Tri roditelja za zdraviji život jedne bebe

Na stotine žena izloženo je riziku prenošenja potencijalno smrtonosne bolesti svom detetu zbog mutacije koja se nalazi u njihovim mitohondrijama.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 29.01.2015.

12:38

Default images

Međutim, naučnici sa Univerziteta u Njukaslu su otkrili način zamene majčine zaražene mitohondrije sa zdravom mitohondrijom doniranom iz jajne ćelije druge žene.

Svako dete koje bi bilo rođeno nakon ovog tretmana bi imalo DNK dve različite jajne ćelije i jednog spermatozoida, odnosno, imalo bi dve majke i jednog oca.

Mada, genetički doprinos donirane jajne ćelije bi bio veoma mali.

Trenutno u svetu ima na hiljade žena između 15 i 44 godine koje imaju mutacije u mitohondrijama i koje bi mogle da imaju veliku korist od ovog otkrića.

Na osnovu istraživanja, objavljenog u Medicinskom žurnalu Nove Engleske, otkriveno je da bi više od 100 beba moglo da se rodi zdravo nakon ove genetske modifikacije.

Trenutno se u Britaniji sprema promena zakona koji bi omogućio porodicama da imaju zdrave bebe tako što bi ta beba imala i “trećeg” roditelja.

Foto: Pixabay

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: