Zdravlje

Petak, 10.02.2012.

13:27

Automat za pilule za jutro posle

Pilule za jutro sada ne moraju da nabavljaju u apotekama, jer studentkinje sa Šipensburg univerziteta mogu da se posluže ovom “kontracepcijom” sa automata u studentskom zdravstvenom centru fakulteta.

Izvor: B92

Default images

"Za ovu ideju najviše smo se odlučili zbog očuvanja privatnosti,” rekao je dr Rodžer Ser. Mašina je postavljena na insistiranje studentkinja a anketom je došlo do podatka da 85% omladine podržava tu ideju.

Automat “prodaje” i kapi šrotiv kašlja, kondome i testove za trudnoću.

Pilula za jutro posle sadrži veću dozu ženskog hormona progestina koji se nalazi i u regularnim tabletama za kontracepciju. Kada su uzme 72 sata nakom odnosa, smanjuje šanse za začeće do 89%.

Pilulu u apoteci mogu nabaviti, bez recepta, stariji od 17 godina ako pokažu neku identifikaciju farmaceutu.

Kada je reč o automatu za ove pilule neki stručnjaci su sumnjičavi.

“Ako je neko iz zdravstvenog centra fakulteta prisutan 24/7 onda verovatno neće biti zloupotrebe ove ideje; jer ako do tableta mogu doći i mlađi od 17 – to je onda problem,” rekla je Džesika Pika, PR Nacionalne organizacije za sprečavanje tinejdžerske trudnoće.

Foto: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

22 h

Podeli: