"Nisam koristio kupke i dezodoranse i postao sam zdraviji"

Kako bi proverio tvrdnje da sapuni, kupke i dezodoransi uništavaju “dobre” bakterije na našoj koži i saznao šta to može da znači za naše zdravlje, novinar Dejli mejla Adam Li-Poter se odlučio na eksperiment: nije koristio ni sapun, ni antiperspirant, ni dezodorans četiri nedelje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2016.

14:29

Foto: Thinkstock

Poznato je da sapuni i dezodoransi mogu da oštete prirodan način na koji koža samu sebe hidrira, a sve više naučnika ukazuje na to da ovi proizvodi mogu radikalno da promene naš ekosistem - bilione sićušnih organizama koji žive u nama i na nama.

Prosečno ljudsko telo sadrži 37 biliona bakterijskih ćelija – oko 370 milijardi njih žive na koži - pored 30 biliona ljudskih ćelija.

Naučnici veruju da česta upotreba kupki i sapuna pri kupanju može da ošteti tu ravnotežu, koja je bitna za zaštitu kože od stanja, poput ekcema i psorijaza.

“Naša preokupiranost čistoćom i mirišljavošću možda i nije tako dobra ideja”, rekao je doktor Adam Roberts, profesor molekularne mikrobiologije sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

“Potrebno je uraditi više istraživanja, ali mi smo evoluirali sa tim bakterijama i one su nam potrebne isto koliko i mi njima.”

Dozvoljeno mu je bilo samo da ruke pere sapunom i kosu šamponom, ali sve ostalo, losioni, kupke, nije bilo dozvoljeno u eksperimentu.

Zbog redovnih provera, nedeljno je davao bris sa kože na nosu, na kičmi, ispod pazuha, sa prepona i sa kože između nožnih prstiju, zato što se na ovim mestima nalaze različite bakterije. Uzorci su analizirani u laboratoriji “IS dijagnoze” u Amsterdamu.

Rezultati su bili zapanjujući, ne samo da je imao eksploziju u rastu broja “dobrih” bakterija, nego je imao i više vrsta bakterija – broj se povećao sa 192 na 234.

Bakterije su postale raznovrsnije, a medicinski mikrobiolog Dries Bading, sa VU univerziteta u Amsterdamu kaže da je takođe porasla otpornost na invazije drugih vrsta, odnosno, raznovrsnost bakterija znači i veću zaštitu od infekcija.

“Ako često koristite sapune, kupke, izloženiji ste gljivičnim infekcijama, poput atletskog stopala i ekcema.”

Iako se borio sa prirodnim mirisima kože u početku, nakon četiri nedelje njegova koža je izgledala savršeno.

“Koža mi je bila čista i elastična, nije bila suva, a moja žena je potvrdila da izgledam bolje”, piše Adam za Dejli mejl.

“Ovaj eksperiment pokazao je da vam kupanje samo vodom neće štetiti, naprotiv. Naposletku, živeli smo tako milionima godina”, zaključio je doktor Bading.

On je na kraju dodao da se na taj način koža sama hidrira i vraća svoju, raznim produktima narušenu, ravnotežu.

Novinar Adam je nakon eksperimenta počeo ređe da koristi razne preparate za kupanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: