Ova jedinjenja su novi kraljevi suplemenata

Sve više sportista poseže za nitratima pre treninga, a naučnici su istraživali na koji način oni utiču na telo.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 12.06.2015.

08:22

Default images
Foto: Thinkstock

Suplementi nitrata i njegovi prirodni izvori kao što su sok od cvekle ili ukusno pripremljen spanać vam mogu pomoći da duže i jače trenirate, smatraju stručnjaci.

Da, Popaj je bio u pravu!

O ČEMU JE REČ?

Eksperti napominju da nitrati mogu postati novi kraljevi suplemenata jer ih sve veći broj sportista uzima kako bi poboljšali rezulate. To nije bez razloga: ova jedinjenja povećavaju izdržljivost i pomažu vam da za 16 procenata duže trenirate.

Prema nedavno objavljenoj studiji magazina The FASEB Journal, on deluje tako da podstiče krv da brže struji mišićima koje pokušavamo da pogodimo određenim vežbama.

GDE IH NAĆI?

Idealno bi bilo da izbegnete upotrebu hemijskih preparata koji sadrže nitrate i da se, umesto toga, opredelite za prirodne izvore ovih jedinjenja.

Cvekla je prebogata nitratima, pa stručnjaci često preporučuju sok od ovog povrća. Nedavno sprovedeno istraživanje Državnog univerziteta u Kanzasu otkriva da 2-4 čašice soka od cvekle oko dva sate pre treninga pruža sjajne rezultate. Naravno, tu je i nezaobilazni spanać, čija tajna nije obilje gvožđa, već velike koncentracije nitrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: