Bolje sprečiti, nego lečiti

Uz malo dobre volje potrebno je samo nekoliko minuta dnevno da biste u svoj život uneli nove navike koje su dobre za vas i na pozitivan način uticali na vaše zdravlje. Najbolji način sprečavanja pojave bolesti zuba – karijesa i bolesti desni jeste razvijanje pravilnih navika održavanja oralne higijene, što podrazumeva redovno i pravilno pranje zuba, upotrebu interdentalnih četkica, zubnog konca i sredstava za ispiranje usta.

Piše: dr Nebojša Mirković

Stomatološka ordinacija Magic Dent

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2009.

15:38

Default images

U zdravoj usnoj duplji živi veliki broj mikrorganizama koji stvaraju dentalni plak. Dentalni plak je mekana, bezbojna, lepljiva masa koja se stvara u usnoj duplji, odnosno taloži se na zubima, mekim tkivima, kao i na protetskim radovima, ukoliko isti postoje u ustima.

Bakterije iz zubnog plaka su glavni uzročnici obolenja zuba-karijesa, zubnog mesa – parodontoloških obolenja.

Karakteristika plaka je prijanjanje za glatke površine zuba. Nekoliko minuta nakon pranja zuba ponovo se stvara iz pljuvačke u vidu pelikule koja je idealno tlo za rast i razmnožavanje bakterija. Mesta na kojima se dentalni plak najviše taloži su ivice desni, vratovi zuba, međuzubni prostori, mesta ispod protetskih mostova, i oko zubnih implanata.

U jednom kubnom milimetru razvijenog dentalnog plaka može se naći i do 100 miliona različitih mikrorganizama.

Dentalni plak se ne može isprati, ali se može mehanički očistiti četkicom prilikom pranja zuba.

Održavanje oralne higijene

Pravilno održavanje oralne higijene je deo prevencije svih oralnih bolesti i zasigurno najjeftinija metoda u poređenju sa bilo kojom vrstom lečenja.

Pranje zuba četkicom je osnovni i najefikasniji način održavanja oralne higijene.

Za kvalitetno i delotvorno pranje zuba potrebno je obratiti pažnju na:
  • izbor četkice
  • tehniku pranja
  • dužinu trajanja pranja
  • izbor paste za zube


Izbor četkice

Prilikom kupovine četkice treba obratiti pažnju na;

Veličina glave četkice treba da je srazmerna uzrastu i veličini vilica i zuba, da bi se lakse očistile teško pristupačne površine zuba.Vlakna četkice izrađuju se od prirodnih i veštačkih materijala. Prirodna vlakna su prerađevine svinjske dlake a veštačka vlakna se proizvode od meke plastike. Prema debljini vlakana postoje meka, srednje tvrda i tvrda vlakna. Preporuka je da se koriste četkice koje imaju srednje tvrda ili mekana vlakna jer upotrebom tvrdih vlakana česte su povrede desni prilikom pranja. Kod većine četkica, koje su u ponudi na tržistu, nalaze se 2-3 reda vlakana koja su boji. Stalnim korišćenjem četkice postepeno boja bledi, što predstavlja indikator za promenu četkice. Četkicu za zube je neophodno menjati svaka 3 meseca jer je dokazano da četkica posle 3 meseca korišćenja ima za 30% manju učinkovitost od nove.

Drška četkice treba da je dovoljno velika i da lepo leži u ruci, da se sa njom može lako i efikasno manipulisati. Jako je važno četkicu temeljno oprati nakon svakog pranja, da bi sa nje otklonili ostatke hrane i paste za zube.

Tehnika pranja

Različite tehnike pranja zuba se pominju u stručnoj literaturi. Na ovim prostorima je prihvaćena tzv. Basova tehnika pranja.

Četkicu unosimo pod uglom od 45 stepeni prema ivici desni i koristimo vertikalne pokrete od desni ka zubima za pranje zuba u gornjoj vilici sa spoljašnje (ka obrazu) i unutrašnje (ka jeziku) strane.Za pranje zuba u donjoj vilici koristimo pokrete četkice odozdo naviše tj od desni prema vrhovima zuba. Uvek masiramo jednu trećinu desni prilikom tih pokreta. Pritisak prilikom pranja treba da bude umeren, nikako jak jer se plak uklanja vrhovima vlakana. Za svaku površinu zuba potrebno je 6 puta ponoviti pokrete četkice. Pokrete napred-nazad koristiti samo za grizne površine zuba.

Nakon pranja zuba preporučljivo je oprati gornju površinu jezika. Neke četkice na glavi sa suprotne strane od vlakana imaju površinu predvidjenu za pranje jezika, a ukoliko to nije slučaj, jezik treba oprati vlaknima četkice.

Dužina trajanja pranja zuba

Zube je najbolje prati 20-30 minuta posle svakog obroka, a neophodno je to uraditi ujutru posle doručka i uveče pre spavanja.

Trajanje jednog pranja zuba mora da bude minimum 3 minuta.

Izbor paste za zube

Ono što je bitno kod izbora paste za zube jeste da ona sadrži dovoljnu koncentraciju fluora. Idealna koncentracija je od 1000 do 1500mgF/kg (ppm), što većina pasta na tržistu zadovoljava. Za decu predškolskog uzrasta preporučljive su paste čija koncentracija fluora je ispod 1000 ppm. Pored fluora paste za zube sadrze abrazive, deterdžente, zaštitna sredstva, arome, boje tako da izbor paste zavisi od afiniteta pojedinca. Za jedno pranje zuba od 0,7 do 1cm paste je sasvim dovoljno.

Upotreba interdentalnih četkica

Interdentalnim četkicama čistimo međuzubne prostore i teško pristupačna mesta između zuba do kojih običnom četkicom ne možemo dopreti, kao i prostore ispod protetskih mostova i zubnih implanata.

Upotreba zubnog konca

Jedan od najčešćih načina čišćenja međuzubnih prostora je čišćenje zubnim koncem. 40-50 cm konca, namota se oko oba kažiprsta, postavi u prostor između zuba, pri tom vodeći racuna da se ne povrede desni. Konac se savija oko svakog zuba i nežno se povlači gore – dole uz svaki zub, čime se uklanja dentalni plak i ostaci hrane.

Sredstva za ispiranje usta

Rastvori za ispiranje usta su pogodni za suzbijanje parodontoloških bolesti. Uticu na smanjenje broja mikroorganizama u ustima. Mnoge studije su pokazale da antiseptički rastvori uz redovno pranje zuba daju bolji efekat na zdravlje zuba i desni, od samog pranja zuba.

Bitna stavka u održavanju vaše oralne higijene su šestomesečne kontrole kod vašeg stomatologa, gde se može, primenom plak indikatora, proveriti koliko efikasno perete vaše zube.

Redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene kao i redovnim kontrolama kod stomatologa, učinićete vaša usta zdravim i čistijim a vas osmeh lepšim i vedrijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: