Prva vakcina protiv malarije uskoro u upotrebi?

Malarija je prisutna u preko 100 zemalja sveta i predstavlja opasnost za polovinu svetske populacije.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

16:30

Default images
Foto: Thinkstock

Prva vakcina protiv malarije omogućava delimičnu zaštitu dece do četiri godine starosti, pokazali su rezultati kliničkih ispitivanja.

Vakcina koja nosi naziv RTS,S posebno je dizajnirana za afričku decu, a ukoliko dobije odobrenje od Svetske zdravstvene organizacije, mogla bi da se nađe u upotrebi već od oktobra.

Istraživanje, u kom je učestvovalo 16.000 dece između pet i 17 meseci starosti, pokazalo je da se vakcina pokazala kao efikasna samo kod 46 odsto dece.

Ipak, rezultati objavljeni u naučnom magazinu “Lanset” pokazali su da su vakcinisana deca nakon četiri godine i dalje bila zaštićena.

Vakcinu je pre dve decenija razvio naučni tim farmaceutske kompanije “Glakso Smit Kliaje i neprofitne organizacije osnovane od fondacije “Bil i Melinda Gejts”.

Uprkos svojoj delimičnoj efikasnosti, zbog velikog uspeha zabeleženog tokom kliničkih ispitivanja, ovaj tip preventivnog sredstva označava značajnu prekretnicu u lečenju bolesti koja godišnje odnese više od 660.000 života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: