Brzi unos hrane izaziva dijabetes

Brza konzumacija hrane može dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, sugeriše istraživanje sprovedeno u Litvaniji.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2012.

11:51

Default images

U novu studiju su bila uključena 234 ispitanika sa dijabetesom tipa 2 i 468 zdravih osoba iz kontrolne grupe. Utvrđeno je da su učesnici istraživanja koji su brže jeli imali prosečno 2,5 puta veći rizik za prisutnost dijabetesa tipa 2 i uz to imali veći indeks telesne mase.

Istraživanje sprovedeno na Novom Zelandu sugeriše da osobe koje brže jedu imaju veće šanse za "prikupljanje" suvišnih kilograma. Časopis "Journal of the American Dietetic Association" dodaje da su ispitanice koje su brže jele unosile veće količine hrane pre nego što bi nastupio osećaj sitosti.

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Otago učestvovalo je oko 1.600 žena starosti od 40 do 50 godina.

U proseku su ispitanice koje su najsporije jele imale najmanji indeks telesne mase, dok je indeks telesne mase bio prosečno šest odsto veći kod žena koje su najbrže jele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: