Snižavanje triglicerida kod dijabetičara normalizuje šećer u krvi?

Povišene masnoće u krvi povećavaju rizik od bolesti srca, a možda i dijabetesa tipa II. Novo kliničko ispitivanje jednog leka po prvi put je pokazalo da znatno snižavanje triglicerida kod dijabetičara, tokom vremena, poboljšava osetljivost na insulin, tako da lakše mogu da održe normalne vrednosti šećera u krvi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2018.

13:32

Snižavanje triglicerida kod dijabetičara normalizuje šećer u krvi?
Thinkstock / Ilustracija

Volanesorsen, eksperimentalni lek za snižavanje lipida, poboljšava osetljivost na insulin i kontrolu glukoze, znatno smanjujući ukupni hemoglobin A1c, standardno kliničko merenje za nivo glukoze u krvi kod dijabetičara.

Petnaest odraslih bolesnika sa dijabetesom tipa II i povišenim masnoćama uzimali su volanesorsen tokom 12 nedelja. Trigliceridi su im se snizili za 69 odsto, a osetljivost na insulin pojačala se za 57 odsto. Isto tako, poboljšani su bili i testovi visine nivoa glukoze, uključujući i hemoglobin A1c.

Rezultati ispitivanja, koje su sproveli naučnici sa Medicinskog fakulteta Perelman pri Univerzitetu u Pensilvaniji, objavljeni su u časopisu Diabetic Care.

Koautor studije Ričard Danbar kaže da rezultati dokazuju efikasnost leka, jer je njegovim upotrebom poboljšana osetljivost na insulin, ali i znatno poboljšan nivo hemoglobina A1c, prenosi Telegram.

"Kod većine slučajeva treba puno meseci da se poboljša hemoglobin A1c, pa je vrlo značajno to što se poboljšanje desilo u kratkom roku", ističe on.

"Sa naučne strane, ovi rezultati su dokaz da snižavanje triglicerida povećava osetljivost na insulin, ali oni idu i korak dalje jer dovoljno olakšavaju temeljne metaboličke probleme ključne za poboljšanje dijabetesa", navode naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: