Nauka: 5 razloga u korist gej roditelja

Američka akademija za pedijatriju po prvi put je objavila da podržava sklapanje istopolnih brakova kao i to da gej parovi usvajaju decu. „Deca se lepo razvijaju u stabilnim porodicama koja im pružaju konstantnu sigurnost, a jedan od načina da im se to omogući jeste brak“, rekao je Bendžamin Sigel, ko-autor objavljenog dokumenta.

Izvor: Tportal

Subota, 23.03.2013.

14:54

Default images

Američka akademija za pedijatriju veruje da svi parova moraju da imaju jednaku mogućnost da ostvare ekonomsku stabilnost i podršku države kakvu imaju venčani parovi kako bi mogli da pravilno podižu decu. Istraživanja dece gej parova relativno su novo područje, međutim, do sada su svi dokazi potvrdili da je odluka Američke akademije za pedijatriju ispravna. Studija je predstavljena na 10 stranica sa više od 60 citata, a temelji se na analizi stručne literature koja je trajala više od 4 godine. Većina studija pokazala je da na decu loše utiču odrastanje uz samohrane roditelje kao i njihovi društveni i ekonomski problemi a ne polna orijentacija roditelja.

Stručnjaci ističu 5 razloga zbog kojih su gej parovi dobri roditelji:

Oni biraju da imaju decu

Heteroseksualnim parovima se deca jednostavno dogode. Prema Institutu Gutmaher oko pola trudnoća u Americi nije planirano, a skoro polovina njih se završava rođenjem, a ne abortusom. Roditelji neplanirane dece mogu biti dobri, međutim, neretko su u teškim ekonomskim i socijalnim situacijama. Isti institut utvrdio je da je u 2006. godini dve trećine neplaniranih porođaja bilo finansirano od strane nekog programa osiguranja za siromašne.

Sa druge strane, gej parovi gotovo uvek planiraju da imaju decu, ulažu trud da prevaziđu biološka ograničenja, usvajaju decu, traže surogat majke ili davaoce sperme ili koriste metode veštačke oplodnje.

„Nakon što izdrže sve ove izazove, u proseku su snažnije motivisani i predaniji od heteroseksualnih roditelja“, izjavio je prošle godine Ebi Goldberg, psiholog sa Univerzitetu Klark, koji je istraživao gej roditelje.

Brinu o onima kojima je briga najpotrebnija

Gej parovi su veliko utočište za decu koja čekaju da budu usvojena, posebno za onu koja najteže nalaze parove koji bi ih usvojili. Institut za usvajanje Juan B. Donaldson utvrdio je 2011. godine da oko 60 odsto gej parova usvajaju decu drugih rasa što je vrlo važno jer deca iz manjinskih grupa teže nalaze dom.

Osim toga, oko 25 odsto dece koju usvajaju istopolni parovi starije je od 3 godine, dok heteroseksualni parovi uglavnom traže mlađu decu. Više od pola dece koju su usvojili istopolni parovi imalo je posebne potrebe.

Podstiču toleranciju

Deca odrasla u istopolnim porodicama tvrde da su ih roditelji naučili da budu otvorenog uma i da se saosećaju sa drugima. To je potvrdila studija koja je 2007. godine objavljena u časopisu "American Journal of Orthopsychiatry".

Ispitivanje sprovedeno na odrasloj deci pokazalo je da su bila tolerantnija, otvorenija i slobodnija. Dobrim delom ove vrednosti su im usađene pošo im niko nije govorio: „To ne smeš da radiš, to je samo za dečake ili to je samo za devojčice“.

Deca su dobra u školi

Deca gej roditelja pokazuju dobar akademski uspeh. U 2010. godini objavljena je jedna revizija svih postojećih studija koja je pokazala da imaju isti prosek ocena kao i deca heteroseksualnih roditelja.

Takođe, delikventno ponašanje nije bilo u korelaciji sa seksualnom orijentacijom roditelja.

Deca su samouverenija

Odrastanje u istopolnoj porodici deci često daje i veći osećaj samopouzdanja. Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je da su deca lezbejki samouverenija od dece heteroseksualnih roditelja.

Pojedini stručnjaci smatraju da bi razlog tome mogao da bude činjenica da su oba istopolna roditelja snažnije uključena u podizanje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: