Zdravlje

Nedelja, 19.08.2012.

21:53

GMO riža dobar izvor vitamina A?

Genetski modifikovan pirinač dobar je izvor vitamina A, pokazalo je nedavno istraživanje.

Izvor: B92

Default images

Studija je ispitala takozvanu “zlatnu rižu” i uporedila je sa spanaćem i suplementima, kako bi proverila kako deluju na 68 dece uzrastaod šest do osam godina.

Istraživači su otkrili da je pirinač efikasniji od kapsula u povećavanju koncentracije vitamina A u krvi, kao i od prirodnog beta karotena iz spanaća.

Istraživanje je objavljeno u američkom Žurnalu kliničkog nutricionizma.

U normalnim uslovima, pirinač proizvodi beta karoten, preteču vitamina A, u zeljastom delu, ali ne i u plodu koji ljudi koriste u ishrani.

“Zlatna riža” je genetski modifikovana tako da proizvodi beta karoten i u jestivom delu biljke.

Proizvod postoji već godinama, ali još nije dospeo u upotrebu, zbog protivljenja boraca za očuvanje životne sredine.

Vođa istrživanja Guangven Tang sa Tufts univerziteta u Bostonu kaže da takav pirinač ipak ima pozitivno dejstvo, prenosi Reuters.

“Iako je potrebno još istraživanja, preliminirni rezultati pokazuju da je ‘zlatna riža’ korisna za nadoknađivanje vitamina A u onim delovima sveta gde je nedostatak tog vitamina tipičan”, rekao je on.

U svetu oko 250 miliona dece pati od nedostatka vitamina A, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Brojne prirodne namirnice sadrže vitamin A, ili njegove prekursore: jetra, riblje ulje, jaja, spanać, šargarepa, mango i crvene paprike.

Međutim, ovakva hrana često je nedostupna najsiromašnijim stanovnicima Trećeg sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: