Da li nam "Fejsbuk" menja mozak?

Da li deo mozga zadužen za socijalni život utiče da ljudi koji dosta vremena provode na "Fejsbuku" imaju više prijatelja, ili je pak često korišćenje te društvene mreže dovelo do promena na mozgu?

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

11:30

Default images

Proučavajući mozak korisnika popularnog sajta za društveno umrežavanje, koji danas u svetu ima 800 miliona sledbenika, istraživači su ustanovili da osobe sa podužom listom prijatelja na "Fejsbuku" imaju veće i gušće strukture u tri moždane oblasti od onih koji imaju svega nekoliko onlajn prijatelja.

Reč je o gornjem temporalnom režnju i središnjem temporalnom girusu koji se povezuju sa socijalnom percepcijom kao što je opažanje tuđeg pogleda ili izraza lica, i entorinalnom korteksu koji se, pak, dovodi u vezu sa pamćenjem lica i imena.

Postavlja se pitanje da li veličina "društvenog" dela mozga podstiče ljude da imaju više prijatelja na "Fejsbuku" ili pak ta oblast podleže promenama usled čestog korišćenja društvene mreže, kazao je vođa istraživanja Geraint Ris, profesor neuronauke sa londonskog Univerzitetskog koledža, navodeći da će biti potrebno sprovesti nova istraživanja kako bi se došlo do odgovora.

Pre tri godine, neurolog Suzan Grinfild sa Oksfordskog univerziteta podigla je veliku prašinu tvrdeći da će ljudski um u 21. veku načisto podetinjiti, da će biti nesposoban za dužu koncentraciju i empatiju, da će težiti senzacionalizmu i da će imati pomućeni osećaj identiteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: