Zdravlje

Sreda, 20.07.2011.

11:06

Gojaznu decu oduzeti roditeljima?

Istraživači sa Harvarda kažu da neadekvatna roditeljska briga o gojaznoj deci može izazvati niz problema u uklapanju mališana u društvo, te da se takvi slučajevi moraju smatrati zlostavljanjem dece.

Izvor: B92

Default images

U komentaru napisanom za Žurnal američke Medicinske asocijacije, profesorka Lindzi Murtag i dr Dejvid S. Ludvig rekli su da gojazna deca treba da se udalje iz roditeljskog doma i da je intervencija države u takvim slučajevima neophodna.

Naime, oni smatraju da su zdravstveni rizici po gojazno dete mnogo veći od eventualnog zanemarivanja prava na roditeljstvo.

Prema podacima američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, tokom poslednjih 20 godina broj gojaznih se dramatično povećao.

Procenjuje se da je 17 odsto dece u SAD gojazno, a poznato je da prekomerna masa povećava rizik od razvijanja ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i mentalnih poremećaja.

“Država mora delovati u interesu mnoge dece koja se suočavaju sa po život opasnom gojaznošću”, smatraju autori.

Neke američke države već počinju da rade na izradi zakona koji će preteranu gojaznost deteta tretirati kao roditeljsko zanemarivanje i to u slučajevima u kojima se utvrdi da višak kilograma može naneti veliku psihičku štetu, povredu ili čak smrt deteta.

Stručnjaci kažu da iz najboljih namera roditelji i nadležne službe usporavaju napredak dece koja pokušavaju da izgube na kilaži.

Američki lekari koji su nedavno pokrenuli inicijativu za prevenciju gojaznosti sugerišu da roditelji koji se brinu zbog telesne mase svog deteta, počnu da se fokusiraju na njegovo zdravlje i pozitivne kvalitete, a zatim postepeno rade na menjanju životnih navika cele porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: