ni ako pogresi, usotalom, nisu samo nasi sportisti problem vec sportisti 80% drzava! Takodje, pogledaj malo neke nase fudbalske utakmice sa nemcima recimo pa poslusaj kako izgleda kad se neki komentator pravi da izgovara tacno nemacka prezimana pa na kraju ispadne vise glup nego pametan.

Drugi razlog - mi smo ovde "nasi" i na portalu B92 smo. Ako ce ovde neki stranac da cita srpski svakako mu nece biti nista jasno pa mu ni tvoje CH nece pomoci. A onaj ko ne moze da skapira da li je C ustvari C, C ili C taj neka kupi bukvar ili neka odradi neki IQ test (evo reklamiraju ih svaki dan ovde na B92, mensu)