Uskoro nacionalni program skrininga

Predsednik Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga prof. dr Zoran Krivokapić izrazio je očekivanje da će za godinu dana u Srbiji zaživeti nacionalni program skrininga u toj oblasti, od koga će velike koristi imati i pacijenti i država.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2011.

11:50

Default images

Ukoliko skrining bude populacioni - da svi ljudi starosti između 50 i 70 godina jednom godišnje obave pregled stolice, a potom, ukoliko je pozitivna i kolonoskopiju, može se očekivati da će se za desetak godina mortalitet zbog karcinoma debelog creva smanjiti za više od 10 odsto, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da će, uz to, lekari imati pacijente u ranom stadijumu bolesti, kada je bolest potpuno izlečiva, ističući da se pravi program realizacije skrininga, na kome se radilo desetak godina i koji je pomogla EU.

Prema njegovim rečima, danas postoji mnogo slučajeva ove bolesti u srednjem ili odmaklom stadijumu, zbog čega se troši mnogo sredstava i citostatika.

Krivokapić je rekao da su statistički podaci koji se odnose na tu bolest u Srbiji loši, ali da nisu najlošiji u Evropi i svetu. Komentarišući podatke da godišnje od karcinoma debelog creva umre 2.400 ljudi, Krivokapić je naveo da u Srbiji ima oko 4.500 operisanih bolesnika i da oko 2.000 umire.

To znači da ima oko 45 do 48 novoobolelih na 100.000 stanovnika, dok je u Evropi taj broj znatno veći i kreće se oko 60 do 65,
precizirao je Krivokapić.

Čak i u Americi, gde je razvijena tehnologija i postoje skrininzi, postoji oko 50 novoobolelih na 100.000 stanovnika, rekao je Krivokapić, dodajući da je reč o bolesti razvijenog sveta, kojoj se mora stati na put.

Krivokapić je rekao da njegov izbor za predsednika Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga mnogo znači za kolorektalnu hirurgiju Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: