Veganska dijeta smanjuje rizik od raka prostate za 35 odsto

Istraživači sa univerziteta “Loma Linda” u Kaliforniji u poslednjem istraživanju utvrdili su da veganska ishrana može da ima veliki uticaj na smanjenje rizika od raka prostate.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2016.

15:00

Veganska dijeta smanjuje rizik od raka prostate za 35 odsto
Foto: Thinkstock

Naučnici su analizirali medicinske podatke više od 26.000 muškaraca kako bi istražili kako omnivorska i veganska ishrana utiču na šanse za razvoj raka prostate.

Među njima je bilo 1.079 dijagostikovanih slučajeva raka prostate, pri čemu je 8 odsto obolelih bilo na veganskoj dijeti.

Utvrđeno je da je kod muškaraca koji su se pridržavali veganskog načina ishrane rizik od nastanka raka prostate manji za 35 odsto, što je “statistički značajno”.

Naučnici će sprovesti dodatna istraživanja kako bi podrobnije ispitali vezu između veganske dijete i ove bolesti, piše "Independent".

Veganska dijeta lišena je svih proizvoda životinjskog porekla. Pretežno se zasniva na žitaricama, mahunarkama, povrću, voću, pečurkama i orašastim plodovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: