Naučnici traže GM embrione, bebe su sledeće?

Trenutno se u svetu vodi debata da li je su tehnike koje obuhvataju promenu embriona u njihovoj ranoj fazi, a sve u cilju rađanja genetski modifikovanih beba, prihvatljiva ili ne.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2015.

10:38

Default images
Foto: Thinkstock

U izveštaju Hinkston grupe (reč je o međunarodnom konzorcijumu naučnika koji se između ostalog bavi vezom između genetike i etike), navodi se da je genetski kod rane faze embriona “od izuzetnog značaja” za istraživanje u cilju eliminisanja potencijalnih bolesti.

Pre svega se misli na one bolesti koje nasleđujemo od roditelja. U izveštaju se još navodi da još uvek nije moralno prihvatljivo da se rađaju geneteski modifikovane bebe, ali da bi se uz određene uslove to moglo promeniti u budućnosti.

Hinkston grupa je imala sastanak povodom izuzetnih dostignuća na polju genetike. Otkrivena je paleta novih tehnika koje kombinuju takozvano “satelitsko navođenje molekula” kada je u pitanju njiihov put u naš DNK, a sve to uz par “molekularnih makaza” koji će ih iseći tačno onda kada dođe vreme za to.

Ovaj proces otvara mnoga vrata, ali u osnovi znači da bi geneteski modifikovane bebe mogle postati realnost.

Početkom godine, tim naučnika sa kineskog univerziteta San Jat-sen, došao je do otkrića da bi greške u našem DNK koje dovode do krvnih poremećaja mogle biti korigovane embrionima koji se nalaze u ranoj fazi.

To bi značilo da ćemo možda u budućnosti biti u stanju da sprečimo rađanje dece koja bi zbog gena njihovih roditelja bila izložena riziku da u nekom periodu života obole od raka. Ovo bi mogao biti ogroman korak u genetskoj terapiji.

Lekari su ovu tehniku već primenili kod dece koja su rođenja bez imunog sistema. Iako su simptomi bili unapređeni, u nekim slučajevima deca su ipak obolela od raka. Ono što je sigurno, to je da će se u budućnosti raditi na tome da promena našeg genetskog koda prođe gotovo bez ikakvih nuspojava.

Imajući u vidu to da se ove promene neće preneti na sledeću generaciju, već samo na osobu na kojoj se primenjuju, čini ih još manje kontroverznim.

Ipak, trenutno se u svetu vode debate da li je moralno vršiti genetske modifikacije embriona ili ih treba zabraniti.

Zaključak Hinkston grupe u Mančesteru je da je ova tehnika do sada pokazala odlične rezultate i da bismo odluku o ovom pitanju morali doneti što pre.

“Verujemo da ova tehnologija ima ogroman potencijal i da moramo u skorijoj budućnosti doneti odluku kakve konkretno poteze ćemo praviti”

Za razliku od Britanaca, njihove američke kolege sa Nacionalnog zdravstvenog instituta, odbijaju da finansiraju bilo kakvo editovanje embriona.

“Ovo je pitanje o kome smo debatovali godinama i čvrsto smo uvereni da je to linija koju ne bismo smeli da pređemo” rekao je dr Frensis Kolins, predsednik ovog instituta.

Imajući u vidu podeljenost naučnika širom sveta, odnosno dobre i loše strane modifikovanja ljudskih gena, nema sumnje da će se o ovom pitanju u zdravstvenim krugovima, u bliskoj budućnosti tek debatovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: