Ako želite da smršate, navalite na ovih 14 namirnica

Ako želite da izgubite nekoliko kilograma pred leto, u tome vam mogu pomoći neke niskokalorične namirnice.

Zdravlje

Izvor: Tportal

Utorak, 23.05.2017.

08:20

Default images
Foto: Thinkstock

Dobro je poznato da je vlaknima bogato povrće zdravo za uravnoteženo varenje, pravilan rad creva i regulaciju težine, kao i da skrobno povrće treba izbegavati, ukoliko pokušavate da smršate.

Ovih 14 namirnica ne sadrže skrob i možete ih jesti u velikim količinama, a da se pritom ne udebljate.

Reč je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranljivo, sadrži vlakna koja daju osećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje.

Kelj

Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirovog kelja sadrži samo 33 kcal, ali ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi. Pored toga sadrži i omega-3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.

Celer (stabljika)

Gotovo 95 odsto stabljike celera čini voda, a istovremeno je bogat kalijumom, folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži šest kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da se nakon pet do sedam dana čuvanja u frižideru izgubi mnogo antioksidansa.

Borovnice

Foto: Thinkstock
Dugo su poznate kao superhrana. Sadrže više antioksidanasa od bilo koje druge vrste voća. Pritom, jedna šolja borovnica ima samo 85 kcal.

Krastavac

Foto: Thinkstock
Plod krastavca uglavnom je sačinjen od vode. Ima vrlo malo kalorija, a najbolje je da ga jedete s korom, jer je bogata vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, dobrim za vid.

Paradajz

Foto: Thinkstock
Paradajz je poznat po velikoj količini likopena koji snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak. Najbolje je da ih konzumirate sveže, ali zdrav je i u prerađenom obliku. Pun je vitamina A, C i B2, kao i vlakana, folne kiseline i kalijuma.

Grejpfrut

Grejpfrut se smatra dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dug osećaj sitosti i stabilizuje nivo šećera u krvi. U polovini prosečnog ploda ima samo 50 kcal.

Vitamin C iz grejpfruta smanjuje rizik od brojnih zdravstvenih problema. Snižava holesterol, poboljšava varenje, štiti od raka i srčanih problema. Idealna je hrana za trudnice.

Brokoli

Foto: Thinkstock
Ovo povrće je idealno za mršavljenje, naročito ako se jede sirovo ili kuvano na pari. Sadrži sulforafan, koji deluje antikancerogeno i u crevima povećava koncentraciju korisnih enzima.

Uz vitamine A, C, E i K, jedna porcija brokolija lagano kuvana na pari zadovoljava 20 odsto dnevnih potreba vlakana potrebnih organizmu. U njoj je samo 31 kcal.

Dinja

Foto: Thinkstock
Dinja je puna beta-karotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Jedna porcija ovog voća obezbeđuje organizam kalijumom i dnevno potrebnom količinom vitamina A i C. 90 odsto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kcal.

Karfiol

Vrlo hranljiv, karfiol je pun antioksidansa kvercetina koji pomaže u borbi s hroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.

Kupine

Poput ostalog bobičastog voća, kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji deluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C i pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji je samo 62 kcal.

Zelena salata

Foto: Thinkstock
Sve vrste zelene salate imaju samo 10 do 20 kcal po porciji. Iako konzumiranjem salate u organizam nećete uneti proteine, obezbediće vam vitamine i nutrijente poput folne kiseline, gvožđa i vitamina A i C.

Narandže

Pored vitamina C, ovaj citrus ima vitamine B1, B9 (folna kiselina) i A, kao i kalijum, kalcijum i vlakna. Spada među najmoćnije borce protiv raka i sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih materija, više nego ijedna druga hrana. Narandža srednje veličine sadrži oko 80 kcal.

Jagode

Foto: Thinkstock
U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj narandži. Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo) da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidansa. Sadrže kalijum i vlakna, bogate su vodom (90 odsto) siromašne šećerom (samo 10 odsto) i celulozom. U sto grama, imaju samo 35 kcal.

Dinja sorte medna rosa

Medna rosa sadrži nešto manje kalorija po porciji od "obične" dinje - 64 kalorije, a većina njih potiče od 14 grama prirodnog šećera koliko sadrži ovo voće.

Porcija medne rose zadovoljava polovinu dnevne potrebe za vitaminom C. Sadrži i bakar, koji je ključan za zdravu kožu, ima važnu ulogu u iskorišćavanju gvožđa i u stvaranju hemoglobina i kolagena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: