SOS za preplanuli ten

I dok su naši preci na sve načine pokušavali da postignu i očuvaju porcelanski beo ten, čini se da smo se u dvadeset prvom veku okrenuli drugoj krajnosti.

Piše: Jasmina Gavrilović

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2007.

16:08

Default images

Šetnja kroz istoriju

Ako se vratimo kroz vekove, videćemo da je boja kože određivala klasnu pripadnost. Ona je bila merilo koje je odvajalo radnu klasu od vladajuće klase. Bela je svedočila o pripadnicima aristokratskog sloja, a preplanula je govorila da je reč o radniku na otvorenom. Bela put značila je i pripadnost višoj klasi, pa su žene i muškarci na različite načine pokušavali da dođu do što svetlijeg tena.

Dakle, naši preci su se trudili da sunce izbegnu po svaku cenu. U staroj Grčkoj i drevnom Rimu žene su lice izbeljivale olovnim bojama i kredom, a od sunca su se štitile velovima i maramama. Sredinom desetog veka, dame i gospoda iz visokog društva morali su da imaju savršenu, svetlu boju kože, pa je arsenik postao omiljeno kozmetičko sredstvo. Iako efikasan u posvetljivanju kože, imao je fatalne posledice po zdravlje onih koji su ga koristili, pa je zabeleženo i više smrtnih slučajeva. U doba kraljice Elizabete, u Velikoj Britaniji su često u upotrebi bile plave olovke kojima su povlačene tanke crte po licu, pa se dobijao utisak da je koža svetlija i transparentija.

Ni u srednjem veku sunčanje nije bilo popularno. U to vreme bili su popularni šeširi sa velovima i dugačke rukavice da bi se svetla koža zaštitila od eventualnog tamnjenja na suncu.

Otkud onda današnja pomama za bronzanim tenom? Krivac za to je Koko Šanel, koja je sasvim slučajno lansirala novi modni trend, vrativši se preplanula sa jedrenja po Azurnoj obali. Postepeno, pripadnice nežnijeg pola počinju da se oslobađaju viška odeće prilikom šetnji u francuskim letovalištima, zatim kreću sa sunčanjem na bazenima širom Evrope, tako da preplanula koža ubrzo postaje simbol bogatstva i lagodnog života.
U dvadeset prvom veku nastupaju nova pravila. U igri je zdrav ten koji može doći i iz čarobne tube, a pravo sunce uvek zahteva pametno i oprezno doziranje.
Nadam ste da ste ovogodišnji preplanuli ten dobili na pravi način, a sad evo nekoliko saveta kako da ga zadržite. Tajna dugotrajne preplanulosti je, verovali ili ne, u hidrataciji kože. Razlog za to je upravo što suva koža počinje da se ljušti i peruta, pa samim tim i boja ranije nestaje. Međutim, ako je do perutanja već došlo, ne izbegavajte piling. On će izjednačiti boju na licu i telu i omogućiti koži da bolje upije sastojke iz preparata za negu.

Dakle, vlažnost je na prvom mestu. Zato je veoma važno da odaberete odgovarajuće sredstvo za kupanje koje ne sadrži agresivne sastojke. Preplanuloj koži najviše odgovaraju blage kupke koje nežno čiste, a istovremeno i hidriraju kožu.

Posle tuširanja obavezno nanesite neki hidrantni losion (mleko) ili preparat posle sunčanja. Preparati posle sunčanja formulisani su tako da povećavaju vlažnost površinskih slojeva kože, čime usporavaju perutanje, ujedno produžavajući vek preplanuloj boji. Naravno, tu je i staro dobro maslinovo ulje iz kućne radinosti. Mali trik, ako vam smeta intenzivan miris, ubacite nekoliko kapi nekog eteričnog ulja, a možete iskombinovati i nekoliko različitih ulja i uživati u aromaterapiji.

Poznato je da koža, pogotovo na licu, brže stari prilikom izlaganja suncu. Veoma je bitno da licu obezbedite dodatnu negu i osveženje nakon sunca i soli. Preporučljivo je upotrebljavati hidrantne maske dva puta nedeljno mesec dana po povratku sa letovanja. Takođe, i kratak tretman ampulama će kožu dodatno nahraniti i vratiti joj izgubljenu masnoću. Masku i sadržaj ampula treba, osim na lice, naneti i na područje vrata i dekoltea. Ovim ćete vratiti sjaj i elastičnost koži lica.

I pored svih napora, posle određenog vremena boja će ipak početi da bledi i, pre nego li se zaputite u obližnji solarijum (što vam toplo ne preporučujem), razmislite o alternativama. Naime, danas je na tržištu prisutan veliki broj preparata sa efektom postepenog tamnjenja. Iako su ti preparati veoma blagi, a promena u boji kože svakog dana jedva primetna, vodite računa da ih ravnomerno nanesete na celo telo.

Ako se odlučite za preparate za brzo samopotamljivanje, ne zaboravite da je njihov aktivni sastojak dihidroksiaceton, koji reaguje sa izumrlim ćelijama kože i menja njihovu boju u braon. Zbog toga je preporučljivo da pre nanošenja tih preparata dobro operete kožu nekim gelom za tuširanje i uradite piling, da biste sa određenih mesta na telu uklonili nagomilani višak tih ćelija. Tako ćete sigurno ravnomerno "pocrneti". Da ne biste dobili tamnije pečate, probajte da razblažite vaš preparat mlekom za telo, jer ćete tako dobiti ravnomerniju nijansu.

Naravno, ako nemate vremena ili uslova za upotrebu tih preparata, možete pribeći jednom malom triku. Pomešajte puder u prahu (ili istružite malo kamenog pudera) sa mlekom za telo i smesu nanesite posle tuširanja.

Moj recept je Jonsons Baby Soothing Naturals (oko 400 din), Top Ten After Sun Milk with Extra Virgin Olive Oil (115 din) za održavanje tena i Avon Satin Glow (400 din) i Loreal Nutrisummer Face (oko 700 din) za postepeno potamnjivanje. Što se maski za lice tiče, u mom slučaju se najbolje pokazala Nivea (110 din za dve kesice).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: