Snabdevenost apoteka zadovoljavajuća

Snabdevenost apoteka u okviru "Apoteka Beograd" je trenutno zadovoljavajuća i sve lekove koji se koriste za sezonske bolesti imamo, rekla je danas Tanjugu magistar Milana Dučić iz Centra za informisanje o lekovima.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.10.2013.

12:00

Default images

Ona je dodala da ipak postoji deficit lekova među kojima su "erini plus", "ciklobiks", "kompensan", tivoral...ali, kako je istakla Dučić za mnoge od tih lekova postoji direktna ili farmakološka paralela, što znači da se radi o lekovima iz iste farmakološke grupe.

"Takođe, količine 'jurineksa' i 'utrogestana' od 200mg su u apotekama nedovoljne i ne mogu se naći u svim državnim apotekama", kazala je Dučić i dodala da u dovoljnim količinama ima "utrogestana" od 100mg, tako da pacijenti mogu dobiti veću količinu tog leka i uzimati ga u duploj dozi.

Dučić je kazala da se u apotekama ponovo mogu naći preparati među kojima su lek "farin" i oralni gel "dektanol". Ona je ukazala da pacijenti često traže lekove koji su predviđeni za bolničku upotrebu kao što su barijum (koristi se za snimanje gastroenterinalnog trakta - želudca), koga nema u bolnicama i pojedine vakcine kao što je slučaj s vakcinom "tetavaksal" koja se koristi kod tetanusa, a koja je predviđena da se samo distribuira u domove zdravlja i daje u ordinacijama.

Ona je pacijentima poručila da tih vakcina nema u državim apotekama na osnovu ugovora između Ministarstva zdravlja i Instituta za virusologiju "Torlak" koji ih proizvodi.

"Ponekad pacijenti traže i neregistrovane lekove koje državne apoteke nemaju i to na osnovu Zakona o lekovima", rekla je Dučić. S obzirom na veliki broj građana koji imaju respiratorne infekcije, Dučić je kazala da su državne apoteke u potpunosti snabdevene lekovima koji se daju tim pacijentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: