Zdravlje

Utorak, 23.09.2014.

11:52

Hirurzi iz Londona operišu decu u Beogradu

Uticajni londonski lekari, dečji hirurg Edvard Metjuz Kajli i kardiohirurg Martin Kostolni, danas će obaviti po dve operacije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Default images

Direktor klinike Zoran Radojčić pojasnio je da su operacije koje rade ovi stručnjaci retke u svetu i da je korist za pacijente direktna, u tome što će operacija biti obavljena, ali i da je to korisno za beogradske lekare, koji mogu da uče tokom tih operacija.

Kajli, koji radi u londonskoj Bolnici za bolesnu decu (Hospital for sick children), juče je kod trogodišnjeg dečaka uradio laparoskopsku operaciju zamene jednjaka, a danas će uraditi još dve operacije.

"U odnosu na standardnu operaciju, ovo je minimalno invanzivna operacija. Ona ne oštećuje trbušni zid i to je njena prednost. Dečak je dobro, ali videćemo dalji razvoj, prošlo je tek 24 sata od operacije", kazao je Kajli.

Dečji kardiohirurg Martin Kostolni juče je operisao dete staro godinu i po s urođenom srčanom manom. Dete je rođeno bez plućnih arterija, pa je morala da se uradi serija operacija, od kojih je jedna urađena prilikom Kostolinijevog prethodnog boravka u Beogradu.

"Uradili smo komplikovanu operaciju. Praktično smo normalizovali cirkulaciju i dete će imati normalan život. Bilo nam je poterebno više od osam sati. Dečak sada diše samostalno i cirkulacija je stabilna", kazao je Kostolni.

On je pohvalio dečju kardiohirurgiju Univerzitetske dečje klinike u Beogradu i rekao da Srbija ima dobre dijagnostičare u toj oblasti, ali da je problem to što retke srčane mane rade samo pojedini hirurzi u svetu, kako bi zaista bili stručni.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da ovakva saradnja sa svetskim lekarima pomaže deci direktno, ali i da skraćuje procedure koje su potrebne prilikom slanja dece na lečenje u inostranstvo. On je kazao i da ovim Ministarstvo zdravlja štedi najmanje 400.000 evra.

"Ovim pokazujemo da se zalažemo da pomognemo našoj teško oboleloj deci. Bar da im pomognemo da u tako teškoj situaciji ne moraju da idu u inostranstvo", kazao je Lončar.

Kajli je do sada dva puta boravio u Beogradu, dok je Kostonli tokom tri boravka u Srbiji operisao petoro dece s retkim urođenim srčanim manama.

Foto: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: