U porastu broj žena obolelih od malignih bolesti

U Predejanu kod Leskovca danas je održan stručni simpozijum ginekologa Srbije, na kome je učestvovalo oko 200 ginekologa iz 17 medicinskih centara i bolnica.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 14.03.2014.

17:40

Default images

Načelnik Odeljenja ginekologije, akušerstva i neonatologije Opšte bolnice u Leskovcu Dragan Krstić rekao je Tanjugu da je broj žena obolelih od malignih bolesti na jugu Srbije u poslednjih 15 godina u stalnom povećanju.

Prema statističkim podacima od 1999.do 2014 godine, broj žena kod kojih je otkriven neki oblik karcinoma veći je za 15 odsto. Doktor Krstić smatra da su poslednje dve decenije na prostoru bivše SFRJ bile stresne za narode i da su doprinele povećanju maligniteta kod ljudi.

"Ono što se dešava sa nama i zemljama u okruženju to je psihosocijalni stres, koji vučemo. Gubitak posla, sirotinja, ratovi, a to je nešto što narušava imunitet i to je nešto što može da se poveže sa povećanjem svih bolesti, pa i malignih“, objašnjava doktor Krstić.

On smatra da nuklearna zračenja nisu sama po sebi preduslov za pojavu malignih bolesti

Na skupu ginekologa Srbije održana su predavanja o laparoskopskom lečenju karcinoma, o uticaju stresa na trudnice, regenerativnoj medicini i značaju matičnih ćelija.

Predavanja su u kongresnoj Sali motela "Predejane“ održali profesori beogradske Ginekološko-akušerske klinike Narodni front , Kliničkog centra Srbije, Kliničkog centra u Nišu i leskovačke Opšte bolnice.

Simpozijum ginekologa Srbije organizovala je Ginekološko-akušerska sekcija Srpskog lekarskog društva.

Foto: Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: