Aspirin ublažava migrenu

Aspirin dat intravenozno, uspešno uklanja bolove izazvane migrenom.

Izvor: Novosti.rs/Ž. P.

Petak, 14.03.2014.

08:50

Default images

Aspirin dat intravenozno, uspešno uklanja bolove izazvane migrenom, tvrde stručnjaci sa kalifornijskog Univerziteta u San Francisku. Objašnjavajući da napad migrene nastupa naglo i oštro, a većina lekova ne uspeva da ukloni bol, neurolog dr Peter Goadsbi kaže da su on i njegove kolege došle na ideju da intravenskim putem daju aspirin, ne bi li se oslobodili nesnosnih bolova.

Sprovedeno istraživanje pokazalo je da ovaj relativno jeftin, siguran i jednostavan tretman, vrlo efikasno oslobađa glavobolje. Intervencija se pokazala posebno uspešnom kod pacijenata kojima nisu pomagali drugi tretmani.

U istraživanju efekata intravenski datog aspirina, pacijenti su dobijali prosečno pet doza po 1 gram ovog leka. Neželjene efekte u izuzetno blagoj formi ispoljilo je samo šest odsto učesnika. Uglavnom su imali mučninu i gađenje, kao i bol na mestu uboda.

Ustanovljeno je da 3/4 aspirina predstavlja optimalnu dozu i za dugotrajnu zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, tvrde stručnjaci sa Univerziteta u Kentakiju.

Propisivanje uobičajenih doza od 100 i više miligrama, nosi rizik za pojavu neželjenih efekata, među kojima su najčešća gastrointestinalna krvarenja, ističe dr Čarls Kembel, rukovodilac istraživanja.

"Lekari pacijentima daju različite doze aspirina, zavisno od stanja njihovih krvnih sudova i srca. Neke dnevne doze su i od 325 miligrama, a mi nismo našli dokaz da velike doze pružaju bolju zaštitu. Naprotiv, tada lakše dolazi do krvarenja", upozorava dr Kembel.

Foto: Image courtesy of holohololand / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: