Edukacijom protiv srčanih bolesti

Više od dve hiljade srčanih bolesnika edukovano je od 2010. godine na prvom srpskom Odeljenju za edukaciju pacijenata Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, saopštio je danas taj institut.

Izvor: Tanjug
Podeli

Smrt zbog kardiovaskularnih bolesti nastupa iznenada, vrlo često i pre nego što je moguće primeniti medicinsku pomoć, a kako se navodi, polaznici su prošli obuku tokom koje su upoznati s preventivnim merama koje ih upućuju šta treba da rade i faktorima rizika koji ih upozoravaju šta treba da izbegavaju.

"Bolesti srca utiču na radnu sposobnost i porodične odnose, psihofizičke sposobnosti, kao i na gubitak radne sposobnosti. Psihološki, socijalni i profesionalni faktori, kao i 'stil života', samo su neki od štetnih činilaca, odnosno 'faktora rizika' koji mogu delovati pojedinačno ili češće udruženo, kada se njihovo dejstvo potencira i multiplicira", objasnila je načelnica Odeljenja za edukaciju u Institutu za KVB Vojvodine dr Tijana Momčilov Popin.

Edukacijom je u Institutu za KVB Vojvodine od 1. jula 2010. godine obuhvaćeno 214 hospitalizovanih pacijenta, tokom 2011. - 940, a do 1. jula 2012. - 896 bolesnika.

"U daljem radu ovog odeljenja planiraju se kontrolni pregledi pacijenata sa analizom postignutih preventivnih mera i korekcijom faktora rizika", navodi se u saopštenju i dodaje da se zatim izračunava stepen opasnosti za novi koronarni dogadjaj i planiraju dalje mere prevencije u cilju smanjena rizika sa novi kardiovaskularni dogadjaj ili smrtni ishod.

Prema rečima dr Momčilov Popin, strategija prevencije kardiovaskularnih bolesti trebalo bi da bude usmerena ka opštoj populaciji, naročito zdravim individuama sa značajno povećanim rizikom, kao i sekundarnoj prevenciji obolelih.

Kardiovaskularna oboljenja, kao masovna, hronična nezarazna oboljenja, vodeći su zdravstveni problem 21. veka. Poslednjih godina veći porast učestalosti ovih oboljenja zabeležen kod žena.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Prati B92 na Viberu

Vesti

Problem na koji sve trudnice moraju da obrate pažnju

Proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja, pogotovo kod žena. Vene nogu predstavljaju krvne sudove kojima se krv vraća u srce, nasuprot sili Zemljine teže. Pored ženskog pola, genetika ima najznačajniju ulogu u pojavi proširenih vena.

Vesti utorak 17.10. 12:50 Komentara: 5

Osteoporoza, bolest čija je prevencija nužna

Od osteoporoze najčešće obolevaju pripadnici starije populacije, a statistički pokazatelji ukazuju na to da smo jedna od najstarijih nacija u Evropi, rečeno je na današnjoj konferenciji povodom predstojećeg Dana borbe protiv osteoporoze.

Vesti ponedeljak 16.10. 19:22 Komentara: 4

Da li je hrana u Srbiji bezbedna?

Raznovrsna i pravilna ishrana jedan je od najjačih aduta za dobro zdravlje. 16. oktobar, Svetski dan hrane, prilika je da se postavi pitanje da li je hrana u Srbiji zdrava ali i bezbedna.

Vesti ponedeljak 16.10. 18:55 Komentara: 19
strana 1 od 1971 idi na stranu