Poslodavci plaćaju promenu pola?

Dok se miloni Amerikanaca bore sa poslodavcima oko osiguranja koja pokrivaju manje, a koštaju više, jedna grupa ljudi na opšte iznenađenje koristi svoje beneficije do kraja – transrodne osobe.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

09:50

Default images

Prema izveštajima Associated Press-a, velike kompanije, kao što su Coca-cola, Campbell Soup ili Walt Disney, proširile su svoj paket osiguranja kako bi izašle u susret transrodnim radnicima.

Postoji 85 velikih poslovnih i advokatskih kompanija koje pokrivaju troškove najmanje jedne operacije, sudeći prema izveštaju Borbe za ljudska prava, najveće organizacije koja se bori za prava gej osoba.

Trend je praćen zajedničkim pritiskom od strane advokata zagovornika transrodnih prava i osiguranika, da se promena pola posmatra onako kako je shvata i Američko medicinsko udruženje – kao medicinski zahvat, a ne opcionu proceduru za ljude sa dijagnozom poremećaja polnog identiteta.

U cilju promene pola, pacijentima su potrebne kombinacije hormonskih terapija, uvećanja grudi, plastičnih operacija uklanjanja ili rekonstrukcije polnih organa, kao i rekonstrukcije lica. Osobe koje pate od poremećaja polnog identiteta, imaju visok rizik od samoubistva.

Neke kompanije vide pokrivanje troškova operacije promene pola ne samo kao važnu stvar za ljudske resurse, već i kao dobar poslovni potez. Oni žele da zadrže vredne zaposlene i cilj im je da održe 100% rejtinga Indeksa korporacijske jednakosti, koji formira Borba za ljudska prava.

Kako bi održale pređašnji nivo, do sledećeg indeksa koji se formira na jesen, kompanije će morati da ponude makar jedan plan osiguranja koji pokriva najmanje 75 000 dolara vrednu operaciju i prateće tretmane preporučene od strane lekara.

Foto: Daniel Kruczynski / Flickr.com

Ako vam je ova tema zanimljiva, pročitajte i sledeće:

Transseksualnost – od čega bežimo?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: