Da li je "Time" preterao?

Poslednja naslovna strana "Time" magazina na kojoj mlada mama doji trogodišnjeg sina privukla je veliku pažnju. Časopis obeležava 20 godina od „prirodnog roditeljstva“ (poznatog i kao zbližavajuće i instinktivno), fraze koju su osmislili dr Bil Sirs i njegova žena.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2012.

10:58

Default images

Oni su ovaj izraz upotrebili u knjizi “The baby book”, koja je izdata 1992, a označava roditelje koji dete drže što je moguće bliže telu.

Roditelji bi trebalo da nose decu, umesto da ih guraju u kolicima, majke treba da doje mališane sve dok ne krenu u obdanište, a deca treba da spavaju sa roditeljima u krevetu, ili u krevecima koja se nalaze tik do kreveta, piše u knjizi.

“Osnov ovakvog načina roditeljstva je stvaranje i održavanje jake veze između deteta i roditelja” piše na vebsajtu Attachment parenting international. “Treba odgajiti decu tako da postanu osećajna i da kao odrasli budi u stanju da se povežu sa ljudima. Na taj način je moguće potpuno ukloniti nasilje iz društva.”

Rezultati mnogih studija na ovu temu pokazali su da su deca koja nemaju jaku vezu sa roditeljima, gora od one koji imaju. Međutim, da li se mora ići toliko daleko u zbližavanju sa potomcima da ona spavaju sa roditeljima u krevetu i budu dojena po nekoliko godina?

Dr Sirs objašnjava da poslednje istraživanje otkriva kako dete ima jaku potrebu da ga majka doji i da joj bude izuzetno fizički blizu tokom prvih pet godina života.

To je verovatno i tačno, međutim da li zbog toga majke treba da se odreknu svojih profesionalnih karijera kako bi stalno držale decu uz sebe? I gde je granica između praktikovanja “prirodnog roditeljstva” i onog roditelja koji stalno bdi nad detetom i od kojeg ono želi da pobegne čim postane punoletno?

Kako će proći Time magazin zbog provokativne naslovne strane, tek će se videti.

"Za mene je poenta ove naslovnice privlačenje pažnje", rekao je urednik Rik Stengal. Svi će se složiti da smo u tome uspeli, ali neki tvrde da je provokacija ipak otišla predaleko.

Džef Berkovic iz Forbesa tvrdi da bi im se ovakav način poslovanja mogao obiti o glavu jer mnogi trgovački lanci, poput Walmarta i Targeta, na svojim policama neće dopustiti ovako provokativnu naslovnu stranu.

Džesika Vejkman iz The Frisky-a pak tvrdi da je naslovnica kontraproduktivna jer je “prirodno roditeljstvo” kompleksna i kontroverzna tema kojoj treba pristupiti pažljivije. Ovakav pristup privući će najgore reakcije i one koji u temu nisu upućeni, naterati na ishitrene zaključke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: